
Most jött: kisiklott egy villamos a városban, heten megsérültek
Egy pizzériának ütközött villamos.
Tudjuk egyáltalán, hogy mi kerül a tányérunkra? GMO-k Ukrajnából, importgabonák által, gyenge minőségű húsok is utat találhatnak a fővárosi piacokra – derült ki a BP Műhely legutóbbi beszélgetésén. Ha nem figyelünk, hamarosan a budapestiek is olyan ételeket esznek, amiket talán maguk sem választanának.
A GMO-lobbi és az ukrán agrárimport olyan erőkkel mozdulnak, amelyek már most befolyásolják, hogy mi kerül a tányérunkra. És sok esetben bizony olyan is kerül rá, amit lehet, hogy soha nem kérnénk. Budapest utcáit járva talán nem is gondolnánk, hogy a reggeli kifli, az ebédre kért menü vagy az esti gyerekvacsora mögött mekkora globális játszma zajlik. De ahogy a BP Műhely keddi fórumán kiderült: a fővárosi családok élelmiszer-ellátása nagyon is törékeny.
A beszélgetést dr. Kőrösi Koppány, a BP Műhely alapítója nyitotta meg:
Azért beszélünk ma erről, mert azok vagyunk, amit megeszünk. És a főváros nem lehet kiszolgáltatott a globális agrárpiac hektikusságának. Az élelmiszerellátás ma már várospolitikai kérdés is.
A fórumon szakértők és gyakorló gazdák, Cseh Tibor András (MAGOSZ főtitkár), Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó-gazdálkodó, valamint Dudás Zsolt (Ahogy a Gazda látja) beszéltek arról, hogy milyen minőségű élelmiszer jut ma el Budapestre, hogyan befolyásolhatja ezt az ukrán csatlakozás és milyen veszélyekkel járhat a GMO-élelmiszerek terjedése, illetve, hogy hogyan lehetne a közétkeztetésben helyi, egészséges forrásokra támaszkodni.
Szécsi Zoltán meghökkentő példákon keresztül beszélt arról, hogy a GMO-s növények már ma is megkerülő utakon jelen vannak:
Az első nagy GMO-termék a glüfozát-toleráns kukorica volt. A gyomokat hektáronként akár 8 kiló glüfozáttal irtják – ez egy rákkeltő anyag, amit a növény magába szív. És ezt a kukoricát – közvetlenül vagy takarmányként közvetve – végül mi esszük meg.
De itt nem áll meg a történet. Zoltán elmagyarázta:
A másik nagy GMO-kukorica fajta minden egyes sejtjében rovarölőt termel, hogy elpusztítsa a kártevőket. Egy hektáron így 1500-szor annyi méreg keletkezik, mint aminnyit kipermetezni szabad. És mindezt végül a fogyasztók eszik meg, vagy azok az állatok, amelyek a tányérunkra kerülnek.
Bár Magyarország jelenleg GMO-mentes, ez Alaptörvényben rögzített tétel jelenleg Magyarországon, az ukrán csatlakozás után ezek az élelmiszerek szabadon, EU-s termékként áramolhatnak be.
Ukrajnában ugyanis ezek az eljárások mindennaposak, és ha gyorsított uniós tagságot kapnak, nem fogják egyik napról a másikra megszüntetni ezeket a technológiákat.
Cseh Tibor András világosan vázolta: az ukrán mezőgazdaság belépése az EU-ba nemcsak a GMO-veszély miatt aggasztó, hanem a magyar gazdák versenyhelyzetét is teljesen felboríthatja:
Már most is, amikor beindult az ukrán gabonaimport, a felvásárlók sok gazdának azt mondták: vagy adod a termést féláron, vagy inkább megveszem az ukránt.
Ez pedig előbb-utóbb bedöntheti a hazai termelést – és ezzel együtt a magyar élelmiszer-önrendelkezést.
A beszélgetés során többször felmerült: mi kerül a közétkeztetésbe? Sokan talán nem tudják: a közétkeztetés nemcsak az iskolai menzát jelenti, hanem a kórházakat, szociális ellátást, honvédséget és a népkonyhákat is. És sajnos, ma sokszor nem tudjuk pontosan, honnan érkeznek ezek az alapanyagok.
Dudás Zsolt szerint sok jó minőségű magyar gabona és hús megy külföldre. A boltok polcaira pedig sokszor importáru kerül, akár Brazíliából, Ukrajnából, Spanyolországból. A közétkeztetést a helyi termelésre kellene alapozni, de ehhez szabályozási és szemléletváltás is kell.
A „rövid ellátási lánc” kifejezés jól hangzik, de az uniós definíció mást takar, mint amit a józan ész sugallna.
Nem azt jelenti, hogy a miskolci gazda a miskolci iskolának szállít. Ha Spanyolországból hoznak ide sertéshúst, közvetlenül a konyhába, az is rövid ellátási láncnak számít – mert nincs köztes kereskedő.
– magyarázta Zoltán.
Ezért is lenne fontos, hogy a jogszabályok valóban a földrajzi közelséget is figyelembe vegyék.
A fórum végére mindenki számára világossá vált: óriási kincs van a kezünkben, de rosszul sáfárkodunk vele.
Ha okosan szervezzük meg a saját élelmiszer-ellátásunkat, ha támogatjuk a helyi termelőket, ha nyomást gyakorolunk a szabályozókra, akkor sokkal biztonságosabb és egészségesebb étel kerülhet a budapestiek asztalára. Budapest nem lehet kiszolgáltatott a globális agrárpiac hektikusságának. Az élelmiszerellátás biztonsága nemcsak mezőgazdasági, hanem várospolitikai kérdés is – amelyhez nyílt párbeszéd, szakmai háttér és hosszú távú gondolkodás kell.
– hangsúlyozta Kőrösi Koppány.
Egy pizzériának ütközött villamos.
Rémálommá változott a nyaralás a család számára.
Erről mindenképp tudnod kell!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre