
Riasztó figyelmeztetést adott ki a brit élelmiszerbiztonsági hatóság a gyerekek körében népszerű hűsítőkről.
A színes, jeges finomságok akár eszméletvesztést is okozhatnak, ha a bennük található glicerinből (E422) túl sok kerül a kicsik szervezetébe. A hatóság most frissítette iránymutatását, miszerint 7 év alatti gyermekek egyáltalán ne fogyasszanak jégkásákat, mivel több sokkoló eset is történt az utóbbi időben.
„Megrendítő volt, amit átéltünk” – mesélte Arla Agnew nagymamája, aki szerint a kétéves kislány 20 percre volt a haláltól, miután egy szülinapon fogyasztott jeges italtól elájult.
Élettelen volt, a vércukorszintje kritikusan alacsony. Az orvos azt mondta, ha 20 perccel később viszik be, lehet, hogy nem éli túl
– tette hozzá a 39 éves nagyi.
Egy másik édesanya, Roxy Wallis két kisfia szintén rosszul lett a jégkásától: „Az egyik hányt, a másik elsápadt és szédült. Sosem gondoltam volna, hogy egy ilyen ital ennyire veszélyes lehet.”
A glicerin egy cukorpótló anyag, ami a slushie jellemző, félig fagyott állagáért felel. Nagy mennyiségben azonban veszélyes lehet: hipoglikémiát, eszméletvesztést és sokkot okozhat.
A Sun idézi az Aston Medical School szakértőjét, Dr. Duane Mellor szerint: „Ha egy kisgyerek túl sok glicerint iszik meg gyorsan, az megzavarhatja a test folyadékháztartását, ami szédülést, hányingert, sőt eszméletvesztést is okozhat.” Prof. Susan Jebb, a brit élelmiszerbiztonsági hatóság elnöke szerint: „A nyári melegben a gyerekek gyakrabban fogyasztanak ilyen italokat, ezért kiemelten fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a kockázatokkal.”
A szakértők szerint már egy 350 ml-es slushie is veszélyt jelenthet egy 4 éves gyerekre, ha az ital sok glicerint tartalmaz. A hatóság felszólítja a gyártókat, hogy csökkentsék a glicerin mennyiségét, és ne adjanak ingyenes utántöltési lehetőséget 10 év alatti gyerekeknek.
Rendkívül megterhelő napoknak nézünk elébe.
Ki is mondták, mi van a dolog mögött.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre