
Menczer Tamás: Webernek, Ursulának és Zelenszkijnek 150 milliárd eurónyi oka van a háború folytatására és Ukrajna támogatására
Új videóval jelentkezett Menczer Tamás.
Vegyünk olcsón fagyit! Ettől függ, hogy mennyibe kerül egy gombóc fagyi 2025-ben!
Évről évre egyre mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlnunk, ha szeretnénk magunkat vagy a gyerekeket pár gombóc fagylalttal megörvendeztetni. Idén átlagosan 550-650 forintról indulnak a fagyi árak, hogy ne legyenek ennél is magasabbak a költségek, bevethetünk pár praktikát.
A kisebb-nagyobb boltokban kapható dobozos kiszerelésű hűs finomságot valójában jégkrémnek hívják. Ezek kiszereléstől függően akár 1-2 kg-osak/1000-2000 ml-esek is lehetnek, és bár egészben nem tűnnek olcsónak, az árat gombócokra leosztva láthatjuk, hogy megérik az árukat.
Ezek a kiszerelések első ránézésre azt az érzetet kelthetik, hogy rengeteg jégkrémhez jutunk hozzá. A doboz mérete azonban nem egyenlő a mennyiséggel, ezért elsőként azt nézzük meg, mennyi a valós térfogat, illetve a nettó tömeg grammban.
A jégkrémek áránál a különböző kiszerelésű és márkájú termékeket fontos lehet összehasonlítani. Ilyenkor nézzük meg az egységárat, amit általában kg-ban írnak ki, és amit a boltok kötelesek feltüntetni az egyes termékek árcéduláin.
A legolcsóbb, nagy kiszerelésű jégkrémek gyakran nem valódi fagylaltok, inkább habosított, növényi zsírokból és aromákból álló édességek. Ezek elsőre pénztárcabarát megoldásnak tűnhetnek, de ízben és laktató hatásban általában alulmúlják a jobb minőségű fagylaltokat.
Ha már a boltban azt látjuk, hogy jégkristályok vannak a doboz falán, az arra utalhat, hogy a termék korábban kiolvadt, majd újra lefagyott. Mindez nemcsak az állagot, de az ízt is ronthatja. Még ha az ilyen termék akciós is, inkább kerüljük, mivel gyengébb az eltarthatósága.
Sokan automatikusan a nagy márkaneveket keresik, ám az egyes üzletek saját márkás édességei nagyon jó ár-érték arányt kínálhatnak. Több esetben ugyanaz a gyártó készíti ezeket is, mint a drágább, neves verziókat.
A dobozos verziók számtalan formában kaphatók: az összetevők alapján vásárolhatunk jégkrémet, tejjégkrémet, tejes jégkrémet, gyümölcsjégkrémet, szorbét, tejes gyümölcsjégkrémet és vizes jégkrémet is. Ezek más-más árúak is lehetnek.
Ha a megnevezésben az „ízű” szót tüntetik fel, tudhatjuk, hogy a jégkrém ízesítése aromával történt. Például az eper ízű jégkrémnél a gyümölcs ízért aromával érte el a gyártó. Egy ilyen termék árban is kedvezőbb lehet.
Szintén nagy a különbség a „csokoládé ízű” és a „csokoládés” jelzők között. Utóbbinál minimum 2% kakaó- vagy csokoládétartalomnak kell teljesülnie, míg előbbi esetén aromákkal érik el a közkedvelt ízvilágot. Ebbe sok esetben barna színezék is kerül.
Ha gyümölcsöt tartalmazó nyalánkságot szeretnénk venni, vegyük szemügyre az összetevőket a dobozon, és megláthatjuk, milyen arányban tartalmaz az adott termék valódi gyümölcsöt. Habár az ilyen édességek többe kerülhetnek, összességében egészségesebbek lehetnek.
Jobb, ha nem keverjük össze a „cukormentes” és „hozzáadott cukor nélküli” feliratokat sem. Előbbi azt jelenti, hogy a jégkrém valóban cukor felhasználása nélkül, valamilyen édesítőszerrel készült. Ha gyümölcsös desszertről van szó, az adott termés cukortartalma kölcsönözhet édes ízt, akkor is, ha egyébként nincs a készítményben plusz édesítés.
A fagylaltot általában gombócban mérik, de sok helyen ma már súly alapján, leggyakrabban dkg-ban számítják, és ez alapján kell fizetnünk. Egy gombóc jellemzően 5-6 dkg-nak felel meg, így eszerint érdemes kalkulálnunk az árat. Utóbbival jobban járhatunk, hiszen így pontosan annyit fizetünk majd, amennyit kapunk, míg a gombócos mérésnél összességében kisebb adagot vásárolhatunk meg az árhoz képest.
A dkg-os méréssel akkor is jobban járhatunk, ha a gyerekeknek kisebb mennyiséget, például féladagot vagy háromnegyedes porciót kérünk. Ilyenkor az árképzés is rugalmasabb, és valóban azt érezhetjük igazságosabb a díjszabás. Ebből a gyakorlatból jól látszik, miért éri meg igazán dkg-os fagyit választani, ha jó ár-érték arányt szeretnénk kapni.
A különböző ízek más összetevőkből és textúrából állnak, emiatt a különféle fagylalttípusok súlya között is lehet minimális különbség. A krémekkel, szószokkal, csokoládé- vagy gyümölcsdarabokkal összedolgozott jeges édességek többet nyomhatnak súlyban, mint egy egyszerű vanília vagy puncs, ezért érdemes mérlegelni, mit választunk.
Ha kedvezőbb áron szeretnénk fagyizni, célszerű lehet elkerülni a frekventált, belvárosi, népszerű vízparti és egyéb turistaövezeti fagylaltozókat. Ezeken a helyeken ugyanis akár kétszeres áron is kínálhatják a hűvös finomságot az egységek. Azért is jobb kisebb és kevésbé felkapott helyi fagyizókat, cukrászdákat keresni, mert ezek sokszor sokkal autentikusabbak, és még izgalmas ízekkel, és gasztroújdonságokkal is találkozhatunk.
Aki nem szereti a sima tölcsért – ami általában bele van kalkulálva a fagyi árába –, nézze meg, hogy helyette mivel jár jobban. Az elviteles papírpoharak vagy tálkák általában felárasak, akár 100-200 forinttal is növelhetik a végszámlát, akárcsak az édes, vagy más ízesített, szórt szélű tölcsér. Ha nem kedveljük a ropogós finomságot, és plusz összeget sem szeretnénk fizetni, válasszunk helyben fogyasztásra alkalmas üvegkelyhet.
Érdemes lehet kedvenc fagyizóinkat figyelni: ezt megtehetjük helyben, ahol táblákkal és kiírásokkal jelezhetik az aktuális akciókat, de ha van, a hely közösségi médiás felületét is tanácsos követni. Van, ahol bizonyos gombócmennyiség után ajándékba kapjuk a következőt, de például sokszor a saját születésnapjukon is kínálnak kedvezményeket az üzletek. Ezen kívül szezon- vagy boltnyitási akciókat is ki lehet használni.
Új videóval jelentkezett Menczer Tamás.
Mintha egy űrmisszión lennénk.
Négy beszélgetési témát is felhozott Menczer Tamás.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre