Orbán Viktor: Brüsszel bábkormánya elvenné a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjút.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.25. 07:39
Módosítva: 2024.10.25. 08:12
Orbán Viktor Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország Brüsszel

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában az európai közállapotokról beszélt. Mint ismert, a magyar miniszterelnök kedden Macron elnök úrral találkozott. Macron már Európa haláláról, míg Draghi az európai gazdaság leállásáról beszélt.

"Mi, magyarok őszintén és egyenesen beszélünk a dolgokról, így a hangunk az EU-ban kicsit kilóg. Ami az igazságnak csak egy része, mivel Emmanuel Macron francia elnök nemrég tartott egy beszédet, amiben azt mondta, hogy az unió ki fog halni, ha nem javítunk a versenyképességen" – fogalmazott Orbán Viktor.

 Nem egy sajátos magyar nézőpont az európai bajok jellemzése. 

Egy versenyképesebb európai politikát kell kialakítani - mondta Orbán Viktor. A világban egy nagy keleti csúcstalálkozó zajlik Kazanyban - tette hozzá. November 7-én itt lesz Budapesten a nyugati világ csúcstalálkozója: itt lesz 41 ország vezetője és majd az uniós csúcs. Az európai politikai közösség találkozója volt a Macron elnökkel való találkozón a fő téma. A csúcs témája a gazdasági versenyképesség lesz. Az időpont ad némi pikantériát, mivel két nappal korábban lesz az amerikai elnökválasztás. 

A kormányfő rámutatott: természetesen a főváros közlekedésére is hatással lesz a nagyívű rendezvény. Mint fogalmazott: „amikor negyvenegy-néhány államfő berobog, akkor a közlekedés elnehezül, de azt kérem a budapestiektől, hogy ezt viseljék türelemmel és megértéssel, mert ez valójában a nyugati világ csúcstalálkozója lesz.” 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 30 évvel ezelőtt a magyarok úgy gondolkoztak, hogy a szocializmus csődje után megnéztük, hogy mit csináltak a sikeres országok, és átvettük a piacgazdaság intézményeit. Ezt meg is csináltuk - tette hozzá. Most nem lehet csak úgy átvenni a sikeres keleti módszereket, mert a magyarokat nem lehet aszerint vezetni, ami Kínában van. 

Nekünk saját utat kell járni. Össze kell állítani a világban ismert példákból azt a modellt, ami a magyarok kultúrájával összeegyeztethető. 

A miniszterelnök elmondta, hogy az orosz-ukrán konfliktus hatására sajnálatos módon a hidegháborús gondolkodás megjelent a gazdaságban is.

– A hidegháborút visszahozni rossz ötlet, de sokan vannak, akik így válaszolnak az orosz-ukrán háborúra, és már a gazdaságban is háborút hirdetnek – tette hozzá.

Jelezte, hogy azt lehetett volna gondolni, hogy az orosz-ukrán háború ügyében nincs mozgástér hazánk számára, ám abból Magyarországnak sikerült kimaradnia, pedig az egész EU ugyanazt mondta. Mint közölte, a nyugati országok épp most veszítenek el egy háborút. 

Nekünk sikerült kimaradnunk a háborúból, és így egy rossz gazdaságpolitikából is ki lehet maradni. 

A politikának van egy világa, virslit veszünk a boltban, de nem megyünk hátra megnézni, hogyan készül – folytatta egy hasonlattal a miniszterelnök, aki szerint jónak kell lenni a politikában, mi, magyarok, pedig helyt szoktunk állni. 

–  Még az új NATO- főtitkár időszakában sem kell részt vennünk a háborúban. Találtunk mozgásteret mindig, és ez a jövőben is így lesz. Magyarországnak joga van ahhoz, hogy új gazdaságpolitikát folytasson – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki szerint egyértelmű a helyzet. 

– Kétségkívül kényelmesebb lenne a brüsszelieknek, ha ez a kavics, amit mi jelentünk, nem lenne a cipőjükben. Elkészült a terv, nyíltan belemondták az arcunkba, vége van miniszterelnök úr, jöjjön a következő. A lengyelek is a saját útjukat járták, náluk is ez történt – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor a brüsszeli tervre Magyarország és kormánya sorsával kapcsolatban.

Nekik bábkormány kell, mert minden birodalomnak erre van szüksége. 

Mi nem akarunk egy ilyen bábkormányt és bábállamot látni. Ez nem hatalmi kérdés, hanem gazdasági szuverén kérdés is - mondta Orbán  Viktor. 

Brüsszel visszavonná a rezsicsökkentést, eltörölnék a 13. havi nyugdíjat, az alacsony SZJA helyett magas adókat akarnak. Ha sikerül a bábkormányt hatalomra segíteni, akkor az előbbi dolgokat végre kell hajtani majd.

Orbán Viktor közölte, ha Trump visszatér, akkor a háború kiterjedésének esélye jelentősen csökken. Ha nem ez történik, akkor fennmarad a mai helyzet, és folyamatos az eszkaláció veszélye. 

Az utóbbi esetben a GDP több mint 2 százalékát kell biztonságra költeni. Elemi érdekünk, hogy olyan amerikai kormány legyen, amely lokalizálja a háborút. 

Ha a gazdasági semlegesség talaján állunk, akkor a 21 pontos akcióterv 2025-ben fantasztikus eredményeket hozhat, és 3 százalék feletti bővülést hozhat. Orbán Viktor elmondta, a kormány nem tudja megállapítani a béreket, hanem a munkaadók és munkavállalók kezében van ennek a döntése. Jól haladnak a tárgyalások, és elérhető lesz az egymilliós átlagkereset, és az 1000 eurós minimálbér. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gazdasági semlegességhez erő kell, és ennek az alapját jelentheti a nemzeti konzultáció. Az utóbbi megerősítheti a gazdaságpolitikát és a kormányt is - tette hozzá. 

Mind a migráció, mind az egymillió munkahely létrehozása esetén kellett a nemzeti konzultáció is.  

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás