Aggasztó hírek a Google háza tájáról: 8 millió telefont fertőztek meg a hackerek, te is köztük lehetsz!

Újabb nem túl jó hírek érkeztek. A Google boltjában ismét hatalmas mennyiségű fertőzött program volt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.16. 15:30
Módosítva: 2024.10.16. 17:01
Google vírus telefon hacker

Ismét főhet a Google feje: egy biztonságtechnikai cég friss jelentése szerint ugyanis a közelmúltban megint komoly mennyiségű fertőzött, vírusos programra bukkantak a cég hivatalos online boltjában, a Google Play Store-ban. Hiába hangsúlyozzák a szakemberek, hogy külső forrásból ne töltsünk le a telefonunkra alkalmazásokat, mert azoknak a hitelessége nem ellenőrizhető, sajnos a jelenlegi eset is bizonyítja, hogy még akkor sem vagyunk feltétlen biztonságban, ha hivatalos forrásból választunk alkalmazást androidos telefonunkra vagy épp tabletünkre.

Ha nem vigyázol, néhány kattintás a telefonodon és máris elvették a pénzed a netes csalók.
Bajban a Google: telefonok milliói fertőződtek meg – Fotó: ESB Professional

100 százalékos növekedés: fertőzött programok százait kínálta a Google boltja

Sajnos nem túl jók a Google mutatói, már ami a biztonságot illeti. A Forbes a Zscaler ThreatLabz éves jelentését idézi, melyből kiderül: 12 hónap alatt nem kevesebb mint 200 különféle, vírusos appra bukkantak, melyeket összesen 8 millió telefonra töltöttek le – azaz potenciálisan ennyi eszközt fertőzhettek meg a hackerek 2023 júniusa és 2024 májusa között. Ez 101 százalékos növekedést jelent az előző egyéves periódushoz képest.

Ami ennél is aggasztóbb: komoly növekedést tapasztaltak a szakértők a kifejezetten a bankszektort támadó programok terén. Érthető, hiszen a bűnözők elsősorban a pénzünkre hajtanak. Az Anatsa nevű vírus 650 pénzintézetet támadott meg világszerte a Google Play Sore-ból letöltve, jellemzően valamilyen QR-kód- vagy pdf-olvasónak álcázva magát. Ezek egyébként a „legveszélyesebb” alkalmazások: sok hacker épp ezekbe rejti a vírusokat.

Aligha meglepő, hogy ha területi eloszlást vizsgálunk, a hackerek elsősorban az Egyesült Államokat célozzák, majd Japánt, Kínát, Szingapúrt és Németországot – azaz a technológiailag élen járó országokat.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás