„Fájt a hasam, erre kiderült, 37 évesen rákos vagyok, de az orvosok szerint ez a legkisebb bajom”

Egy édesanyának szerencséje volt, hogy időben észrevették, hogy rákos. Azonban az orvosok más megdöbbentő dolgot is közöltek vele.



Megosztás
Szerző: P. E.
Létrehozva: 2024.10.25. 20:30
génmutáció vizsgálat rákos

Egy anyának szerencséje volt, hogy még azelőtt értesült vastagbélrákjáról, hogy az elterjedt volna, de halálos betegsége felfedte a rejtett egészségügyi kockázatokat, amelyek örökre megváltoztatták az életét.

kórház ágy orvos
Fotó: Illusztráció/Pexels

Amikor 2022-ben az akkor 37 éves Marisa Stachelski New Jersey-ből olyan gyomorfájdalmat kezdett érezni, mint korábban soha, ösztönösen tudta, hogy valami nincs rendben. Felkereste a helyi orvosát, aki kolonoszkópiára utalta, egy vastag- és végbélrák-szűrővizsgálatra, amelyet az orvosok csak 45 éves koruk után kezdenek ajánlani az embereknek.

Orvosa rákos elváltozást talált a vastagbelében, szerencsére még időben, mielőtt a rák átterjedt volna testének más részeire, és a következő évben eltávolították. Azonban az orvosok további vizsgálatokra küldték, és kiderült, hogy benne van az „Angelina Jolie” gén – egy olyan mutáció, amely drasztikusan növeli más rákos megbetegedések kockázatát.

Így drasztikus döntést hozott: a színésznőhöz hasonlóan 2024 elején kettős mastectomiát hajtottak végre rajta, eltávolították a melleit, majd szeptemberben a petevezetékét. Mint mondta, így nagyobb az esélye arra, hogy láthatja felnőni a fiait.

A kétgyerekes anyának azt mondták, hogy specifikus génmutációjával nem az a kérdés, hogy újra rákos lesz-e, hanem az, hogy mikor.

Stachelski asszony egyike azon 300 amerikai nő közül, akiknek mutációja van a két BRCA génje közül az egyikben. 69 százalékkal növeli a mellrák kockázatát, és akár ötödével a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Amikor az édesanyával közölték, hogy ez a génmutáció nála is megtalálható, tudta, hogy lépnie kell.

„Mivel két kisgyerek van otthon, a férjemmel tudtuk, hogy meg kell védenünk a családunkat. Még fiatal vagyok, de tudom, hogy ahogy öregszem, úgy nő a rák kockázata.”

A mastectomia után helyreállították a melleit, és teljesen felépült.

„Egy ilyen betegség után az ember átértékeli az életét. Rádöbbentem, hogy minden akár egy pillanat alatt megváltozhat, így szeretném a lehető legtöbb időt tölteni a családommal és boldog emlékeket gyűjteni.”

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás