Elon Musk jó ötletnek tarja a migránsok Brüsszelbe buszoztatását



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.04. 14:46
Magyarország bevándorlás Elon Musk migráns

Elon Musk amerikai vállalkozó jó ötletnek nevezte a magyar kormány azon tervét, hogy Brüsszel belvárosába buszoztatná a hazánkba érkező illegális migránsokat, ha az EU továbbra is nyomást gyakorol Budapestre a bevándorlás kérdésében.

Elon Musk jó ötletnek tarja a migránsok Brüsszelbe buszoztatását

Orbán Viktor a napokban osztott meg egy videót az X közösségi platformon arról, hogyha "Brüsszel továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy megbüntet minket az EU határainak megvédéséért, akkor megkapja amit akar, és Brüsszel főterére fogjuk szállítani a Magyarország kapuját döngető migránsokat". 

"Jó ötlet!"

- írta Elon Musk a magyar miniszterelnök videós bejegyzéséhez, amit már több mint 600 ezren néztek meg.

Magyarország először augusztusban vetette fel a migránsok Brüsszelbe buszoztatásának ötletét, válaszul arra, hogy az Európai Unió Bírósága 200 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte hazánkat, mert „nem tartjuk tiszteletben” az uniós jogszabályokat, azaz nem engedjük be a papírok nélküli bevándorlókat. Egy augusztusi kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy „ha Brüsszel migránsokat akar, akkor mi odaküldjük nekik őket”. 

Rétvari Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy szeptember elején tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 

"Ha az Európai Unió, Brüsszel arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy engedjük be azokat az illegális migránsokat, akiket eddig feltartóztattunk (…) akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja ezeknek az illegális migránsoknak, hogy önkéntesen, ingyenesen, egy útra Brüsszelbe szállítjuk őket”

Az államtitkár szerint nincs jogi akadálya annak, hogy Röszkéről az Európai Unió brüsszeli székházához vigyék busszal a migránsokat.

Rétvári Bence bemutatta a buszokat, amelyekkel Röszkéről Brüsszelbe vinnék a migránsokat

Ahogy arra számítani lehetett, a belga politikusok azonnal támadni kezdték Magyarországot a migránsbuszoztatás bejelentése után. Hadja Lahbib belga külügyminiszter például provokációnak nevezte a magyar kormány tervét, hozzátéve, hogy egy ilyen lépés ellentmondana az uniós kötelezettségvállalásoknak.

Philippe Close, Brüsszel polgármestere szintén elítélte a bejelentést, és felszólította Alexander De Croo belga ügyvivő miniszterelnököt, valamint Annelies Verlinden belügyminisztert, hogy ha szükséges, a migránsokat szállító járműveket már a határnál tartóztassák fel.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás