Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, van egy rossz hírünk: allergiás vagy a parlagfűre!

Nincs most könnyű dolguk az allergiásoknak. Becslések szerint legalább 1,5 millió ember szenved épp a parlagfűtől. Ha a következő tüneteket tapasztalod magadon, vélhetően te is közéjük tartozol!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.03.
NNK parlagfű allergia

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) friss pollenjelentése szerint szinte az egész országban nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja. Most van ugyanis a gyomnövény virágzásának főszezonja. Mutatjuk mit tegyenek és mit ne az allergiás tüneteket tapasztalók és azt is, mik egyáltalán a parlagfű allergia tünetei!

parlagfű
Elkezdődött a parlagfű főszezonja. Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Nagyon magas most a parlagfű pollenkoncentrációja

Az NNGY jelentése szerint a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte nagyon magas, a keleti országrészben pedig sokfelé extrém magas! Enyhülés pedig a közeljövőben nem várható. Emiatt a parlagfűre érzékenyeknél közepes/erős tünetek jelentkezhettek a napokban, amik a várható pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak. 

Rengetegen szenvednek ettől a gyomtól az országban

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek egyes becslések szerint. 

Mik a parlagfű allergia egyértelmű tünetei?

A leggyakoribb allergiás tünetek az orrfolyás, tüsszögés, orr- és szemviszketés, könnyezés, fáradékonyság. A tünetek erősségének mérséklése érdekében az NNK azt javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek ne feledkezzenek meg a gyógyszeres kezelésről és keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében. Emellett a patikákban kaphatók vény nélküli készítmények is, de ezek hatékonysága kisebb a receptre kaphatókénál. 

Kötelező irtani a parlagfüvet

A parlagfű ellen a leghatékonyabban kaszálással lehet védekezni, ami a földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége, egész évben gondoskodniuk. Azokon a területeken, ahol ennek nem tesznek eleget, a hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki. A bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig terjed. Ha le nem vágott (kaszált) parlagfűmezőt találunk bejelenthetjük azt a Nébih-nél (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vagy a PME (Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület) oldalán keresztül. Emellett applikáción is lehet bejelentést tenni, az ingyenes alkalmazás innen tölthető le.

Mit tehetnek még az allergiások

A tünetek hatékonyabb enyhítése érdekében javasolt a hatóság pollen-előrejelzésének folyamatos követése. A különböző gyógyszerek, szemcseppek és orrsprék használata mellett pedig az allergiások

  • magas pollenterhelés esetén legyenek kevesebbet a szabadban;
  • éjszaka szellőztessenek;
  • reggel vagy esete menjenek ki az udvarra;
  • viseljenek FFP2-es, 3-as maszkot;
  • a szabadban viseljenek napszemüveget;
  • az autóban rendszeresen cseréljék a pollenszűrőt;
  • naponta mossanak hajat és tisztítsanak cipőt;
  • sűrűbben váltsanak ruhát, cseréljenek ágyneműt.

Mit ne tegyenek az allergiások?

A különböző házi praktikákat, a túlgyógyszerezést (pl. orrspray-k túl gyakori használata) és a parlagfű fogyasztást érdemes mindenképp kerülnie az allergiásoknak. A parlagfűvel kapcsolatos leggyakoribb tévhitek a következők:

Tévhit

Tény

Tévhit

Tény

A parlagfű allergia kezelhető parlagfüvet fogyasztó kecske tejével.Ez nem igazolt tudományosan.A parlagfű tartalmú teák, tabletták immunterápiás hatásúak.Az immunterápia szakorvos felügyelete mellett, szigorúan ellenőrzött gyógyszerekkel történik.
A parlagfű gyógyítja a bőrbetegségeket.A parlagfű allergiát és bőrgyulladást okozhat.A parlagfű leveleinek fogyasztása csökkenti az allergiás tüneteket.A parlagfű fogyasztása agy- és vesekárosodáshoz vezethet.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás