Óriás Mars-pókok vannak a vörös bolygón? A tudósok most megoldották a rejtélyt!

Kiderült, hogyan jönnek létre.



Megosztás
Szerző: L.A.
Létrehozva: 2024.09.13.
Mars pókok pók

Ahogy a Naprendszer bolygóit felfedeztük, rengeteg szokatlan jelenséget találtunk és tanulmányoztunk. Az egyik különösen feltűnő jellegzetesség talán a Mars-pókok.

Fotó: Twitter

A vörös bolygón készült felvételeken a bolygó felszínén óriáspókokra emlékeztető dolgok láthatók. Szerencsére ezek valójában nem óriás Mars-pókok, ha annak is látszanak – ma már elképzelésünk van arról, hogyan alakulnak ki. A vezető hipotézis szerint, amelyet az azt felvető tudós után Kieffer-modellnek neveznek, a bolygó évszakok szerinti felmelegedésével és lehűlésével függnek össze.

Az elmélet szerint a napfény tavasszal áthatol az áttetsző jégtáblán, és a sugárzás csapdába esik, ami felmelegíti a jég alatti regolitot, és a jégtábla aljától szublimálódik

– magyarázza tanulmányában a jelenséget vizsgáló csoport.

E folyamat révén a pókok a jégtábla alatti regolitot súroló nagy sebességű gázok révén elpusztulnak, míg a jég felszínén szóródnak szét, amelyeket a por- és gázfelhő rak le.

Bár a Kieffer-modell a pókok felfedezése óta eltelt évtizedekben széles körben elfogadottá vált, a kutatócsoport megpróbálta laboratóriumban újraalkotni a jellegzetességeket abban a reményben, hogy választ kaphatnak arra a kérdésre, hogy a jellegzetességek ma is keletkeznek-e, vagy egy korábbi marsi korszak maradványai. A Mars hideg, alacsony nyomású körülményeinek rekonstruálása nem könnyű feladat, ezért a kutatócsoportnak a NASA Jet Propulsion Laboratory folyékony nitrogénnel hűtött tesztkamráját kellett használnia. A teszt sikeres volt, és arra jutottak, hogy más homokbarázdák is létrejöhetnek ezzel a mechanizmussal – írja az iflscience.com.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás