Már a Messengeren is támadnak az online csalók!

Az adathalászok legújabb húzása sokakat kiborított. A legnagyobb közösségi médiaplatformot vették célba, és azon keresztül próbálják mások adatait megszerezni az online csalók.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.09.10.
Módosítva: 2024.09.10.
messenger adathalász online csalások átverés Facebook

Nincs új a nap alatt – szól a mondás. Vagy mégis?! Épphogy elcsíp a rendőrség egy adathalászt vagy -hálózatot, máris új trükkel lépnek színre az online csalók, ráadásul most egy olyan módszert húztak elő a cilinderükből, amely ellen nincs védelem, ha nem figyelsz eléggé!

Az online csalók a Facebook adataidra pályáznak /
Az online csalók a Facebook-adataidra pályáznak! (Képünk illusztráció – TY Lim / Shutterstock)

Visszatértek az online csalók 

Idén júliusban új vírus terjedt a Facebookon, amely Messenger-üzenetként szivárgott be a felhasználókhoz. Az online csalók először feltörték a személyek Facebook-fiókját, majd ellopták és a nevükben írtak az áldozatok ismerőseinek. Azt hazudták, hogy egy influenszerprogramban vesznek részt, és egy hashtag jelöléssel szavazhatnak rájuk. Aki bedőlt nekik, annak ellopták az adatait. Azonban a csalókat könnyen le lehetett leplezni, mert jellemzően az áldozatok olyan ismerőseinek Facebookját törték fel, akivel ritkán vagy egyáltalán nem is beszéltek azok.

A mostani átverés kísértetiesen hasonló a júliusihoz. A Metropol egyik olvasója hívta fel rá a figyelmünket, hogy hackerek próbálták őt behálózni. E. Károly munka után szörfözgetett az interneten augusztus végén, amikor egy olyan ismerőse írt rá a Messengeren, akivel régóta nem beszélt. 

Elsős koromban volt az osztálytársam. Évek óta szóba sem álltunk egymással! Az egyik hétvégén rám írt, hogy segítsek neki. Furcsa volt, mert sok év után az ember nem így kezdi el a beszélgetést…

– mondta Károly, aki ekkor már sejtette, hogy valami nem stimmel.

A csalók taktikája az adatlopásra, hogy Messengeren kopogtatnak egy hamis történettel, majd küldenek egy linket vagy kódot, amivel fel tudják törni a Facebookodat. Ha Károly reflexből segített volna a régi barátjának, az adatai rossz kezekbe kerülhettek volna, de szerencsére az ösztöne vezérelte.

„Volt egy rossz érzésem az egésztől, inkább nem is írtam vissza neki” – húzta alá Károly, akinek ezt az üzenetet küldték az online csalók:

Nincs engedélyem bejelentkezni a Facebookomba, csak a Messengeren engedélyezett és azt írja, hogy megbízható ismerőseimtől kódot kell kérjek a kilépéshez. Küldök egy kódot a Facebookodra, köszönöm.

 – írta Károlynak a csaló.

Az online csalók ellopták Károly volt diáktársának profilját, hogy megkörnyékezzék őt /
Az online csalók ellopták Károly volt diáktársának profilját, hogy megkörnyékezzék őt (Metropol olvasói fotó)

Vírusként terjed

A férfi jól döntött, hogy nem tette meg, amit a csaló kért: szeptember első hétvégéjén ugyanis beigazolódott a megérzése. Napok óta terjedt a nyilvános Facebook-csoportokban, hogy épp azzal a szöveggel próbálják átvágni az embereket, mint amit ő is kapott.

„Egy olyan ismerősöm írt rám a Messengeren, akivel összesen egyszer-kétszer beszéltem életemben. Azt hazudta, hogy megpróbál az új telefonján bejelentkezni a Messengerbe, ehhez kell egy ismerős, aki segít neki, akinek majd küldet egy kódot. Megkért, hogy segítsek neki ebben, de rögtön leesett, hogy csalás! Kérdeztem, ha nem tud bejelentkezni a telefonba, akkor hogyan küldte az üzenetet? Azt írta, hogy Facebook Lite-ot használ. Mondtam, hogy hazudik, és feltörte azt a fiókot és most engem akar becsapni. Letiltott. Vigyázzatok!” – riadóztatott N. Géza a bejegyzésében, amit Károly is kiszúrt.

Az utóbbi időben elszaporodtak a Messengeren és a Whatsappon terjedő csalások. A Ripost írta meg, hogy különös figyelmeztetést küld a Messenger, korábban pedig még a Yettel nevével éltek vissza

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás