Magyar Péter a haverjaival kötött túlárazott szerződéseket

Összeáll a kép a Nagy Lopásról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.23. 18:43
Magyar Péter túlárazott haverok szerződések

A Magyar Nemzet újabb olyan szerződésre bukkant, amelyet Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezetőjeként kötött egy Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó céggel. Trentin Balázs pedig nem más, mint a Tisza Párt egyik jelenlegi háttérembere, aki a vidéki szervezetek kialakításában vesz részt. Vagyis Magyar Péter még állami cégvezetőként juttatott tízmilliókat egy mostani fontos emberének cégeihez. Tette mindezt érdekes feltételek mellett.

Újabb kételyeket ébresztő szerződésre bukkant lapunk abból az időszakból, amikor Magyar Péter vezette az állami hitelezéssel foglalkozó intézményt, a Diákhitel Központot. Mint arról beszámoltunk, nagyjából egy hete Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett közé bejegyzést a közösségi médiában, amelyben azt állította: a Diákhitel Központ vezetőjeként Magyar felesleges, ráadásul túlárazott szerződéseket írt alá. Hadházy példákat is említett, majd arra utalt, hogy az egyik ilyen megállapodás teljesítője ma a Tisza Pártnak dolgozik. Magyar Péter ezt egy szinte megszámlálhatatlan alkalommal átírt Facebook-kommentben utasította vissza.

Csakhog a Magyar Nemzet kiderítette a részleteket. Mint megírták, a Magyar vezette Diákhitel Központ 2021. december elsején kötött szerződést egy bizonyos Troia Media Kft.-vel. A cég ebben azt vállalta, hogy nettó 13,34 millió forintért kiszámolja, hogy a diákoknak nyújtott hitelezésnek milyen valószínűsíthető hatása volt a nemzetgazdaságra. Emellett meg kellett becsülje az is, hogy az elkövetkező három–öt évben milyen gazdasági hatás A teljességgel képtelennek tűnő megbízást ráadásul igen gyorsan el kellett végezni: a lapunk által megismert szerződés szerint december 23-e előtt meg kellett tartani az úgynevezett vezetői prezentációt. Úgy fest, Magyar Péter akkor már úgy akart karácsonyozni, hogy tisztában van azzal, milyen hatással van a nemzetgazdaságra az általa vezetett cég tevékenysége.

A Magyar Nemzet most újabb érdekes szerződésre bukkant. Egy évvel az előző eset előtt kötött szerződést a Diákhitel Központ a Think & Tank Management Kft.-vel. Az a megbízás 14,7 millió forintról szólt, és szintén igen sürgős lehetett, a munkát ugyanis 2020. december 14. és 31. között kellett elvégezni.

A két szerződés körülményeiben több közös pont is akad. Egyrészt mind a kettő éppen csak nem éri el a 15 millió forintot, másrészt mindkettőt az adott év utolsó napjaiban kötötték. Hadházy Ákos ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: az összegeket úgy határozták meg, hogy ne kelljen közbeszerzést kiírni, az időpontok pedig szerinte arra utalnak, hogy a Magyar Péter vezette állami cég ki akarta szórni az év közben megmaradt pénzt.

De akad még egy kapocs. A Diákhitel Központtal szerződő mindkét vállalkozás, azaz a Troia Media Kft. és a Think & Tank Management Kft. is Trentin Balázs Lajoshoz köthető.

Legutóbbi cikkükben már megírák: Trentin nem akárki a Tisza Pártban. Információnk szerint a tiszások augusztus 17-én szerveztek egy találkozót öt Pest vármegyei választókerület városi koordinátorainak Dunaharasztin. Az eseményen vendégként volt jelen Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza-szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek. Az úgynevezett Tisza-szigetek a korábbi polgári körök mintájára létrehozott helyi pártszervezetek. Szakértők szerint mivel a Tisza-szigetek adják a helyi beágyazottságot, így ezek a Magyar-féle párt legfontosabb szervezeti egységei, megszervezésük pedig a Tisza Párt politikai térnyerésének egyik kulcsa. 

Ebben a nem kis jelentőségű munkában vesz részt az a Trentin Balázs Lajos, akinek érdekeltségei legalább két tízmilliónál nagyobb megbízást kaptak a Diákhitel Központtól akkor, amikor az állami céget Magyar Péter vezette.

Azt az információt, hogy Trentin részt vesz a Tisza Párt munkájában, több mozzanat is megerősíti. Egyrészt utalt rá a baloldalt belülről jól ismerő Hadházy Ákos, másrészt Trentin közösségi médiás szereplése is erre utal.

Több olyan céggel is szerződött a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetésével, amelyeknek más értelmezhető bevétele nem volt – írta meg elsőként a Szabad Európa. A laphoz eljuttatott képernyőfelvételek szerint tavasszal és nyáron többször az a Trentin Balázs irányította a Tisza Párt aktivistáit, akinek a Troia Média Kft. nevű cége 2022-ben kizárólag a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központtól jutott bevételhez. Trentin a képek szerint az utcai kitelepülésekkel vagy a párt kampányvideóinak megosztásával kapcsolatban adott instrukciókat az aktivistáknak.

Cége, a Troia 2022-ben 13,42 millió forint bevételre tett szert értékesítésből, miután az előző év végén majdnem pontosan ugyanekkora összegre, 13,34 millió forintra (áfával együtt 16,94 millió forint) szerződött a Diákhitel Központtal. A szerződés szerint a Troiának egy 40-50 oldalas tanulmányt és egy vezetői prezentációt kellett összeállítania a diákhitel nemzetgazdasági hatásáról és várható hatásáról.

2022-ben még 2,3 millió forint egyéb bevétellel és így 2,95 millió forintos adózott eredménnyel zárta a vállalat, amelynek így ez volt messze a legsikeresebb éve 2019 után: 2020-ban 3,9 milló, 2021-ben 1,95 milliós mínusszal zárt a cég.

A szerződéseket Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerezte meg, azokat pedig Magyar Péternek is megmutatta. A dokumentumok között szerepeltek a Magyar által még februárban, a politikus színre lépésekor túlárazottnak nevezett szerződések is. Magyar Péter a Facebookon a tanulmányokkal kapcsolatban azt válaszolta, hogy Hadházy Ákos „ne FB-posztokat írogasson, hanem tegyen feljelentést, ha ön szerint valami jogszabályokba ütközik. Nekem tiszta a lelkiismeretem”. A független képviselő jelezte, hogy amennyiben nem kap további válaszokat Magyartól, készen áll valóban feljelentést tenni, ahogy tette azt más ügyekben is korábban.

Feljelentették Magyar Pétert hűtlen kezelés gyanúja miatt

A Központi Nyomozó Főügyészség elé került Magyar Péter legújabb ügye, amely szerint még a Diákhitel Központ vezetőjeként jegyzett ellen túlárazott szerződéseket. Tényi István ügyvéd hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt tett feljelentést a hatóságnál.

 

Magyar Péter, hűtlen kezelés, Diákhitel Központ, túlárazott szerződés

Újabb feljelentés miatt fájhat a feje Magyar Péternek, ezúttal hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt érkezett feljelentés a Központi Nyomozó Főügyészséghez – tudta meg a Magyar Nemzet.

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István azután fordult a hatósághoz, miután Hadházy Ákos független parlamenti képviselő délelőtt a közösségi oldalán arról írt, Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezetőjeként ellenjegyzett túlárazott szerződéseket. Hadházy kiemelte, egyes szerződések a véleménye szerint feleslegesek voltak. 

Példaként azt írta, az egyik cég 14 millió forintért a KSH-tól származó adatokból próbálta meg kiszámolni, hogy a Diákhitel Központ tevékenysége mennyivel járult hozzá a magyarországi GDP-hez.

Hamarosan a bejegyzés alatt meg is jelent Magyar Péter, és kommentelni kezdett. A Tisza Párt elnöke „méltánytalannak és igaztalannak” titulálta Hadházy szavait. Magyar mintha igencsak összezavarodott volna, magyarázkodó kommentjét ugyanis nagyon sokszor átírta. A független képviselő egyik állítására reagálva kiemelte:

nem tudom, milyen online marketing cégről beszél, amely egyengeti a Tisza Párt tevékenységét. Én nem dolgozom olyan céggel jelenleg, amely a diákhitelnél tendert nyert

– írta Magyar Péter.

Csakhogy az egyik, nettó 13,34 millió forintba kerülő, egyébként gyakorlatilag teljesen felesleges tanulmányról szóló szerződést 2021. december elsején írta alá. A Diákhitel Központ ekkor a Troia Media Kft.-vel kötött megállapodást, a dokumentumot Trentin Balázs Lajos írta alá a cég részéről. A szerződés tárgya a cikkünk elején említett téma: a Magyar Péter által vezetett szervezet „valószínűsített hatása” a nemzetgazdaságra.

Trentin Balázs neve aligha lehet ismeretlen Magyar Péter számára, a Troia Media Kft. vezetője ugyanis jelenleg a Tisza Párt fontos szervezője.

A Magyar Nemzet úgy értesült, a tiszások 2024. augusztus 17-én szerveztek egy találkozót öt Pest megyei választókerület városi koordinátorai számára Dunaharasztin. Az eseményen vendégként volt jelen Kiss József és Trentin Balázs, akik a Tisza szigetek létrehozásáról és működtetéséről beszéltek. Az úgynevezett Tisza szigetek a korábbi polgári körök mintájára létrehozott helyi Tisza párti szervezetek.

Magyar most azt állítja, hogy pártjának nincs üzleti kapcsolata olyan vállalkozással, amely korábban a Diákhitel Központnak végzett munkát.

A teljes igazság azonban az, hogy a már említett Trentin Balázs érdekeltségébe tartozó cég 13,34 millió forintot bizonyosan kapott a Diákhitel Központtól akkor, amikor azt Magyar Péter vezette. Tény továbbá az is, hogy Trentin jelenleg a Tisza Párt egyik szervezője.

Tényi István levelében az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását kérte.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás