Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely máris be tudott gyűjteni magának egy elégtelent

Idén is eljött Budapesten a nyári szünetet követő első tanítási nap és vele együtt a káosz is a főváros útjain. Pedig az utóbbi talán megelőzhető lett volna.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.02.
tanévkezdés dugó közlekedés Budapest

A nyári szünetet követő első tanítási nap minden közlekedő rémálma – legyen szó gyalogosról, biciklisről, autósról, vagy akár tömegközlekedőről. Ilyenkor a korábbi hónapokban megszokottnál jóval nagyobb nyomás nehezedik a budapesti közlekedésre, ami már több alkalommal is káoszba fulladt. Az idei tanévkezdés is emlékezetes marad: óriási dugók alakultak ki Budapest több pontján is szeptember 2-án reggel 8 óra előtt, ami azért lehet különösen bosszantó, mert idén saját magát gáncsolta el a főváros, illetve annak vezetése. Úgy látszik Karácsonyék képtelenek tanulni a korábbi hibákból, mert az Üllői úton, a Váci úton vagy a Nagykörúton kialakult tanévkezdési dugók egyik legfőbb oka továbbra is a teljesen értelmetlenül kialakított, zöld karókkal leválasztott biciklisávok kialakítása. Az már csak hab a tortán, hogy ezekben a sávokban csak elvétve látni néha egy-egy bringást.

tanévkezdés dugó Budapest
Váci úti csendélet az első tanítási napon: óriási torlódás az oszlopokkal leválasztott és teljesen üres biciklisáv mellett (Fotó: Bánkúti Sándor)

De nem feltétlenül kell üres biciklisáv a nagy torlódáshoz. Erre jó példa az M7-M1 autópálya közös bevezetője, ahol szintén feltorlódott a kocsisor, amely aztán a Budaörsi útnál már lépésben araszolt.

tanévkezdési dugó Budapest
Az M1-M7 bevezetőn még csak torlódó kocsisor a Budaörsi úton már csak araszolva haladt (Fotó: Faludi Koppány)

Az ilyen tanévkezdési torlódások kialakulásában nagy szerepet játszottak a város több helyszínén teljesen összehangolatlanul zajló – vagy éppen emiatt nem zajló – útfelújítási munkák.

Az iskola elkezdődött, a munkavégzés a fővárosnál azonban nem

 – mondta Szentkirályi Alexandra egy ilyen munkavégzési helyszínen, az I. kerületben, az Attila út 20. szám előtt.

tanévkezdés dugó Budapest Szentkirályi Alexandra
Szentkirályi Alexandra egy hetek óta nem haladó útfelújítási munkahelyszínen hívta fel a figyelmet a tanévkezdési dugók egyik fő okára (Fotó: Andrássy Áron)

2022-ben Karácsony Gergelyék még több mint hárommilliárd forintot fordítottak útfelújításra, ez az összeg azonban a múlt évben 281 millió forintra csökkent. Ez azt jelenti, hogy Karácsony Gergely gyakorlatilag a tizedére csökkentette az útfelújítási alapot

– mutatott rá Szentkirályi Alexandra.

Hozzátette: ezt érdemes azzal összehasonlítani, hogy eközben a nyári jutalmak kifizetésére a városháza vezetőinek, a „haveroknak” kétszázmillió forintot „sikerült odaadni„. „Tehát amíg a főpolgármester az útfelújításokra fordítandó pénzt 281 millió forintra csökkentette le éves szinten, addig a jutalmakat idén nyáron kétszázmillió forintban állapította meg a Városháza vezetőinek” – közölte Szentkirályi Alexandra.

Megjegyezte, ha a főpolgármesternek az útfelújítások összehangolását és a nyári vakáció alatti befejezését nem is sikerült elintéznie, „úgy látszik, hogy nagyon sokaknak az első igazolatlan órát mégis elintézte”.

A budapestiek ennél a szervezetlen, kaotikus városvezetésnél sokkal többet érdemelnek, és „nem a haverok zsebét kellene kétszázmillió forinttal kitömni”, hanem az útfelújításokra fordított pénzt kellene végre visszaemelni minimum a korábbi szintre, vagy inkább megduplázni – szögezte le a Fidesz fővárosi elnöke.

Kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra indítványozta, hogy Karácsony Gergely javasolja a Városháza vezetőinek, a „haveroknak”, hogy ajánlják fel az említett kétszázmillió forintot útfelújításokra.

Az útfelújítások egyébként rendkívül lassan haladnak: az Attila úton reggel háromnegyed nyolckor például még egy munkás sem volt az elkerített területen, de még csak annak közelében sem.

A tömegközlekedést választók sem jártak jobban a tanév első napján

Azt feltételezné az ember, hogy ha Budapest főbb közlekedési csomópontjainál ekkora a káosz, akkor a tömegközlekedést választva jobban járhat. Sajnos ez sem feltétlenül volt így Budapesten szeptember 2-án, reggel. Erre egy utas, Ildikó panasza világított rá:

A 4-6-os villamossal járok dolgozni, a végállomáson Újbuda-Központnál szállok fel. Ma pont előttem ment el a villamos és bár azt ígérték, hogy sűrítik a menetrendet, szerintem ugyanannyit kellett várni, mint a múlt héten az indulásra. Ráadásul tömve volt a villamos, mire elindultunk

 – panaszkodott Ildikó. 

A tanévnyitóval járó közlekedési káosz miatt több politikus, köztük Wintermantel Zsolt is a Facebookra feltöltött videóban kérte számon a budapesti városvezetést.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás