Fűtési szezon: még nem késő rá felkészülni, mutatjuk a teendőket!

Az egyik legfontosabb, hogy a fűtéshez használt berendezések és a hozzájuk tartozó kémények megfelelő állapotban legyenek. Mutatjuk, melyeket és hány évente kell ellenőriztetni a fűtési szezon előtt!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.18.
Módosítva: 2024.09.18.
fűtési szezon cirkó kazán gázkonvektor katasztrófavédelem szakember

Van olyan fűtési szezon előtti teendő, ami pénzbe kerül, és van, ami ingyenes, hiába végzi szakember. Mutatjuk, mit és milyen időközönként kell átnézni, hogy biztonságban tudhassuk magunkat a hidegebb napokon!

a20200409_Radiator_futesszezon_vege_fg_fmh (3) fűtés
Mit és mikor kell leellenőriztetni a fűtési szezon előtt? / Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A központi fűtést használóknál már el is kezdődött a szezon

A központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerint a fűtési idény idén hivatalosan szeptember 15-én meg is kezdődött (tavaly ez októbert 15. volt), és május 15-ig fog tartani. Ettől eltérni csak a fogyasztók egyhangú hozzájárulásával, a fogyasztók többségének igénye esetén lehet. Az ilyen fűtést használóknak a következőkre érdemes figyelniük a szezon előtt és alatt:

  • évente egyszer levegőtlenítsük a rendszert;
  • 2-3 évente vízkőteleníttessük és vasiszaptalaníttassuk a fűtőtesteket;
  • szellőztessünk rendszeresen és szakszerűen;
  • véletlenül se tegyünk olvadékony műanyagot a fűtőtestekre.

Aki fával fűt, erre figyeljen

Bizonyos időközönként minden fűtőberendezést érdemes felülvizsgáltatni. Kiváltképp igaz ez a fatüzelésű fűtőberendezésekre. A tökéletlen égés ugyanis szén-monoxid-mérgezéshez vezethet. Éppen ezért a fával (vagy más szilárd anyaggal, illetve gázzal) fűtőknek az egyik legfontosabb szezon előtti teendőjük egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő beszerzése, vagy a már meglévő üzembe helyezése. Emellett nagyon fontos a fűtőberendezésekhez tartozó kémények évenkénti ellenőriztetése is, magukat az eszközöket pedig szintén évente szakemberrel át kell nézetni.

Miért fontos a kémények ellenőrzése?

Hideg időben gyakori, hogy a tűzoltókat égő kéményekhez riasztják. Ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel (pl. fával) fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. A veszélyt csak fokozza, ha szeméttel fűtenek. A kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom és kátrányréteg, ha nincs eltávolítva, előbb-utóbb meg fog gyulladni, és könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. A másik ok, amiért különösen fontos a kéményellenőrzés, az a szén-monoxid-mérgezések elkerülésemondta a katasztrófavédelem szóvivője, Mukics Dániel a hellovidek.hu-nak.

Fontos, hogy a kémények is ki legyenek tisztítva, át legyenek nézve a fűtési szezon előtt / Fotó: stefanphotozemun /  Shutterstock

Mikor ingyenes és mikor fizetős a kéményseprés?

Akik olyan lakásban, házban élnek, ahová nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (kft., bt., egyéni vállalkozó…), azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő a társasházakba magától jön, a családi házakba viszont csak akkor, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. A kéményseprésre itt lehet időpontot foglalni.

További tudnivalók a kéményseprésről

  • Az ingyenes lakossági kéményseprést 2024. július 1-jétől az egész országban a katasztrófavédelem kéményseprői végzik.
  • Nem kell kétségbeesni, ha az első őszi befűtés előtt nem volt leellenőrizve a kémény. A hangsúly nem az ellenőrzés időpontján, hanem annak rendszerességén van (gázos fűtés esetén 2 év, fa-/széntüzelés esetén 1 év).
  • A kéményellenőrzés előtt 2-3 órával már ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia.
  • A családi házaknál, amelyben magánszemélyek élnek, nem kötelező a kéményseprés, de évente ajánlott.
  • Csak a lakossági kémény ciklusidőn belüli ellenőrzése és tisztítása ingyenes, minden egyéb kéményseprőipari szolgáltatás fizetős.
  • Azokban a családi házakban, ahová cég, vállalkozás van bejegyezve, nem a katasztrófavédelem, hanem kéményseprőcégek végzik a kéményseprést, a saját díjszabásuk szerint.

A konvektorral fűtőknek is van teendője a fűtési szezon előtt

A cél itt is a szén-monoxid-mérgezés elkerülése és a hatékonyság növelése. Ennek érdekében egy alapos, szakember által elvégzett tisztítás javasolt kétévente. Mivel sok, használatban lévő konvektor túlkoros, arra is érdemes felkészülni, hogy apróbb javításra, alkatrészcserére is szükség lesz még a szezon kezdete előtt. Szerencsére egy öreg konvektor sok esetben még javítható, főleg ha rendszeresen karban van tartva, cserére ritkán van szükség.

Aki gázkazánnal fűt, évente kell szakembert hívnia

A gázkazánnal fűtőknek sem árt évente a szezon előtt kitisztíttatni, leellenőriztetni és műszeresen beállíttatni a cirkót, ugyanis ha végleg elromlik, már csak kondenzációs kazánra cseréltethetjük, amihez a kéményt is át kell majd alakíttatni. Ez pedig sok százezer forint és sok idő is, ezért nem jó, ha például csak november elején derül ez ki. Minden más típusú berendezés esetén (pl. fal-, padlófűtés) is évente legalább egyszer, közvetlenül a fűtésszezon beköszöntése előtt érdemes elvégeztetni egy vegyszeres, gépi tisztítást. Ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes magát a kéményt is ellenőriztetni!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás