Az árvíz után a fertőtlenítés sem maradhat el: de mit és mivel kell ilyenkor kezelni?

Az országot lassan teljesen elhagyja a 2024-es nagy árhullám. A védekezéshez használt ideiglenes gátakat elbontják, az elöntött területeket pedig elkezdik helyreállítani. Mire kell eközben figyelni és mivel érdemes fertőtleníteni ilyenkor?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.24. 05:00
árvíz kórokozó fertőtlenítés

A víz által sodort hordalékok, ürülék, állati tetemek miatt az árvíz minden egyes köbcentiméterben milliós nagyságrendben nyüzsögnek a kórokozók. Éppen ezért, azokat a területeket ahonnan már elvonult a víz, fertőtleníteni kell. Mutatjuk, hogy mivel érdemes!

fertőtlenít árvíz után
Mivel érdemes fertőtleníteni ilyenkor? Fotó: Unger Tamás

Milyen veszélyeket hagyott hátra az elvonult árvíz?

A víz elvonulása után rengeteg kórokozó marad hátra. Ezek elszaporodva súlyos megbetegedéseket okozhatnak. Vagyis az árvizet szennyezett vízként kell kezelni, és ennélfogva fertőzésveszélyesnek mindent, amivel az áradás során érkezett víz érintkezett. Árvíz után leggyakoribbak a fekáliás coliform, Clostridium perfringens és szalmonella okozta fertőzések, amelyek különösen csecsemőknél és időseknél okozhatnak életveszélyes állapotot. Ezek a kórokozók könnyen bevihetők a lakásba a kézen, a ruházaton, vagy akár a cipők talpán is, így az árvíz által érintett felületek, tárgyak fertőtlenítése alapvető fontosságú a fertőzések megelőzése érdekében-mondta az MTI-nek Bánhegyi Péter, a Caola Zrt. kutatás-fejlesztési vezetője.

Mivel fertőtlenítsünk?

Az aktív oxigén alapú hipokloritos fertőtlenítőszerek (környezetre ártalmatlan anyagokká bomlik le) a leghatékonyabbak az árvíz után megtelepedett kórokozók elpusztításában. Különösen az olyan felületeket kell fertőtleníteni, amik érintkezésbe kerülhetnek az emberi szervezettel, tehát a padlókat, falakat és bútorokat. A szaniterek, konyhai felületek és háztartási eszközök alapos tisztítása is nélkülözhetetlen a biztonságos lakókörnyezet megteremtéséhez. Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint is hypóval érdemes tisztítani azokat a helyiségeket, ahova betört a víz.

További tanácsok az árvízzel érintett területeken élőknek

  • Az árvíz és áradás által érintett területek alapos szárítása és szellőztetése segít megelőzni a penészképződést és a további károk kialakulását.
  • Az érzékeny felületek, használati tárgyak, bútorok, járművek fertőtlenítése benzalkónium-klorid és guanidin-származékok kombinációival, illetve alkohollal a legjobb.
  • A vízzel elöntött területeken erősen ajánlott a hatékony rovarirtó szerek használata is, különösen a szabadban és a vízgyűjtő területeken.
  • A talaj fertőtlenítése csak a szennyvízzel elöntött, kisebb területeken, például a lakóház udvarán indokolt az NNGYK szerint.

Van, ahol a csapvíz sem iható az árvíz miatt

A Dunán levonuló árhullám miatt Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn a csapvízben fogyasztását csak forralás után ajánlja a népegészségügyi központ! Ezeken a területeken a mosogatást követő öblítést is forralt vízzel szabad csak végezni. Csecsemőket, kisgyermeket ne fürdesse senki a vízben, csecsemő tápszert pedig csak palackozott vízzel készítsenek az itt lakók. Az ivóvíz bármilyen nemű változásáról a hatóság értesíti majd a lakosságot – figyelmeztet a népegészségügyi központ. 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás