Újabb módszerrel támadnak a csalók: így kerülte el egy zalai nő, hogy kirabolják

Egy bank biztonsági ügyintézőjének adta ki magát a csaló.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.07.24.
kiberbűnözők átverés rendőrség csalók

Megrázó hírek érkeztek Zalaegerszegből. Egy helyi nőt ugyanis újfajta módszerrel próbálta rászedni egy csaló. Egy akcentussal beszélő nő telefonon kereste fel a sértettet és azt állította neki, hogy a bankja biztonsági ügyintézője, és azért kereste fel a nőt, mert egy függőben lévő utalást érzékeltek a számláján. Az elkövető megpróbálta meggyőzni arról a célpontját, hogy segíteni fog neki visszavonni az utalást, ehhez pedig nincs másra szüksége csak egy applikáció letöltésére, amelynek segítségével megakadályozhatják a pénzügyi transzfert. Mondanunk sem kell, hogy az említett program egy képernyőtükröző alkalmazás volt, amelynek segítségével a kiberbűnözők könnyűszerrel hozzájuthatnak az adatainkhoz. A nő azonban gyanút fogott és értesítette a rendőrséget.

Ha nem vigyázol, néhány kattintás a telefonodon és máris elvették a pénzed a netes csalók.
A kiberbűnözők telefonon próbálták meg rávenni a kiszemelt áldozatukat arra, hogy letöltsön egy képernyőtükröző alkalmazást Fotó: ESB Professional/Illusztráció

Ez a csaló most nem járt sikerrel, mert a kiszemelt zalaegerszegi áldozata időben értesítette a rendőrséget és a számláját is letiltatta

– számolt be róla a Police.hu.

A rendőrség tájékoztatása szerint a csaló letöltette kiszemelt áldozatával az AnyDesk képernyőtükröző alkalmazást, és a kártyalimitet is maximálisra akarta módosíttatni vele. A hívások többször is megszakadtak, ilyenkor mindig egy másik telefonszámról keresték újra. A sértett szerencsére gyanút fogott és felhívta a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányságot. A kibernyomozók tanácsára azonnal értesítette a bankját, ahol letiltották a számlaforgalmat, így nem sikerült megkárosítani. 

Hasonló esetekben Önök is éljenek a gyanúval! Ne telepítsenek a telefonjaikra, számítógépükre olyan alkalmazásokat, amiket nem ismernek! Az online térben bűncselekményeket elkövető csalók tárháza kifogyhatatlan. Ne dőljenek be! Legyenek figyelmesek! Ha mégis megtörténik a baj, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a számlavezető pénzintézettel, és tegyenek bejelentést a rendőrségen! Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál – írja a rendőrség hivatalos honlapja.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás