Te tudod, mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között? Itt a válasz!

Sokan gondolják úgy, hogy a szervizdíj vagy felszolgálási díj nem más, mint a jatt. Holott a szervizdíjnak semmi köze a borravalóhoz. Mutatjuk, mi a különbség köztük!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.23.
Módosítva: 2024.07.23.
borravaló szervizdíj vendéglátás

Orbán Viktor miniszterelnök a legutóbbi Kossuth rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott, a kormány szándéka jelenleg az, hogy a borravaló adómentes legyen, ugyanis ez a gyakorlatban jelenleg nem érvényesül. Utánajártunk, van-e ez alól kivétel és azt is tisztázzuk, a szervizdíj az borravaló-e!

borravaló
A szervizdíjnak semmi köze a borravalóhoz – Fotó: Yan Krukau (Képünk illusztráció) / Pexels

A szervizdíj az kötelező borravaló?

A felszolgálási vagy szervizdíj nem más, mint a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért felszámolt díj, amit havonta kell a közreműködőknek (pincér, felszolgáló) kifizetnie a munkáltatóknak. Ennek mértéke az étteremtől függ, jellemzően 10-15%, amit a vendég fizet. Vagyis ezt mindenképpen meg kell fizetnünk, ha betérünk egy étterembe. Ez valójában a cég bevétele, csak nevesítették, hogy mire kell fordítani a hó végén. Tehát maga az elnevezés miatt hiszik sokan azt, hogy a szervizdíj valójában nem más, mint kötelező borravaló, de nem az.

Ezt érdemes tudni a szervizdíjról

A szervizdíj az eladási ár részét képezi, de az utolsó fillérig csak bérre fordítható. Abban különbözik a többi bevételtől, hogy kedvezőbben adózik utána az étterem, mert az áfa levonása után, a 18,5 százalékos tb-járulékot kell csak megfizetni, amit a cégek minden hónap 12-ig meg is tesznek. Az így szerzett bevételt pedig az utolsó fillérig ki kell osztani a dolgozók között a fizetéskor. A kőkemény ellenőrzés miatt pedig ezt a pénzt képtelenség lenyúlni a dolgozók elől.

Adnak az emberek a szervizdíj mellé borravalót?

Ahol van szervizdíj, ott eltűnt a borravaló, mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak.

Miért vezették be a szervizdíjat?

Az állam ezt a könnyített adókkal rendelkező bérfizetési módszert azért találta ki, mert a vendéglátásnak jellemzően olyan magas a munkaerőigénye, vagyis olyan alacsony az egy munkavállalóra jutó elérhető bevétele, hogy rendes adóterhek mellett nagyon nehezen lehet a béreket kigazdálkodni, illetve a bérek fehérítése is komoly cél lehetett a jogszabály megalkotásakor – írja az origo.hu.

Ebben más a borravaló, mint a szervizdíj

A szervizdíj tehát egy kötelezően fizetendő tétel az étteremben, akárcsak az étel és az ital ára, a borravaló viszont egy önkéntesen adható juttatás, ami sok esetben adóköteles, egy esetben viszont jelenleg is adómentes, ami például a futároknak, pincéreknek, fodrászoknak, taxisoknak extra bevételt jelent.

Mikor adómentes a borravaló?

Akkor jár a legjobban az, akinek a borravalót szánjuk, ha készpénzben adjuk neki. Az után ugyanis nem kell adót fizetni, nyugdíjjárulékot pedig csak önkéntesen. A borravaló minden más formája adóköteles, a következő fő szabály szerint:

  • amennyiben a beérkezett borravalóról utólag a munkáltató rendelkezik és az alkalmazottak között szétosztja (pl. bankkártyával adott borravaló), úgy az nem adómentes, hanem a béreket terhelő szabályok szerint adó- és járulékköteles.

 

„Száz euró volt eddig a legnagyobb jattom”

A Ripost embereket kérdezett arról, hogy mit gondolnak a borravalóról, illetve arról, amit a magyar miniszterelnök jelentett be róla.

„A legnagyobb jattot eddig Ausztriában kaptam, mikor egy síparadicsomban dolgoztam. Száz euró volt, amit egy asztaltársaság dobott össze” mondta a Ripostnak István, aki ennek ellenére itthon szeret jobban dolgozni, mivel a családja Budapesten él. De nemcsak a felszolgálók fizetése egészül ki a borravalóval, hanem a futároké is. Ők az alapfizetés mellett a megrendelések címei után is kapnak egy kisebb összeget, de a járműveik tankolását a jattból tudják fedezni, így ez is a napi bevételük szerves részét képezi.

„Nagyon változó, hogy mikor és mennyi borravalót kapunk, de összességében ebből tudjuk fedezni a kiadásainkat, a tankolást és a járművek szervizelését. Vannak vendégek, akik egy forintot sem adnak, de akadnak nagyon bőkezű kuncsaftok is. Egy nap legalább öt és tízezer forint körüli összeget kell összeszednünk a borravalóból, hogy megérje bejönnünk dolgozni” – fogalmazott a Ripostnak Gábor, aki hozzáteszi, hogy az ő munkájukban a borravaló megadóztatása eleve nehéz lenne, hiszen nem lehet nyomon követni, hogy melyik rendelésnél kaptak az étel áránál több pénzt.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás