Tátva maradt a tudósok szája: titokzatos jelre bukkantak egy 4000 éves templomban

Egy nő maradványai is előkerültek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.16.
Módosítva: 2024.07.16.
templom tudósok titokzatos jel monolit

Tudósok feltárták a Földközi-tenger szigetén a legrégebbi feljegyzett szakrális épületet, amelybe állítólag egy fiatal nő maradványait „zárták”. A 4000 éves templomot, amelynek közepén egy titokzatos monolit is található, egy mészkőteraszon találták meg, több mint 914 méter magasan a tengerszint felett Cipruson. A fiatal nő maradványai az Erimi régészeti lelőhelyről kerültek elő.

A templom és a rejtélyes monolit rekonstrukciója a Sienai Egyetem grafikáján

A kutatási projektet Luca Bombardieri, az olaszországi Sienai Egyetem munkatársa vezeti a ciprusi régészeti minisztériummal együttműködve.

A legutóbbi ásatások Ciprus legrégebbi szent épületének felfedezéséhez vezettek, amelynek rituális funkciója és ideológiai értéke különös jelentőséggel bír

– magyarázta a vezető kutató, majd így folytatta:

„A középső bronzkorban (i. e. 2000 és 1600 között) egy kézművesekből álló közösség úgy döntött, hogy letelepedik az Erimi-dombon, és egy nagyon sajátos jellemzőkkel bíró közösségi életteret épít ki”.

A lelőhely egyik szakaszán Bombardieri csapata egy olyan szobát fedezett fel, amelyben egy titokzatos,2 méter magas monolitot találtak. A tárgy csiszolt és teljesen sima volt, közepén egy kis csészékből álló, kör alakú motívummal.

A monolit, amely eredetileg a szoba közepén helyezkedett el, összeomlott, és elpusztított egy nagy amforát, amelyet a lábánál, egy kis kör alakú tűzhely előtt helyeztek el. Ennek a helynek a sajátosságai arra utalnak, hogy egy kis szent helyiségről van szó

– mondta Bombardieri.

A helyen egy fiatal nő koponyájának maradványait összetörték, és egy nehéz követ helyeztek a mellkasára, „mintha ezzel akarták volna mozdulatlanul tartani”. Bombardieri úgy véli, hogy a nőt „az anyasággal kapcsolatos dolgok miatt” ölhették meg, és a halála „összefügghet más, a múltban Ciprus más részein regisztrált esetekkel” – számol be róla a Daily Star.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás