Kicsiben trükköznek egyes piaci árusok - teszteltük, hogyan csinálják

Egymást világosítják fel a vásárlók az interneten arról, hogyan trükköznek kicsiben a piaci árusok. A módszerek persze nem újak, de aki nem figyel a mennyiségekre és az árakra, egy hétvégi bevásárlás során akár egy-két ezrest is elbukhat. Utánajártunk, hogyan csinálják és mennyire gyakori ez!



Megosztás
Szerző: E. R. A.
Létrehozva: 2024.06.29.
Lehel Csarnok termék ügyeskedik átverés

Friss zöldség és gyümölcs illata terjeng a Lehel Csarnokban, egymást váltják a vásárlók a standoknál, hogy a legfrissebb terméket vehessék meg. Sokan évek óta ide járnak. Vannak azonban, akik arra panaszkodnak, hogy néhány eladó ügyes trükkökkel próbál több pénzt elvenni a vásárlóitól.

A Lehel Csarnokban van mód arra, hogy visszamérjük a megvásárolt áru mennyiségét, így mindjárt láthatjuk, nem csaptak-e be. Fotó: BS

A legtöbb őstermelő megbízható, de akad, aki trükközni próbál

Az egyik nyilvános angyalföldi Facebook-csoportban kifakadt egy hozzászóló, azt állítva, hogy egyes termelők trükköznek a mennyiségekkel és az árakkal, így tesznek szert tisztességtelen haszonra. A kért mennyiségért nem a feltüntetett árat fizettetik meg, hanem többet számolnak rá, mert a vásárló hirtelen, fejben nem tud utánaszámolni, ha nem kerek mennyiséget vásárol. A bejegyzéshez mások is hozzászóltak, a panaszok szerint az sem ritka, hogy ha az árus maga méri ki a kért mennyiséget, szándékosan kicsit többet tesz bele a zacskóba – és aki nem rakatja vissza a plusz mennyiséget a standra - márpedig ki ne hagyná, hogy a fél kiló 65 deka legyen -, akkor rosszul számolja el a plusz mennyiség árát.

Az interneten fakadtak ki az emberek a Lehel Csarnokra /
Az interneten nyilvános posztban fakadtak ki az emberek egyes árusokra / Fotó: Facebook

A Metropol munkatársai ezúttal nem kértek engedélyt, egyszerű vásárlóként látogattak el a piacra, hogy utánajárjanak, valóban trükköznek-e egyes eladók. 

A Metropol újságírója négy féle terméket vásárolt, köztük szilvát is (a képen) /
A Metropol újságírója több terméket is vásárolt, különböző eladóknál Fotó: BS

„Ne vicceljen már!”

Bementünk a Lehel Csarnokba - mivel a poszt ezt név szerint is megemlítette - és teszteltük az eladókat. Bevásárló listával érkeztünk: több terméket vettünk, mindegyiket másik standnál, a végén pedig a csarnok ellenőrző mérlegén visszamértük az árut és megnéztük, jól számolta-e ki az eladó az árat. Kiderült: a legtöbb eladó a piacon tisztességes volt, pont annyit tett a szatyrunkba, mint amennyit kértünk, és az egységárnak megfelelő összeget fizettünk. Egy esetben viszont nem stimmelt a számítás: 10 dekagramm túrót kértünk, de 18-at kaptunk, ráadásul jóval drágábban számították fel.

Ne vicceljen, uram! Tizennyolc deka a legkisebb mennyiség

 – csapott még hozzá a kért mennyiséghez kissé flegmán az eladó a pult másik oldalán, hozzátéve: 2 ezer forint kilója a túrónak.

A 18 dekagramm túróért 530 forintot kért el újságírónktól az eladó, amikor pedig az ellenőrző mérlegen megnéztük, mennyit kellett volna fizessünk, láttuk, hogy a túró csak 360 forintba került volna, így mi 170 forinttal többet fizettünk. Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás…

A z ellenőrző mérleg szerint csak 360 forintot kellett volna fizetnünk, de 530 forintot számolt fel az eladó. Sok kicsi sokra megy... Fotó: BS.

A Metropol próbavásárlásain tehát a legtöbben jól vizsgáztak, de azért mi is belebotlottunk olyan eladóba, aki trükközött az árral. Megkérdeztünk kifelé jövet vásárlókat is, ők mit tapasztaltak.

Zöldséget vettem legutóbb, és akkor is háromszáz forinttal átvertek. Nemcsak itt megy ez, minden piacon akad olyan termelő, árus, aki megpróbál csalni…

- panaszkodott Ilonka néni, aki szintén akkor jött rá, hogy megint átverték, amikor az ellenőrző mérlegre tette a termékét. -  „Az a mérleg jól működött, kevesebbet kellett volna fizessek. Nagyon mérges lettem” - mondta.

Eszter inkább nagyobb üzletekben vásárol.  

„A Lehel Csarnokban nem tapasztaltam még túlszámlázást, de más piacon már igen. A nagyobb üzletekben pontosan mérnek, ott nincs maszatolás!” – vélekedett a nő.

Tapasztalataink szerint két dologra érdemes alaposan odafigyelni vásárláskor: a mennyiségre és arra, hogyan számolják ki az árat. Ahol van ellenőrző mérleg, mint a Lehel Csarnokban is, ott érdemes ellenőrizni a számítást és ha nem stimmel, a blokkal reklamálni vagy hívni a piacfelügyeletet. 

Így előzd meg a trükközést!

  1. Mindig nézd meg az egységárat.
  2. Ellenőrizd, hogy a mennyiségnek megfelelő összeget kéri az eladó.
  3. Ha gyanús a dolog, vásárlás után menj az ellenőrző mérleghez, és az egységár ismeretében nézd meg, tényleg annyit fizettél-e, amennyit kell.
  4. Ha magasabb a számla, ne hagyd szó nélkül, reklamálj vagy szólj a piacfelügyelőnek. Ezzel a többi vevőnek is szívességet teszel, hiszen máskor nem mernek majd trükközni. 

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás