Fájdalmas évforduló: ma van a nemzeti összetartozás napja!

2010 májusában iktatta törvénybe az országgyűlés, hogy ez a nap legyen a nemzeti összetartozás napja. Azóta erre emlékezünk a mai nemzeti emléknapon!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.04.
trianon Trianon Emléknap ez lesz ma

Mi is az a Nemzeti Összetartozás Napja?

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap. 14 évvel ezelőtt az országgyűlés ezzel az emléknappal arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek. Vagyis ilyenkor arra emlékezünk, hogy hiába csatolták el Trianonban az ország kétharmadát, a magyarság továbbra is egy egységet alkot.

trianon emléknap, Trianon
Ennek az emléknapja van június 4-én. Fotó: KISS ANNAMARIE /  Hajdu-Bihari Napló

104 éve írták alá a trianoni békeszerződést

A trianoni békeszerződés értelmében az ország (Horvátországgal együtt) elvesztette területének több mint kétharmadát (71,4%), és népességének közel kétharmadát (63,5%). A Kárpát-medencében élő mintegy tízmillió főt kitevő magyar anyanyelvű népességnek azonban csak a kétharmada élt az új magyar határok mögött, azaz mintegy 3,2 millió magyar anyanyelvű személy a szomszédos államokhoz került. Különösen fájó volt, hogy többségük közvetlenül az új határ túloldalán élt, vagyis a döntéshozók az etnikai elvet teljes mértékben figyelmen kívül hagyták. A románok, a csehek és a szerbek, amikor nem tudták etnikailag megindokolni követeléseiket, akkor gazdasági-közlekedési érveket hoztak fel. Különösen fontosnak tartották a főbb vasúti csomópontok és vasútvonalak megszerzését, így került a partiumi terület (Szatmárnémeti–Nagyvárad–Arad) Romániához, illetve Sátoraljaújhely vasútállomása Csehszlovákiához. A konferencia  viszont kimondta az ország függetlenségét. A szerződést a felek 1920. június 4-én 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelle-ben.

Nem sokkal korábban adták át az első Pulitzer-díjat

1917. június 4-én adták át először a Joseph Pulitzerről elnevezett rangos díjat, aki egyébkét Makón született. A gyenge látású, rossz fizikumú, ám kalandvágyó Pulitzer tizenévesen került az USA-ba. A polgárháború után St. Louisban egy német nyelvű lapnak készített riportokat, közben angolt és jogot tanult. 1867-ben lett amerikai állampolgár, pár év után olyan tökéletesen beszélt angolul, hogy komoly politikai-jogi pályát futott be, de végül mégis a sajtónál maradt. Mestere volt a sajtóüzletnek és szeretett jótékonykodni, többek közt megalapította a nevét viselő díjat, amely ma is a legrangosabb újságírói elismerésnek számít.

48 éve ment el a színészkirály

Latinovits Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész 1976-ban ezen a napon hunyt el a balatonszemesi vasútállomáson egy balesetben (többek szerint nem baleset volt). Latinovits érdemes művész is volt és egyben a magyar színházművészet kiemelkedő egyénisége. Utoljára a Fővárosi Operett Színházban lépett fel. Összesen több mint ötven filmben játszott, legemlékezetesebbet az Isten hozta őrnagy úr és a Huszárik Zoltán rendezte Szinbád szerepében alakított. Kiváló volt Ady, József Attila, Illyés Gyula verseinek előadójaként is.

szb20080911_5435c Latinovits Zoltán
Latinovits Zoltán egy korai filmszerepében. Fotó: Magyar Nemzet

35 éve volt a Tienanmen-téri vérengzés

Kínában a pekingi Tienanmen téren diáktüntetés kezdődött 1989. április 14-én. Naponta 200-300.000 ember tüntetett Pekingben és több kínai nagyvárosban és rendszerváltást követeltek. Június 3-án és 4-én a hadsereg páncélos, ejtőernyős és egyéb egységeit vetették be a tüntetők ellen, emiatt 1500-3000 ember, főleg fiatalok és diákok haltak meg június 4-én.

Ma van az erőszak gyermekáldozatainak világnapja is

1982-ben az ENSZ Közgyűlése rendkívüli ülést hívott össze az izraeli agresszió miatt, amelynek ártatlan palesztin és libanoni gyermekáldozatai voltak. Ennek emlékére az erőszak gyermekáldozatainak világnapján azokra a személyekre és szervezetekre irányul a figyelem, akik a gyermekek elleni erőszak megelőzéséért és jogaikért küzdenek mindennapi munkájuk során, legyen az fizikai, mentális vagy érzelmi agresszió.

Ilyen idő lesz kedden a fővárosban

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a napsütést gyakran zavarják majd meg gomolyfelhők, és több helyen fordulhat elő zápor, zivatar is. A hőmérséklet viszont nyárias lesz: 20 és 27 fok közötti értékeket mérhetünk a nap csúcspontján.

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az V. kerületben

Egy delegáció miatt tilos lesz megállni a rendőrség tájékoztatása szerint a június 4-én 22 óráig az V. kerületben a Petőfi Sándor utca 2–4. számok előtt, illetve június 4-én 8 órától 12 óráig a Kecskeméti utca 3–7. számok előtt.

Ma adják át az ország legnagyobb függőhídját

Június 4-én, kedden adják át ünnepélyes keretek között a Nemzeti összetartozás hídját Sátoraljaújhelyen. A hidat a kétnapos megnyitó után június 6-án a nagyközönség is kipróbálhatja majd, 4-én és 5-én pedig a helyi lakosok sétálhatnak át rajta, méghozzá teljesen ingyen.

A Nemzeti Múzeum ezzel készül az összetartozás napjára

A Nemzeti Színházban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, 11 órától az egyedi méretekben készülő nagyfüggönybe minden regisztrált vendég belehímezhet. És, hogy mi ez a nagyfüggöny? A teátrum vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila korábban felkérte Kustán Melinda textiltervező iparművészt, hogy alkossa meg a színház új nagyfüggönyét. Azóta az életfát ábrázoló, 167 négyzetméteres textil 64 magyar tájegység hímzési motívumait felhasználva készül a Kárpát-medence számtalan pontján. Ebbe lehet belehímezni június 4-én a Nemzeti Színházban.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás