Ezen a napon telefonált először haza E.T. – ma van a film debütálásának évfordulója!

Annyira sokan kedvelik ezt a filmet, hogy egy másik, felújított változatban is kiadták húsz évvel az első bemutatót követően, ami napra pontosan 42 éve volt Amerikában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.11.
Módosítva: 2024.06.11.
ez lesz ma steven spielberg ET

Ekkor mutatták be először az E.T.-t

A Steven Spielberg által rendezett E.T., a földönkívüli című filmet 1982. június 11-én mutatták be Amerikában. Egy évre rá, 1983. december 22-én itthon is bemutatták. A film eredeti címe E.T. the Extra-Terrestrial. 2002-ben egy felújított változatban is kiadták a filmet, melynek forgatókönyvét Melissa Mathison írta. A film főszerepeiben Henry Thomas, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, Dee Wallace és Peter Coyote láthatók – olvasható a Wikipédián.

United,States,ââ?â?,Circa,2000:,A,Postage,Stamp,Printed,In E.T. a földönkívüli
Az E.T., a földönkívüli című film 1983-ban debütált Magyarországon – Fotó: Catwalker /  Shutterstock

Egy másik filmcsillag is köthető ehhez a naphoz

John Wayne, Oscar-díjas amerikai színész, a westernfilmek legendás alakja 45 évvel ezelőtt, június 11-én hunyt el. Az Oscar-díját 1970-ben vehette át A félszemű című westernfilmben nyújtott alakításáért. Élete egyik legmegrázóbb és legjobb alakítását utolsó filmjében, az 1976-os A mesterlövész című filmben nyújtotta, ahol egy súlyosan rákbeteg, öreg pisztolyhőst formált meg, aki úgy döntött, hogy egy utolsó nagy párbajban méltó módon vesz búcsút az élettől.

82 éve született Ráday Mihály

Ráday Mihály, Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke 1942. június 11-én született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később a rendező szakát. 1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. Operatőrként számos filmben dolgozott, talán a legismertebb a Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilmsorozat. Nevéhez fűződik az 1979-től 2010-ig általa szerkesztett és vezetett, a műemlékvédelem jó és rossz példáival foglalkozó Unokáink sem fogják látni című városvédő tévéműsor, amelynek operatőre is volt.

Ma van Szent Barnabás ünnepe

Barnabás apostol vagy Szent Barnabás egy ciprusi származású apostol, Pál apostol egyik legfontosabb misszionárius társa és egyben a ciprusi ortodox egyház megalapítója volt. Barnabás nem Jézus közvetlenül választott tanítványa volt, hanem a tizenkét választott tanítványhoz csatlakozott, és missziós tevékenysége alapján minősül apostolnak – írja a Wikipédia. Ma, június 11-én van Barnabás névnap, a többi 18 mellett: Barangó, Amábel, Balló, Barabás, Barna, Eta, Etelka, Mábel, Mabella, Paula, Pauletta, Paulin, Rexana, Roxán, Roxána, Rozalinda, Tulipán, Vaszília.

Itt tilos lesz megállni a napokban – Fotó: Bánkúti Sándor

Itt lesz tilos megállni a napokban

Labdarúgó-mérkőzés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz június 12-ig Budapest IV. és VII. kerületében. Egészen pontosan tilos megállni június 12-én 2 óráig a VII. kerületben a

  • Dob utca mindkét oldalán az Erzsébet körút és a Hársfa utca között,
  • Hársfa utca mindkét oldalán a Dob utca és a Király utca között,
  • Király utca mindkét oldalán az Eötvös utca és az Erzsébet körút között.

Június 11-én 8 órától 22 óráig pedig a Mildenberger utca mindkét oldalán a Labdarúgó utca és a Baross utca között, illetve a Megyeri úton a Szusza Ferenc stadion előtti parkoló területén.

Emellett szakaszosan és időszakosan lezárják június 12-én 2 óráig a VII. kerületben a

  • Dob utcát az Erzsébet körút és a Hársfa utca között,
  • Hársfa utcát a Dob utca és a Király utca között,
  • Király utcát az Eötvös utca és az Erzsébet körút között.

Június 11-én 15 órától 22 óráig pedig a IV. kerületben a

  • Megyeri utat a Váci út és az Irányi Dániel utca között,
  • Mildenberger utcát a Labdarúgó utca és a Baross utca között,
  • Baross utcát az Irányi Dániel utca és a Kisfaludy utca között.

Az V. kerületben pedig egy delegáció miatt lesz tilos megállni június 11-én 14 órától június 12-én 12 óráig a Szabad sajtó úton a hotel előtt, június 11-én 8 órától 11 óráig pedig az V. kerületben a Balassi Bálint utcában az Olimpia park mellett a Markó utca és a Stollár Béla utca között.

Egy kis időre véget ér a kánikula

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden sok napsütésre van kilátás és már csak elvétve fordul elő zápor, cserébe viszont 25 fokos, kellemes nyári idő ígérkezik a fővárosban.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás