Elkápráztatta a világot a Mol Campus, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza

FIABCI World Prix d’Excellence 2024: A világ legjobbjai között a magyar ingatlanfejlesztések.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.05.
Módosítva: 2024.06.05.
MOL campus Néprajzi Múzeum liget budapest projekt Magyar Zene Háza

A magyar ingatlanfejlesztések három arany- és egy ezüstéremmel ismét a világ legjobbjai között szerepeltek az idei FIABCI World Prix d’Excellence elnevezésű Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton – jelentette be Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke a FIABCI, a Mol Magyarország és a Liget Budapest Projekt közös sajtótájékoztatóján szerdán a Néprajzi Múzeumban. A Szingapúrban megrendezett ünnepélyes díjátadón a Mol Campus két első díjat kapott: elnyerte az irodaház és a környezettudatos építés kategória aranyérmét, így globálisan is a legjobb irodaház lett. A közcélú létesítmények kategóriában kettős magyar siker született, a zsűri a Néprajzi Múzeumot választotta a világ legjobb középületének és a Magyar Zene Háza is díjat kapott. A FIABCI World Prix d’Excellence pályázat története során 37 ország szerzett arany- vagy ezüstérmet, Európában a legtöbb éremmel Magyarország büszkélkedhet, a világon pedig a negyedik az ország az érmek számát tekintve. Az idei versenyben Malaysia után Magyarország volt a második ország, amelyik a legtöbb elismeréssel távozhatott Szingapúrból az exkluzív díjátadó gáláról.

MOL Campus két első díjat kapott elnyerte az irodaház és a környezettudatos építés kategória aranyérmét
A Mol Campus két első díjat kapott, elnyerte az irodaház és a környezettudatos építés kategória aranyérmét 

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése (www.fiabciprix.com), A 32 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 66 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát. 

Lánszki Regő építészeti államtitkár, országos főépítész a magyar sikerek kapcsán elmondta: „Építészeti államtitkárként különleges élmény volt jelen lenni ezeknél a magyar sikereknél. Egy olimpiai bajnoki cím átéléséhez hasonló, amikor az egész világ elismeri a magyar teljesítményt. Jó volt látni, hogy a legnagyobb fejlesztők jöttek oda gratulálni Latin-Amerikától Kínáig, Szaúd-Arábiától Európán át az Egyesült Államokig. Helyes döntésnek bizonyult, hogy a fejlődés útját választottuk, rendbe tettük a Városligetet, nem hallgatva azokra, akik szerint elhanyagoltan kellett volna hagyni. Megmutatkozott, hogy a magyar ingatlanfejlesztők világszínvonalúak, képesek a minőségre, ez visszaigazolta a magyar építészetről szóló törvényben megfogalmazott irányt, amit széles szakmai konszenzussal határoztunk meg” – mondta el az államtitkár, majd hozzátette: „Egy építkezés sikeréhez sok szempontnak kell érvényesülni. Mindenekelőtt szükséges a tervezők, a beruházók és a kivitelezők harmonikus együttműködése, amit mi új jogszabályi környezettel és előremutató szemlélettel támogatunk, ami a szabályok mindenhatósága helyett az együttműködésre helyezi a hangsúlyt. 

A FIABCI kongresszus a díjátadó mellett egy rendkívül fontos konferencia is, ahol három napon át tárgyaltunk a jövő kihívásairól és a megoldásokról. Az új, a magyar építészetről szóló törvényben is megjelenő magyar minta, amit a konferencia nyitóelőadásán ismertethettem a szingapúri fejlesztési miniszter, az új indonéz főváros építésének vezetője és a szaúd-arábiai kormányzati fejlesztési igazgató társaságában az épületeinkhez hasonlóan nemzetközi elismerést váltott ki. Ez az irány a magyar építészeti hagyományok tiszteletén alapul, meglévő értékeinket megőrzi és Az ember tragédiájába illő jellegtelen falanszter házak helyett ikonikus épületeket hoz létre, miközben kiemelt szempontként tekint a fenntarthatóságra és az élhetőségre.”

Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke elmondta: az irodaház és a környezettudatos kategória első díját nyerte a MOL Campus. A közcélú kategória első díját nyerte a Néprajzi Múzeum. A közcélú kategória második díját nyerte a Magyar Zene Háza. A bírálat főbb szempontjairól az elnök elmondta, hogy vizsgálják az ingatlanfejlesztés koncepcióját és eredményét, építészeti és városépítészeti színvonalát, a kivitelezés minőségét és a megvalósítás időtartamát. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Az elnök kiemelte: az elmúlt 25 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 34 első és 37 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatán a különböző kategóriákban, megelőzve az összes európai országot.

A díj történetéről Gönczi László elmondta: pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát azzal a céllal, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton. Ma már több, mint 20 ország rendezi saját nemzeti pályázatát hasonló megfontolásból. A hagyományoknak megfelelően idén is, a FIABCI Magyar Tagozata által szervezett XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton. Az előző évek sikersorozatát folytatták a magyarországi fejlesztők, amelyek három I. és egy II. díjat nyertek az idei pályázaton. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát – tette hozzá.

A FIABCI Magyar Tagozata már meghirdette a XXVI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. Reméljük, hogy az idei pályázat nyertesei ismét sikeresen szerepelenek a 2025 évi FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton. A magyar sikereket értékelve a FIABCI vezetése úgy döntött, hogy idén szeptemberben az elnökség Budapesten tartja ülését egybekötve egy „Trade Mission” elnevezésű szakmai rendezvénnyel, amely keretében lehetőség lesz ismertetni a magyarországi ingatlanfejlesztés eredményeit és befektetési lehetőségeket.

A Mol Campus sikeréről:

Mindkét kategóriában, amelyben nevezték, első helyen végzett a Mol emberközpontú, fenntartható irodaháza. A FIABCI World Prix d'Excellence díj azt jelenti, hogy a világon tavaly elkészült irodaépületek közül a Mol Campust sorolták az első helyre, és a Dél-Buda városképét meghatározó 143 méteres, emblematikus épület a fenntartható megoldásait tekintve is globálisan a legjobbnak bizonyult.

Olyan vállalati központot szerettünk volna felépíteni, amely reprezentálja a MOL jövőorientált szemléletét, a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét és a régió gazdaságában betöltött stratégiai szerepét. És legalább ilyen fontos szempont volt az is, hogy az épület jó közérzetet és harmonikus munkakörnyezetet teremtsen a munkatársaink számára. Számos olyan okos megoldással dolgoztunk, amely a kiemelkedő komfortérzet mellett alacsonyan tartja az irodaépület ökológiai lábnyomát és üzemeltetési költségeit. A pódium épületrész tetőszerkezetére 900 négyzetméternyi napelemet telepítettünk, számos területen hasznosítjuk az esővizet, a teljes energiaszükségletünk 70%-át biztosító fűtő- és klímarendszerünk pedig geotermikus energiára támaszkodik. Büszkék vagyunk arra, hogy emberközpontú, klímabarát szemléletünket nemzetközi elismerésekkel díjazták, és kiemelték azt is, hogy a Mol Campus a legtöbbet hozza ki környezetéből, és harmonikus kapcsolatban áll mind a közeli folyóparttal, mind pedig Budapest leggyorsabban fejlődő új városnegyedével” – hangsúlyozta Varga Péter, a Mol Campus Kft. ügyvezető igazgatója.

Globálisan is a legjobb irodaház letta MOL Campus a FIABCI World Prix d’Excellence rangos nemzetközi versenyen
Globálisan is a legjobb irodaház letta Mol Campus a FIABCI World Prix d’Excellence rangos nemzetközi versenyen

A tervezésben a világhírű Foster&Partners partnere a Finta és Társai Építész Stúdió volt. A Stúdió koncepciója azon alapult, hogy a székház az ott dolgozók közérzetéhez-, optimális munkakörülményeihez és demokratikus viszonyainak biztosításához járulhasson hozzá, ugyanakkor tartalmazzon egyéb, kiegészítő szolgáltatásokat is, melyek nem csak az ott dolgozók számára elérhetőek. Ennek megfelelően a fektetett pezsgősüveget formázó, vasbeton szerkezetű toronyház földszintjén számos közfunkciót ellátó szolgáltatás megtalálható, az első emelettől pedig 120 méterig lát el irodai funkciót. A terek shell and core részeinek megalkotása szintén a Stúdió feladata volt, a belsőépítészet a berlini Kinzo tervei alapján a MinusPlus támogatásával valósult meg. A kivitelezés a Market Építő Zrt., a fenntarthatósági megoldások sora az Óbuda Group, a projektmenedzsment a CÉH Zrt. munkáját dicséri. Ahogy Varga Péter megfogalmazta, a közös munka során tapasztalt szinergiák olyan hozzáadott értéket teremtettek, amely a jövőnek épült irodaépület nívójában, és annak nemzetközi elismerésében is kézzelfoghatóan jelen van.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója: „Óriási megtiszteltetés, hogy a Liget Budapest Projekt fejlesztései két díjat is hazahozhattak a rangos nemzetközi díj, a Nemzetközi FIABCI megmérettetésén. Büszkén mondhatjuk, hogy ma a Városligetben található a világ két legjobb és legtöbbet díjazott kortárs középülete: a Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza. Köszönettel tartozunk a két ház tervezőjének, Ferencz Marcelnek Sou Fujimoto-nak valamint partnereiknek, illetve a Városliget Zrt. minden dolgozójának, akik világviszonylatban is kiemelkedő értékű, egyedi és minden ízében a ligeti helyszínre álmodott építészeti remekműveket alkottak meg. Ezzel immár a magyar főváros különlegesen gazdag építészeti örökségének szerves részeivé váltak. 

Örömmel tapasztaljuk, hogy bármerre is mutatjuk be a Városliget megújításának eredményeit - akár a hazai, akár a nemzetközi térben - a Liget projektre mindenhol egyfajta benchmarkként tekintenek. A megvalósult, illetve megújult kulturális intézmények egy helyszínen, nagy sűrűségben páratlan szinergiákat hoztak létre, melyek egyszerűen nem reprodukálhatóak barnamezős területeken. Itt a 150 éves intézmények békésen megférnek egymás mellett az újakkal, és alkotnak egy élő rendszert, miközben a természet, a park élményfunkciókkal, rekreációs lehetőségekkel körülöleli őket. Ilyen a világon nincs máshol, erre a nemzetközi városfejlesztéssel foglalkozó szakmai kiállításokon, konferenciákon és díjátadókon mindenki fölkapja a fejét. Ennek is köszönhető, hogy a fejlesztéseinket már 8 milliónál is többen látogatták meg, és Európa kulturális és turisztikai térképén a Városliget, mint kulturális negyed, csillogó ponttá vált.” 

A Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján
A Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján Fotó:  Liget Budapest Projekt

Különleges zenei beavató intézmény és Európa legkorszerűbb etnográfiai múzeuma

A Magyar Zene Háza 2022 januári nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, látogatottsága már 2 millió főt közelíti, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet egyik emblematikus helyszíne lett. A fellépők és a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nemcsak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe. A ház a kiemelkedő látogatottság mellett Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, számtalan fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi social média felületen, itthon és külföldön egyaránt. 

LIGET BUDAPEST A VILÁG LEGJOBB KÖZÉPÜLETÉNEK VÁLASZTOTTÁK A NÉPRAJZI MÚZEUMOT SZINGAPÚRBAN
A világ legjobb középületének választották a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot 

2022 májusában látványos kiállításokkal nyitotta meg kapuit a Néprajzi Múzeum új, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A múzeumban interaktív tárlatok mellett, mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, lenyűgöző Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja várja az érdeklődőket, Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel. A nyitás óta eltelt két év alatt a Néprajzi Múzeum látogatottsága már átlépte az 500 ezer főt. A több, mint 7 ezer négyzetméteres tetőkertje Budapest egyik kedvelt találkozóhelyévé vált, kiránduló iskoláscsoportoktól a piknikező családokon át leánykérésekig, már számtalan élménynek adott helyszínt. Hamarosan pedig a Múzeum gyűjteménynek minden korábbinál nagyobb hányada lesz megismerhető az intézmény épülő, új állandó kiállításán.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás