„Örökké hálás leszek, férfit nevelt belőlem!” – Ma van az apák napja, boldogabbak azok a férfiak, akik gyereket nevelnek

Az édesapáknak is kijár a pluszfigyelem és szeretet. A Kopp Mária Intézet (KINCS) legfrissebb kutatásai szerint elégedettebbek és boldogabbak azok a férfiak, akik gyereket nevelnek. Ma 2,4 millióan vannak Magyarországon.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.06.16.
Módosítva: 2024.06.16.
apa Süveges Gergő Apák napja kopp Mária Fűrész Tünde

„Nekem anya nem jutott sajnos, viszont apa kettő is. Rendkívül hálás vagyok és szerencsésnek gondolom magam, mert még él mindkettő. Örökké hálás leszek nekik, hogy bár nehéz körülmények között, de férfit neveltek belőlem. Nélkülük ma nem lennék az, aki vagyok” –írta Mihály a Ripostnak apák napja alkalmából, amelyen – az anyák napja párjaként –, az apaságot és a szülői szerepet ünnepeljük, emlékezve az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. A Kopp Mária Intézet is ezt tette „Az apává válás kihívásai” című rendezvényén, ahol a legfrissebb kutatási eredményekről is szó esett.

Kökény Attila és Lali – az énekes családjában öröklődik a talentum. A 17 éves fiú elképesztően tehetséges, a zenés produkcióinak több tízezer rajongójuk van a videómegosztókon. A büszke apuka pedig viszi magával Lalit vendégelőadóként a Rakonczai Viktorral közös fellépéseikre is.

Míg az anyák napja és a gyereknap sokkal inkább beivódott a hazai köztudatba, az apák napjának megünneplése csak az utóbbi évtizedekben kezd egyre elterjedtebbé válni Magyarországon is. Számos kutatás foglalkozik már azzal, hogy a jelen kor társadalmában a családfők egyre több feladatot vállalnak gyermekeik érzelmi fejlődésében, pszichológiai tanulmányok özöne született arról, hogy mennyire fontos az utódok szempontjából az apai kötődés. A Kopp Mária Intézet és az apamondta.hu közreműködésével megrendezett „Az apává válás kihívásai” című rendezvényen például, az apákkal kapcsolatos kutatások bemutatása mellett kerekasztal-beszélgetést is szerveztek „Ez elment vadászni, Ez meglőtte, Ez hazavitte…” címmel. Ezen Porkoláb Gyöngyi ötletadó mellett Lackfi János József Attila-díjas költő, a „Medveles” című színdarab írója, Őze Áron Jászai Mari-díjas színész, a színdarab rendezője, valamint Süveges Gergő, az Apakulcs alapítója vett részt, és az apa-gyermek kapcsolatok jelentőségéről, valamint a Medveles című színdarab üzenetéről beszélgettek. A programot Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója moderálta.

Friss kutatások: a magyar férfiak kétharmada édesapa

Számos olyan változásra hívták fel a figyelmet a szakemberek, amelyek pozitív irányba mozdultak el az elmúlt években Magyarországon. Ilyen a többi között, hogy nőtt azoknak a családoknak a száma, amelyekben a szülők együtt nevelik gyermeküket. Ráadásul az is kiderült mára, hogy a 18 év alatti gyermeket nevelő férfiak boldogabbak, elégedettebbek és nagyobb arányban lelik örömüket az életben. 

A KINCS rendezvényén megtudhattuk, hogy jelenleg 2,4 millió apa él Magyarországon, szerepük gyermekük életében nagyon fontos. Legyen az a tanítás vagy az érzelmi egyensúly, lelki egészség biztosítása (Fotó: KINCS)

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben megerősödött az apák szerepe a családokban. Mint mondta, jelenleg 2,4 millió apa él Magyarországon, a felnőtt férfiak kétharmada édesapa. Kitért arra is, hogy 2010-hez képest harmadával kevesebb válás történik hazánkban. Ennek eredményeként 73 százalékról 80 százalékra nőtt azoknak a családoknak a részaránya, ahol az anyák és az apák együtt nevelik a gyermeküket. Kedvező tendencia az is, hogy ma már négyből három gyermek születik házasságban, holott korábban csak minden második kisbabának voltak házasok a szülei.

Dr. Pári András, a KINCS kutatási vezetője elmondta, hogy a magyarok 89 százaléka szerint a gyermekek védelmének biztosításában, 88 százaléka szerint kiegyensúlyozott életkörülményeik biztosításában, 86 százalékuk szerint lelki egészségük megőrzésében, 84 százalékuk szerint pedig az oktatásukban és tanításukban is jelentős szerepe van az édesapáknak.

Székely András arról beszélt, hogy a 18 év alatti gyermeket nevelő férfiak boldogabbak, elégedettebbek és nagyobb arányban lelik örömüket az életben, mint azok, akiknek nincs kiskorú gyermekük. A KINCS tudományos főmunkatársa jelezte azt is, hogy a gyermekes férfiak lelki egészséggel kapcsolatos mutatói is jobbak, amelyet korábban már Kopp Mária professzor asszony kutatásai is igazoltak.

Porkoláb Gyöngyi, az „Apamondta.hu” podcast alapítója elmondta, hogy az apává váláshoz való felkészülésre, az apai szerepben való kiteljesedésre a férfiaknak is támogatásra van szükségük. Ezzel a céllal jött létre az „Apamondta” című podcast, ahol bátran, önkritikusan, őszintén megnyilvánulva hallhatunk történeteket az apai szerepekről. Ezek a történetek ihlették Lackfi János „Medveles” című színdarabját is, amely sok-sok humorral fűszerezve az apa-gyermek kapcsolatok mélységeit járja körül.

Te mivel készülsz apák napjára?

A Metropol, a Bors és a Ripost is megkérdezte olvasóit, mivel készülnek apák napjára. Összeszedtük a legötletesebb válaszokat:

Ágnes: „Elviszem étterembe apukámat. Azzal nem lövök mellé.”

Roland: „A nevelőapámnak (apámnak) a szívemmel és a legnagyobb ajándékkal, amivel csak lehet! Szeretem és így is halok meg!”

Alexandra: „Egy bluetooth-os hangfallal, mert szeretett volna egyet magának. Így apák napjára, névnapjára és születésnapjára meglepem vele.”

Veronika: „Hála istennek, van még apukám, először is megölelem és egy kis ajándékkal rukkolok elő. Remélem, örülni fog!”

Tímea: „Temetőbe viszek egy szép csokrot és gyújtok egy gyertyát. Hiányzik 🖤

S.-né: „A temetőbe elmegyek és hálát adok istennek, hogy ilyen apával áldott meg, aki szeretett és gondoskodott rólam, felnevelt és mindent megtett, hogy szeressük őt. Áldja meg a jóisten még a porát is, hiszem, hogy találkozunk a mennyben…”

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás