„Sikerült a gyerekeimet is ideköltöztetni” – Ilyen az élet több ezer szomszéddal az óbudai panelben

Annyian lakják, mint egy falut – nincs nagyobb az óbudai panelnél Magyarországon, de a kontinensen is alig akad.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.06.09.
Módosítva: 2024.06.09.
panel épület lakóközösség Óbuda

Több mint fél évszázad telt el azóta, hogy az Állami Építőipari Vállalat 1970-ben átadta a lakóknak a Flórián térnél, a Solymár, a Kiscelli, a Vörösvári és a Szőlő utca által határolt területen megépült panelsort.

Óbudán, a Szőlő utca mentén épült meg az ország legnagyobb épülete még 1970-ben – azóta sincs ennél nagyobb (Fotó: Markovics Gábor)

A szovjet paneltechnológia alapján felhúzott épület paraméterei még ma is elképesztőek: a 315 méter hosszú épületben 886 lakás található, amelyekhez 15 lépcsőház vezet, mindegyik saját házszámmal. Ezért is hívják „Faluháznak” az épületet: nagyjából 3 ezer ember, azaz egy átlagos magyar falu lakossága éli itt a mindennapjait. Az egyikük József, aki tősgyökeres óbudai és három éve lakik a Szőlő utcában, ahol jól érzi magát. Azt ugyanakkor sajnálja, hogy a lakóközösség tagjai ma már máshogy viszonyulnak egymáshoz, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

A létszám az megvan, de a kapcsolatok már kevésbe. A mai városi ember már nem olyan, mint 20 évvel ezelőtt. Értem ezt úgy, hogy néha még a köszönés is nehezen megy. Sajnos…

– mondta József.

A 40 éves élettartamra tervezett épületet 2008-ban újították fel először: leszigetelték a falakat és a tetőt, kicseréltek 1800 nyílászárót, de több mint 100 darab napkollektort is felszereltek az épületre, ami teljes mértékben fedezi a lakók melegvíz-szükségletét és még a rezsit is csökkentette. Igaz, a felújítási munkák egy ekkora épületben járnak némi kellemetlenséggel – mondja Erika.

Szeretek itt lakni. Persze, amikor valahol felújítás van, akkor agybajt lehet kapni, de egyébként jó. Tök jó nyugis!

2008-ban az addig egyszínű szürke falakat a zöld és a kék különböző árnyalataival egészítették ki. Óbuda egyik régi jelképe a szőlő, így a kék szín a falakon a kék szőlőt, míg a zöld a szőlőlevelet szimbolizálja. A Szőlő utca elnevezése is a III. kerület múltjára utal, mivel a város ezen részén egykor szőlőtermesztés folyt.

Az épület 2008-ban új színeket is kapott: a kék és zöld árnyalatok a szőlőtermesztésre utalnak, ami kedvelt tevékenység volt anno a területen
(Fotó: Markovics Gábor)

A panelóriás építésekor tervben volt, hogy az előtte fekvő zöldterületre toronyházat, művelődési központot, óvodát és iskolát is építenek. Végül csak a Flórián téri üzletközpont valósult meg, ami az ország első bevásárlóközpontja lett és ma is működik Óbuda egyik legnagyobb közlekedési csomópontjában – pár perc sétára a panelsortól. Richárd éppen emiatt szeret a Faluházban lakni.

Egy éve költöztünk a Szőlő utcai épületbe a barátnőmmel. A családomnak már régóta van itt egy lakása, amit előttünk a rokonok használtak. Azért is szeretek itt lakni, mert van minden az épület közvetlen közelében: mindenféle bevásárlási lehetőség és közel van a metró, illetve a villamos is, így bárhova el lehet jutni innen 20-30 perc alatt.

Nem ritka a Flórián téri panelóriás esetében, hogy egy-egy család több generációja is leéli itt az életét. De olyan is akad, mint Mária, aki a gyerekeit csábította az épületbe, hogy közel lakhasson hozzájuk.

Kérem, ez csodálatos! Itt soha nem történik semmi, mindenki figyel a szomszédjára! Állítom, ilyen nincs több Magyarországon, mint ez! Csodálatos! Én már itt lakok több mint 30 éve, de sikerült a gyerekeimet is idehozni, mind a kettő itt lakik már – öt lépcsőházra tőlem

– mondja mosolyogva az idős hölgy, aki azzal zárja a gondolatait, hogy mindenkinek csakis ajánlani tudja, hogy az óbudai Faluházba költözzön!

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás