A Ruszwurm nem tűnhet el a történelem süllyesztőjében – mondta az I. kerület új polgármestere

V. Naszályi Márta bezáratta a budai vár híres cukrászdáját. Böröcz László szerint a 200 éves cukrászdának ugyanazon a helyen kell tovább működnie. Ígéri: az októberben felálló új testülettel megoldást keres majd a kialakult helyzetre.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.06.20.
Módosítva: 2024.06.20.
Ruszwurm Szamos Miklós Böröcz László megoldás

Októbertől azon dolgozunk majd, hogy a kétszáz éves Ruszwurm cukrászdát megmentsük valamilyen módon, megoldást találjunk arra, hogy újra nyithasson, lehetőleg ugyanazon a helyen, ahol most is van” – mondta a Metropol kérdésére Böröcz László. Az I. kerület újonnan megválasztott fideszes polgármestere arra számít, hogy a jelenleg szünetelő, de folyamatban lévő kiürítési eljárás addig lezárul, így ki fogják tenni a bérlő céget, a Korona Cukrászdával együtt. 

HZ1_4565
Böröcz László új polgármester és leendő testülete azt látná jónak, ha az ikonikus cukrászda továbbra is működne, a mindenki számára áldatlan helyzet felszámolását sürgetik Fotó: Mediaworks 

Mint arról a Metropol is beszámolt, korábban felszólították az I. kerületi Ruszwurm és Korona Cukrászda tulajdonosát, hogy ürítse ki az üzlethelyiségeit, és az előbbit május 9-én, utóbbit 14-én adja át a végrehajtóknak. Azóta Szamos Miklós megtámadta az eljárást, emiatt szünetel most a kiürítés végrehajtása. Az önkormányzat felé 300 milliós bérleti díjtartozást felhalmozó Szamos elmondása szerint az egész ügy azért fajult idáig, mert V. Naszályi Mártának korábban nem fizetett „védelmi pénzt”, amit kért... 

A Ruszwurm Cukrászda túlélt már két világégést is Fotó: Metropol

Az ügy előzménye, hogy még 2019-ben Nagy Gábor Tamás akkori fideszes polgármester eljárást indított a cukrászda ellen, akkoriban Szamos Miklóssal V. Naszályi Márta láthatóan nagyon jó kapcsolatot ápolt – tudtuk meg Böröcz Lászlótól.  Szerinte az akkor még képviselő V. Naszályi többször is felszólalt a Ruszwurm védelmében. „Később, miután polgármester lett, egyoldalúan felfüggesztette a bírósági eljárást – amire nemigen van példa –, és a rendelettel ellentétben többször is teraszengedélyt adott a cégnek”. 

Tette ezt úgy, hogy akkor már perben állt a cég és tartozása volt az önkormányzat felé, holott az ilyen helyzetet az önkormányzati rendelet eleve kizárta. Ezért 2020 végén a rendeletet törölték. Tehát amíg jóban voltak, V. Naszályi Márta akár a helyi rendeletet megkerülve, a jogszabályokat áthágva is segített Szamos Miklósnak. Utána pedig valami történhetett, mert V. Naszályi mindent megtett, hogy lakat kerüljön a cukrászda ajtajára

– mondta Böröcz, hozzátéve: „Valamin összeveszhettek, mert Szamos Miklós kitálalt. Vagy aki ezt nem hiszi el, azt mondja: megrágalmazta V. Naszályi Mártát azzal, hogy védelmi pénzt kért tőle a kampányára, hogy ezért cserébe majd rendezik az önkormányzat és a Ruszwurm közötti nézeteltéréseket”.  

 

V. Naszályi Márta állítólag „védelmi pénzt” kért a vállalkozótól, bár ő ezt tagadja. A botrányos ügy miatt önkormányzati vizsgálóbizottság alakult Fotó: Bruzák Noémi

Szamos Miklós sírva beszélt erről lapunknak:

Azonkívül, hogy a helyieknek és a turistáknak is hiányozna a cukrászda, a várnak is nagy érvágás az ikonikus hely bezárása. Azonban a leghúsba vágóbb azoknak lenne a teljes megszűnés, akik ott dolgoznak. A Ruszwurm munkatársai korábban elmondták a Metropolnak: félnek attól, hogy mi lesz, mert szeretnek itt dolgozni, és nem akarják elveszíteni a munkájukat. Hozzátették, hogy nem csak az itteni dolgozókról van szó, rengeteg beszállítójuk, megrendelőjük van, akik szintén hoppon maradnak egy esetleges bezárás során.

Eredeti receptek alapján készítik a süteményeket Fotó: Metropol

57 ember veszíti el a munkáját, akik szeretnek itt dolgozni, az életüket tették ide. A pincéreket mindenki dicséri, a cukrászok betanítása évekbe tellett. A krémes receptjét 5 évig finomítottuk. Ezek családos emberek. Van olyan, aki 14 éves kora óta itt dolgozik, most 50 éves és még mindig itt van, ő a főcukrászunk. Mindez nem érdekli a polgármestert. Nincs benne empátia, sem a hely iránti tisztelet

– mondta korábban lapunknak Szamos Miklós tulajdonos, aki hozzátette, hogy Nagy Gáborral, az előző polgármesterrel a viták ellenére is sikerült együttműködnie. ,,Benne volt emberi érzés és őszinteség, így ki tudtunk jönni” – vélekedik. Úgy gondolja, ha ő marad, találtak volna olyan megoldást, ami nem jár tragikus következményekkel. Most ismét fordult a kocka, a Ruszwurm és az új testület, közösen megtalálhatja annak  megoldását, hogy az emblematikus cukrászda a jövőben is nyitott ajtóval várhassa a kerületieket és a turistákat. 

A Ruszwurm 1827 óta két szabadságharcot és két világháborút is túlélt

A budavári Ruszwurm cukrászda közel két évszázada része a magyar gasztronómiának és Budapest kulturális örökségének. 

1827-ben Schwabl Ferenc nyitotta az üzletet a Szentháromság utcában, ami hamarosan olyan népszerű lett, hogy gyors staféta szállította Bécsbe az általa készített csemegéket. Ebben az időszakban készült a ma is látható politúrozott cseresznyefa berendezés, mely – túlélve több ostromot – azóta is a hazai biedermeier bútorstílus egyik mintapéldája. Fennmaradtak az egykori csokoládés- és bonbonosdobozok is. A hely Ruszwurm Vilmosról kapta a nevét, aki egészen 1922-ig vezette a cukrászdát. Ruszwurm Vilmost a hazai cukrászat egyik vezető egyéniségeként emlegették, üzlete népszerűsége a két háború között is megmaradt. Az üzlet az 1951-es államosítás után is megőrizte a Ruszwurm nevet, majd a rendszerváltozást követően a Szamos Marcipán érdekeltségébe került. 

A cukrászda hírnevét elsősorban hagyományos, kézzel készített édességeinek és a finom kávéjának köszönhette, amelyek azóta is az igényes ínyencek kedvencei. Ruszwurm emlékére, aki az üzlet nevét adta, a Szamos család mindig tiszteletben tartotta az eredeti recepteket és az autentikus készítési módszereket, így megőrizve a cukrászda eredeti, időtálló hangulatát.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás