Kétszáz éves cukrászdát zárat be az I. kerületi polgármester – vizsgálóbizottság alakul a korrupciógyanús ügy miatt





Bombaként robbant a hír: végrehajtóval záratja be a közel 200 éves híres cukrászdát a budai várban az I. kerületi polgármester. Emlékezetes: korábban botrány tört ki amiatt, hogy V. Naszályi Márta állítólag azt ajánlotta a Ruszwurm tulajdonosának: támogassa a választási kampányát, és akkor előnyös bérleti szerződést köthet. Most vizsgálóbizottság alakul az I. kerületben az ügy tisztázására.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.11.02.
Módosítva: 2023.11.02.
vizsgálóbizottság Budavári Önkormányzat V Naszályi Márta Ruszwurm Cukrászda botrány

A Ruszwurm Cukrászda és a Korona Cukrászda december 4-én végleg bezárja kapuit a Budavári Önkormányzathoz kapcsolódó végrehajtói jegyzőkönyv alapján, miután az I. kerület intézkedést kért az üzletek ellen. 

VÁRADINÉ NASZÁLYI Márta
V. Naszályi Márta állítólag „védelmi pénzt” kért a vállalkozótól, bár ő ezt tagadja. Fotó: Bruzák Noémi

Ennek hátterében egy vitás bérleti ügy áll, amit tovább bonyolít egy vesztegetési ügy is, amely az önkormányzati választások előtt kezdődött. Állítólag a polgármester asszony „védelmi pénzt” kért a vállalkozótól. A botrányos ügy miatt önkormányzati vizsgálóbizottság alakul.

Eredeti receptek alapján készítik a süteményeket Fotó: MK

Szamos Miklós kitálalt

Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa azt állítja, hogy V. Naszályi Márta – a jelenlegi baloldali polgármester – pénzügyi támogatást kért tőle a választások előtt. A polgármester mindent tagadott és mindkét fél feljelentést tett. A polgármester most az ügy folyományaként hivatalosan bezáratja a Ruszwurm Cukrászdát és a Korona Cukrászdát is, pedig ezek a vár legemblematikusabb cukrászdái, a turisták kedvencei.

A Ruszwurm emblematikus cukrászda a budai várban Fotó: MK

Az intézkedés részeként a végrehajtás során zárcserét hajtanak végre az említett helyszíneken, és a cukrászdák tevékenységét felfüggesztik. Az eset több szempontból is sajnálatos. Az egyik az, hogy egy történelmi cukrászda zárja be a kapuit, ami már 1827 óta töretlenül működik azon a helyen. A másik gond az ezzel bizonytalanná váló munkahelyek. A bezárás miatt több tucat család kerülhet bizonytalan helyzetbe.  Sikerült Szamos Miklóssal beszélnünk, aki úgy gondolja, egyszerűen bosszúról van szó:

Én ismertem V. Naszályi Mártát, mint képviselőt. Amikor jött a kampány, megkeresett, hogy hajlandó lennék-e pénzzel támogatni a kampányát, mert ha támogatom, akkor a bérleti szerződést úgy fogjuk módosítani, hogy ne lehessen engem kirakni. Lelépési díjat emlegetett, de azt mondtam neki, hogy nem kell, hogy valamit értem tegyen, csak a törvények betartása érdekel, már azzal is eleget tesz értem. Aztán a megválasztása után fél évvel behívatott. Azt mondta, már annyi pénzt kellett rákölteni a pereskedésre, hogy az ügy sem ér annyit. Akkor körvonalazódott egy megegyezés, de nem akarták azt jegyzőkönyvbe foglalni. Majd itt jött a zsarolás. Később a szerződést úgy akarták módosítani, hogy bármikor elvehessék tőlem azt, amit itt felépítettem. Saját tulajdonaimról, jogaimról le kellett volna mondanom, amit nem lehetett aláírni, nem voltam hajlandó elfogadni. Ezen megsértődött, felugrott és azóta nem beszéltünk. Azóta mennek a perek…

 

Szamos Miklós elmondta, szerinte miért akarják kitenni. Fotó: Metropol/MK

Sokakat érint a bezárás

Azon kívül, hogy a turistáknak nagyon fog hiányozni a két vendéglátóhely, a várnak is nagy érvágás a két emblematikus hely bezárása. Azonban a leghúsbavágóbb azoknak, akik ott dolgoznak. A cukrászda dolgozói elmondták a Metropolnak: félnek attól, hogy mi lesz, mert szerettek itt dolgozni, és nem szeretnék elveszíteni a munkájukat. Hozzátették, hogy nem csak az itteni dolgozókról van szó, rengeteg beszállítójuk, megrendelőjük van, akik szintén hoppon maradnak a bezárás miatt.

57 ember veszíti el a munkáját, akik szeretnek itt dolgozni, az életüket tették ide. A pincéreket mindenki dicséri, a cukrászok betanítása évekbe tellett. A krémes receptjét 5 évig finomítottuk. Ezek családos emberek. Van olyan, aki 14 éves kora óta itt dolgozik, most 50 éves és még mindig itt van, ő a főcukrászunk. Mindez nem érdekli a polgármestert. Nincs benne empátia, sem a hely iránti tisztelet. Nem érdekli mindez

– mondta elkeseredetten Szamos Miklós tulajdonos, aki hozzátette, hogy az előző polgármesterrel a viták ellenére sikerült együttműködnie. ,,Benne volt emberi érzés és őszinteség, így ki tudtunk jönni” – vélekedik. Úgy gondolja, ha ő marad, találtak volna olyan megoldást, ami nem jár tragikus következményekkel. 

Szamos Miklós csaknem sírva beszélt arról lapunknak, hogy a lepukkant cukrászdákat ő építette újjá:

Vizsgálóbizottság alakul

Lapunk megkereste Gulyás Gergely budavári önkormányzati képviselőt, akitől megtudtuk, hogy a képviselő-testületi többség vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön: az üggyel kapcsolatban történt-e olyan cselekmény, ami miatt kerületi közérdek sérült. A bizottság felállítását előterjesztették, arról jövő  csütörtökön dönt majd a képviselő-testület. Meg fogják hallgatni a feleket, bekérik az összes ügy kapcsán keletkezett írásos anyagot, meghallgatják az esetleges tanúkat. Amennyiben bármilyen eredményre jut majd a bizottság, arról mind a hatóságokat, mind a közvéleményt tájékoztatni fogják.

Túlélte a két világégést is, most megszűnhet? Fotó: Metropol/MK

Kulturális értékeket hordoz

A budavári Ruszwurm Cukrászda közel két évszázada része a magyar gasztronómia és Budapest kulturális örökségének. 

1827-ben Schwabl Ferenc nyitotta az üzletet a Szentháromság utcában, ami hamarosan olyan népszerű lett, hogy gyors staféta szállította Bécsbe az általa készített csemegéket. Ebben az időszakban készült a ma is látható politúrozott cseresznyefa berendezés, mely – túlélve több ostromot – azóta is a hazai biedermeier bútorstílus egyik mintapéldája. Fennmaradtak az egykori csokoládés- és bonbonosdobozok is. A hely Ruszwurm Vilmosról kapta a nevét, aki egészen 1922-ig vezette a cukrászdát. Ruszwurm Vilmost a hazai cukrászat egyik vezető egyéniségeként emlegették, üzlete népszerűsége a két háború között is megmaradt. Az üzlet az 1951-es államosítás után is megőrizte a Ruszwurm nevet, majd a rendszerváltozást követően a Szamos Marcipán érdekeltségébe került. 

A cukrászda hírnevét elsősorban hagyományos, kézzel készített édességeinek és a finom kávéjának köszönhette, amelyek azóta is az igényes ínyencek kedvencei. Ruszwurm emlékére, aki az üzlet nevét adta, a Szamos család mindig tiszteletben tartotta az eredeti recepteket és az autentikus készítési módszereket, így megőrizve a cukrászda eredeti, időtálló hangulatát.

 





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás