120 éve született a magyar Tarzan, akit az üvöltése mentett meg a forradalmároktól – Galéria

Korának legszebb testű férfija volt az ötszörös olimpiai bajnok Johnny Weismüller, akit mindezek ellenére Tarzanként vált igazán ismert. Világhírét egy ágyékkötőben szerezte, akit a híres üvöltése mentett meg Kubában, amikor kitört a forradalom. A százhúsz évvel ezelőtt született színész- és úszólegendára emlékezünk.



Megosztás
Szerző: Oszlányi Gyöngyvér
Létrehozva: 2024.06.03.
Módosítva: 2024.06.03.
tarzan galéria születésnap évforduló

A görög istenekhez hasonlították a magyar származású hollywoodi sztárt, aki százhúsz évvel ezelőtt született. A Metropol most a kétmondatos szövegéről híres Tarzan-filmek magyar származású főhősének emlékezetes pillanatait eleveníti fel. 

Johnny Weismüller 120 évvel ezelőtt született, akit Tarzanként ismert meg a világ – Fotó: MGM / Mafab

A kis Hansi

Így becézték a Bánságból származó kis vézna fiút, aki a Temesvárhoz tartozó Szabadfalván született 1904. június 2-án.  Egyéves sem volt, amikor a család kivándorolt Amerikába és Chicagóban telepedett le. Gyerekként asztmás volt, emiatt kezdett el úszni,  ami olyan jól ment neki, hogy vízimentőként is dolgozott, ahol kitűnt a többi úszó közül. Be is válogatták az olimpiai csapatba és a párizsi olimpiáról mindjárt 3 arannyal tért haza, később pedig Amszterdamból két arany került a nyakába. Az olimpiai aranyérmek mellett 67 világrekordot is felállított gyorsúszásban.

Tarzanként Hollywood új sztárja lett

A világklasszis sportoló színészi tehetséggel nem rendelkezett, de a keveset beszélő, a dzsungelben ugráló és úszó Tarzan szerepére tökéletes volt az erdélyi származású fiatalember. 1932-ben forgatták az első Tarzan-filmet, amiben azonnal sikeres lett és egészen 1948-ig 12 alkalommal játszotta el a dzsungel félistenének szerepét. A nők a lábai előtt hevertek, a fiatal gyerekek szemében hős volt, pedig Johnny Weismüller nem is tartotta magát színésznek. Egy interjúban elmesélte, hogyan kapta meg Tarzan szerepét, akit egy uszodában fedeztek fel, az akkori táncosnő feleségének köszönhetően. Elhívták próbafelvételre is, amiről a sztár idős korában így mesélt:

Próbafelvételen voltam 75 másik fiúval, akik szintén ott voltak a háttérben. Kérdezték, hogy tudok-e futni, mondtam igen, meg tudom csinálni. Majd megkérték, hogy 40 láb magasan ugorjak a vízbe és én megtettem. Egy hét múlva megkaptam a szerepet.

Nem tudott az őserdőből kitörni

Tarzan alakja annyira összeforrt a dzsungel hősével, hogy az utolsó őserdős filmjében, a Dzsungel Jimben, ami egy képregényből készült és az ő karaktere alapján készítettek, már Johnny Weismüllerként harcolt a gonoszok és a kannibálok ellen. Hollywood még ötvenéves koráig is a dzsungelhős szerepét osztotta rá, mert annyira sikeresek voltak ezek a filmjei. A filmvászonnak 72 évesen mondott búcsút.

Még Castro katonái előtt is ő volt a dzsungel hőse

Az ötvenes években Kuba az amerikaiak nyaralóparadicsoma volt és az összes sztár ide járt pihenni. A színész éppen az országban volt, mikor kitört a forradalom és Castro katonái betörtek a golfklubba, ahol a sztár éppen tartózkodott. A katonák körbevették az autóját és hiába próbált angolul szót érteni a spanyol ajkúakkal, azok egy szavát sem értették. Johnny kézzel-lábbal próbálta megmutatni, hogy ki is ő és honnan jött. Végül a híres Tarzan üvöltéssel magyarázta el a katonáknak, hogy ki is ő valójában. A terv bejött, a katonák üdvrivalgásban törtek ki és azt kiáltották: Ez Tarzan! A dzsungel Tarzanja!” és visszakísérték az egész társaságot, a szállodába. 

 

A magyar Tarzannak az öt aranyérem mellé öt feleség is jutott és három gyereke született. Szerencsétlen üzleti döntései miatt élete végére elszegényedett, végül 1984-ben halt meg. Temetésén a legendás Tarzan-kiáltását játszották le.

A képre kattintva megnézheted galériánkban Tarzan életének legjobb pillanatait, a fotók az MGM archívumából valóak.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás