Nem hiszed el, mit rejt a Szabadság híd vámszedőháza

„Összekötve – Pest-Buda hídtörténete” címmel nyit új kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum május 24-től, amely – a maga 2×13 négyzetméteres alapterületével – vélhetően a világ legkisebb állandó közlekedési kiállítása. A tárlat, amely a Szabadság híd pesti hídfőjének északi vámszedőházában kapott helyet, bemutatja a Szabadság híd és a vámszedés történetét, továbbá betekintést ad a budapesti hidak múltjába magyar és angol nyelven.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.05.23.
Módosítva: 2024.05.23.
Szabadság híd Duna Tárlat Vámház Buda

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumnak „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” c. időszaki tárlata mellett, amely az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában tekinthető meg októberig, lehetősége adódott új tárlatot nyitni a belvárosi vámszedőházban is.

Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A Dunán való átkelésért 1703-tól a városok – így Pest és Buda is – vámot szedhettek. A vámot, amelyet 1849-től a Lánchídtársaság, majd 1870-től az állam szedett, a hidakon a vámszedőházakban kellett befizetni. E célból épültek a Szabadság híd vámszedőházai is a híddal egy időben 1896-ban, ahol nemcsak vámot szedtek, de a hídfenntartás egyéb feladataira is használták. Az 1918 előtti budapesti közúti hidak mindegyikéhez épült vámszedőház, azonban a II. világháborút követően csak a Szabadság híd vámszedőházai maradtak fenn.

Az „Összekötve – Pest-Buda hídtörténete” c. kiállítás május 24-től ingyenesen megtekinthető a hét minden napján 10 és 18 óra között, magyar és angol nyelven.

 

××

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás