Lélegzetelállító felvétel: égi medúzát fotózott a NASA

Hat évig nem hozták nyilvánosságra a felvételt.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.05.22.
NASA meteorológia műhold

Az amerikai űrhivatal (NASA) olyan óriási medúzát fotózott az afrikai Mali fölött, amelynek csápjai 300 kilométer hosszúságban egészen Burkina Fasóig nyúltak. A különleges felhőcsoport kialakulása egy kifutószél-frontnak volt köszönhető, ami egy gyorsan mozgó szellő lökéshulláma, zivatarfelhőkből kiindulva. 

Fotó: NASA Earth Observatory

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) információi alapján ezek a frontok akkor jönnek létre, amikor a felhők által lehűtött levegő a felszínre érkezik, gyorsan terjed szét, és a melegebb levegőt felfelé szorítja. Ez a folyamat általában nagy korong alakú felhőt eredményez, de ebben az esetben ez csak részben fejlődött ki, mivel a kifutószél-frontot a szél megzavarta, ennek eredménye látszik a fotón.

A kifutószél-frontok képesek homokot, rovarokat, magvakat és madarakat is magukkal ragadni, nagy törmelékviharokat okozva

– mondta el a LiveScience szakfolyóiratnak Joseph Munchak, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának meteorológusa.

A rendkívül ritka jelenséget még 2018-ban kapta lencsevégre a NASA és a NOAA közös üzemeltetésében működő Suomi NPP meteorológiai műhold, de a felvételt csak most hozták nyilvánosságra. 

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás