Akkor és most: időutazás a budapesti piacok világába – Galéria





Az első piacok, megnyitásukat követően, gyorsan a társadalmi élet egyik legfontosabb helyszínévé nőtték ki magukat a 20. század közepére.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.04.09.
Módosítva: 2024.04.09.
termelői piac visszatekintés retro piac

Piacra járni már az előző századforduló derekán nem csak kötelesség, hanem esemény, aztán később gyakorlatilag divat volt a háziasszonyok körében: amellett, hogy a heti bevásárlást elintézték, ezeken a mai is jól ismert fővárosi piacokon csak úgy pezsgett a társasági élet. A piacokon mindig történt valami! De ezt nemcsak a háztartást vivő nők tudnák megerősíteni, hanem az urak is, hiszen ők is előszeretettel ugrottak le valamelyik népszerű csarnokba, ahol akár a késüket is megéleztethették egy köszörűssel, ha arra volt szükség – de persze azért abban is bízhattak, hogy a piacon találkoznak majd egy-egy ismerőssel, akivel aztán ott helyben bármelyik termelőnél (és/vagy vele koccintva) le is guríthattak egy-két pohárkával.

Fény utcai piac, virágárusok a Retek utcai oldalon / Fotó: Zsanda Zsolt / Fortepan

Mivel a nagy fővárosi vásárcsarnokok – és úgy általában a piaci tér – a globális óriásvállalatok korában sem tűntek el, összeállítottunk egy képgalériát, hogy segítsünk feleleveníteni egy-egy régi emléket. Összeállításunkat nem csak múltidézésnek szántuk, ugyanis a nagy fővárosi piacok – néhány kivételtől eltekintve – a mai napig megtalálhatóak és üzemelnek Budapesten. A fent említett közösségitér-funkciójuk pedig a mai napig az egyik védjegye ezeknek a „placcoknak”. Sőt: ez az utóbbi években inkább felértékelődött! Szóval a múltidézés mellett képgalériánkkal talán sikerül felkelteni az olyan leendő piaci vásárlók figyelmét is, akik eddig inkább a hipermarketeket választották. Egy próbát mindenképp megérnek a piacok: a friss alapanyagok és a bizonyos idő után már ismerősként köszöntött árusok vidám arca is része az igazi, nagybetűs piaci életnek. Ezt pedig csak megtapasztalni lehet.

Aki ráérzett már a piacra járás stílusára, az tudja, hogy egy olyan társadalmi gyülekezőpont ez a budapestiek számára, ahol ha figyelünk, gyakran tanulságos párbeszédek fültanúi lehetünk, óriási figurákat, klasszikus karaktereket láthatunk és ismerhetünk meg. Ilyenek akár a kofák is, vagyis az árusok, akikhez vissza-vissza térve hosszú távon olyan bizalmi viszony válik kialakíthatóvá, ami akár barátsággá is alakulhat. Kérdezd csak meg a nagyszüleidet!

A képre kattintva megnyílik a fotógaléria!

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás