400 ezer ember halálához vezetett a mai nap: minden évben megemlékezünk róla

Az akkori Országgyűlés 2000-ben döntött úgy, hogy 2001-től minden évben április 16-án emlékezzünk meg a deportált magyarokról, akik közül sokan nem térhettek haza.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.16.
Módosítva: 2024.04.16.
ez lesz ma emléknap holokauszt

23 éve minden április 16-án erre emlékezünk

Ma van a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Ezen a napon arra emlékezünk, hogy 1944-ben április 16-án kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba zárása, majd deportálása. 1941 és 1945 között több mint 400 000, a mai országterületről 200 000 magyar zsidó áldozata volt a holokausztnak – írja a Wikipédia. A holokauszt szó egyébként nem mást jelent, mint "teljesen elégő áldozat". Legismertebb jelentése a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a német kormány által eltervezett és irányított népirtás, amelynek körülbelül hatmillió európai, zsidó származású ember esett áldozatául.

holokauszt, holokaust, népirtás, dunapart, tömegsír
Ma van a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja Fotó: Davor Flam/Shutterstock

Ma avatják fel a Horthyligetre hurcoltak emlékművét

Nyolcvan évvel ezelőtt több száz újságírót, ügyvédet, üzletembert, művészt deportáltak a Csepel-szigeten lévő Horthyliget gyűjtő- és internálótáborba, a Horthyligetbe. A NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és Budapest főváros vezetése ennek emlékére közösen adja át április 16-án Varga Tamás szobrászművész alkotását a Boráros téren, reggel 9 órakor. Az átadóról itt lehet részletesebben olvasni.

Szent Bernadett ünnepe is ma van

Szent Bernadett ( Marie-Bernard Soubirous) szegény család gyermeke volt. Tizenéves korában, 1858-ban Lourdes-ban összesen 18 alkalommal megjelent előtte Szűz Mária. Sokan kételkedtek a szavában, de később hitelesnek fogadták el a történetét. Szűz Mária gyógyító forráshoz vezette a lányt, ahol csodás gyógyulások történtek. Bernadett kolostorba vonult, de ott sem fogadták szeretettel. Békében viselte a sorsát, 1879-ben, mindössze 35 évesen hunyt el. Teste tökéletes állapotban pihen egy üvegkoporsóban, megtekinthető a nevers-i Saint Gilgard-kolostorban.

194 éve hunyt el Katona József

A híres magyar drámaírónk, a Bánk Bán szerzője 1830. április 16-án távozott az élők sorából. Tagja volt a pesti magyar színtársulatnak, színész, fordító, dramaturg volt is volt, majd darabokat kezdett írni, pedig jogásznak szánták. Viszonzatlanul szerelmes volt a későbbi Déryné primadonnába. A Bánk bánt az Erdélyi Múzeum 1814-ben meghirdetett pályázatára írta.

Ma lenne 61 éves Gesztesi Károly

Gesztesi Károly volt az egyik legismertebb, legjellegzetesebb hangú és legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész. 1963. április 16-án született. Olyan szereplőknek kölcsönözte hangját, mint Lando Calrissian (Billy Dee Williams) a Csillagok háborúja filmekben, Sallah (John Rhys-Davies) az Indiana Jones két részében, vagy éppen Robert Baratheon a Trónok harcában. A Shrek című animációs filmben és annak folytatásaiban ő volt a főhős ogre magyar hangja. Emellett számos magyar filmben és televíziós sorozatban is látható volt. Gesztesi Károly 2020 januárjában hunyt el.

Gesztesi Károly
Ma lenne 61 éves Gesztesi Károly

A repülés atyja a mai napon született

Wilbur Wright amerikai pilóta, aki fivérével végrehajtotta az első sikeres motoros repülést 157 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, méghozzá az Indiana állambeli Millville-ben született. Testvérével 1903-ban volt az első sikeres repülésük. A Wright fivérek – Orville és Wilbur – 1900 óta foglalkoztak repülőszerkezetek építésével. Repülőgépüket négyhengeres, 12 lóerő teljesítményű, vízhűtéses motor hajtotta és két légcsavar emelte a magasba. Érdekesség, hogy 112 évvel ezelőtt ugyancsak április 16-án repülte keresztül először nő a La Manche csatornát. A hölgyet Harriet Quimbynek hívták és ő volt az első nő, aki amerikai repülő jogosítványt kapott.

135 éve született a világ egyik leghíresebb színésze

Charlie Chaplin angol filmszínész, forgatókönyvíró és filmproducer 1889. április 16-án született Charles Spencer Chaplin néven, Londonban. 1919-ben alapító tagja volt a United Artist Corporation filmgyártó és -kölcsönző vállalatnak. Chaplin 1925-ben bemutatott „Aranyláz” című némafilmje kigúnyolta a gazdagság utáni hajszát, becsületes „kisembert” alakított, aki végül elnyerte jutalmát. Az amerikai filmipar, az „álomgyár” az emberek mesevágyát elégítette ki. Az 1940-ben készült „A diktátor” című hangos filmjében kettős szerepet alakított: Hitlert, a diktátort és a borbélyát, akit egyenruhában összetévesztenek a diktátorral. A filmben kifigurázta, nevetségessé tette és egyben bírálta Hitler magatartását.

A viaszbábuk ősanyja is köthető a mai naphoz

Marie Tussaud francia viaszöntő, a Madame Tussaud panoptikumának megalapítója ezen a napon hunyt el 1850-ben, Londonban. 88 éves korában halt meg. A panoptikuma egyébként 1835-ben Londonban nyílt meg. 1780-ban Párizsba utazott, hogy a királyi családot és az udvari nemességet viaszból megformázza, majd a forradalom után a győztes vezetők és a kivégzettek fejéről készített viaszöntvényeket. 1802-ben költözött Londonba, és korának, valamint a múlt neves és hírhedt személyiségeinek készítette el életnagyságú viaszszobrait, amelyeket a világhírű viaszfigura-múzeumában, a Madame Tussaud panoptikumban állítottak ki.

Zambó Jimmy
Zámbó Jimy a budapesti Madame Tussauds múzeumban Fotó: Dömötör Csaba

Jóval hidegebbre fordul az időjárás

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden erősen felhős idő valószínű szórványosan esővel, záporral. Markáns lehűlés kezdődik, véget ér a nyárias meleg. A hőmérséklet már csak 12-16 fok körül alakul – tehát jó 15 fokos lehűlés ígérkezik. Sokfelé lesz erős a szél.

Egészségnap lesz a megújult Testnevelési Egyetemen

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2024. április 16-án tartja egészségnapját, aminek elsődleges célja, hogy az intézmény hallgatóit, dolgozóit, sőt a kerületi lakosokat is tudatosabb, egészséges szemléletre bírja. Az esemény központi helyszíne a K1-es épület aulája lesz, ahol reggel 9 és délután 3 óra között az érdeklődők izgalmas kitelepüléseken vehetnek részt. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött! További részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás