Szabadtéri tárlattal ünnepli százéves születésnapját a Várkert Bazár





A főváros különleges ékszerdoboza a Várkert Bazár. A több mint 100 éves épületegyüttes tíz éve nyerte vissza régi pompáját. Erre emlékezve ünnepi kiállítás nyílt, mely bepillantást enged a múltba.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.03.07.
Módosítva: 2024.03.07.
várkert bazár omega elefánt kiállítás

Budapest dunai panorámájának több mint száz éve meghatározó része a Várkert Bazár. Ybl Miklós tervei alapján 1975 és 1883 között épült. Az építésében részt vett Zsolnay Vilmos is, aki az állványokról irányította a munkálatokat Az épületegyüttes a modern városfejlesztés első jelentős sikereként könyvelhető el. A száz év alatt megannyi viszontagságon ment keresztül, de tíz éve ismét régi fényében tündökölhet.

Ünnepi kiállítás nyílt a Várkert Bazár száz évéről. Fotó: Metropol/Faludi Koppány

A Várkert Bazár építésének eredeti célja az volt, hogy kis üzletek nyíljanak benne, de a kereskedők hamar elhagyták a helyszínt, mert a Várhegyben lévő vízerek miatt vizesedett az épület. Ezt követően kortárs szobrászművészeknek adott otthont. Majd 1961-ben megnyílt a legendás Ifipark,  rendes nevén Ifjúsági Park, és több generáció nőtt fel az itt szervezett programokon. Az Omega is többször koncertezett itt.

Én itt hallottam először az Omegát fellépni, akkor még nem voltam az együttes tagja. Bevallom őszintén, nem tetszett

- mondta a történeti kiállítás megnyitóján mosolyogva Molnár György Elefánt, az Omega együttes tagja, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző, akinek a számára a mai napig öröm zenélni a megújult Várkert Bazárban.

Számtalan szép emlék jut eszembe erről a helyről, de a legemlékezetesebb az volt, amikor a rajongók a lábamnál fogva le akarta húzni a színpadról maguk közé és leszakították a nadrágom szárát, ezt soha nem fogom elfelejteni

 - nosztalgiázott Elefánt. Meghatározó élmény volt számára, mikor több mint 7000 ember volt kíváncsi az Omega koncertjére, amiért fizetségül egy sört és egy virslit kaptak a zenészek.

De arra is volt példa, hogy a művészbejárónál új biztosító emberek voltak és hiába mondtam nekik, hogy Molnár György vagyok, az Omega gitárosa, nem engedtek be, mert azt mondták, hogy erre hivatkozva már öt ember ment be. Így aztán hazamentem és üzentem Benkő Lacinak, hogy otthon megtalálnak, ha keresnének. Laci ijedten hívott, hogy menjek vissza, és addigra már ő várt a bejáratnál

- idézte fel Elefánt a kalandos múltat.

A képeken elmélázva elevenítette fel Elefánt a múltat. Fotó: Metropol/Faludi Koppány

Az eseményekkel és élményekkel teli száz évre emlékezve most egy ünnepi kiállítás nyitotta meg kapuit Mesterektől élményekig - A Várkert Bazár történetei címmel, ami bemutatja a Várkert Bazár teljes történetét. Korabeli képek segítségével idézi fel az Ybl Miklós építész tervezte neoreneszánsz épületegyüttes meghatározó pillanatait a 19. század végétől napjainkig. 

Visszautazunk a Várkert Bazár születéséhez, megelevenedik a legendás Ifipark hangulata, és végül elérkezünk az elmúlt évtized újjászületéséhez is. Mára ismét a főváros egyik fontos kulturális intézményeként működik a Várkert Bazár. Az elmúlt száz évre emlékezve szabadtéri tárlat várja a látogatókat a Glorietthez vezető rámpán

- mondta el a Metropolnak Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese. A kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak. Századfordulós családi délután keretében élő történelmi játszóház várja majd az érdeklődőket az YBL6 Művészeti Térben április 27-én, valamint családi tárlatvezetést is tartanak a szabadtéri kiállítás helyszínén. Május végén indul az a háromnapos művészeti fesztivál, amellyel az elmúlt tíz év kulturális sokszínűségét összegzik, ennek keretében ingyenes rendezvényekkel és családi eseményekkel, valamint nagy koncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és gasztronómiai különlegességekkel is várják majd az érdeklődőket.





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás