Ezért lett virológus Jakab Ferenc, az elhunyt tudóst ezrek gyászolják





Péntek délelőtt érkezett a tragikus hír: váratlanul elhunyt a Virológiai Nemzeti Labor vezetője, az ország ismert virológusa, Jakab Ferenc. A hír rekordgyorsasággal terjed, a tudóst ezrek gyászolják.



Megosztás
Szerző: G. M.
Létrehozva: 2024.02.16.
Módosítva: 2024.02.16.
Jakab Ferenc Dr Kemenesi Gábor PTE TTK Virológia Pécs

A fiatal, tehetséges tudós, Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban. Kaposváron érettségizett, egyetemen biológia-kémia szakon tanult. Egyetemi évei alatt bekerült az ÁNTSZ virológiai laboratóriumába és ettől kezdve folyamatosan vírusokkal foglalkozik. Saját bevallása szerint nagy hatást gyakorolt rá a Vírus című 1995-ös amerikai katasztrófafilm, amely pontatlanságai ellenére jól példázza a láthatatlan kórokozók hatalmát és részben innen eredt a csodálata irántuk. 

JAKAB FERENC ARCHÍV
Jakab Ferenc mindössze 46 éves volt (Fotó: Löffler Péter)

2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia-kémia szakán, majd hosszú időt töltött víruskutató laborokban Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban. A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán, az Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola hallgatójaként szerezte meg PhD fokozatát 2005-ben. 2020-ban megszerezte az MTA doktora címet – írja róla a Wikipédia.  A 2019 végén kirobbant koronavírus-járványban rendkívüli kutató munkát végeztek dr. Kemenesi Gábor kollégájával,  akivel számtalan tapasztalatukat is megosztották nyilvánosan az emberekkel. A 2020-as magyarországi SARS-CoV-2 koronavírus járvány idején, Orbán Viktor miniszterelnök megbízta a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetésével. 2020 júniusában Jakab Ferencet nevezték ki a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjévé.

Jakab Ferenc tragikusan fiatalon, 46 éves korában távozott közülünk. Sajtóinformációk szerint önkezével vetett véget az életének, pécsi lapok úgy tudják: magánéleti okok állhatnak a döntése hátterében. 

JAKAB FERENC ARCHÍV
Jakab Ferenc komoly kutatómunkát végzett a koronavírus-járvány alatt is 

Jakab Ferenc hivatalos halálhírét a Virológia Pécs Facebook-oldalon is közzétették, a posztot elárasztották a gyászoló, együttérző kommentek. Sokak szerint a fiatal virológus egyike volt azoknak, akik a legtöbbet tették a magyarok egészségéért a három évig tartó Covid-járvány alatt. 

„Nem tudom elhinni. Egy pillanatig reménykedtem, hogy csak a szokásos, átverős poszt.”

„Professzor úr nyugodjon békében! Nagyon sok embernek segített a Covid alatt!”

„Döbbenetes! Óriási veszteség!”

„Kihunyt a tudományos munka egyik lámpása! Őszinte részvétem” 

„Pécs szívébe zárta. Emlékét megőrizzük!”

„Több online előadásán is részt vettem a Covid-járvány idején. Személyében egy végtelenül kedves, szimpatikus, nagy tudású ember ismertem meg akkor. Őszintén sajnálom, hogy ilyen fiatalon fejeződött be az élete.” 

„Felteszem magamnak ilyenkor a kérdést: miért mindig a jók mennek el?” 

– záporoztak a szomorú kommentek. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás