Sítalpon futó hordágyon siklik le a sérültekkel az egyetlen magyar női hegyimentőnk





Helyismeret, felkészültség, bátorság, erő csak néhány azok közül, amivel rendelkeznie kell Kincsőnek, aki az egyetlen női hegyimentő. A székely lány nap mint nap teszi kockára az életét, hogy megmentse mindazokat, akik szeretett hegyein kerülnek veszélybe.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.02.12.
Módosítva: 2024.02.12.
székely hegyimentő szélvihar természet

Kincsőt már gyerekkorában magával ragadták az erdélyi hegyek és erdők, a természet felfedezése pedig máig ereiben lüktet. A székely lány végzős erdőmérnök, aki a tanulás mellett síoktató és nem mellesleg az egyetlen magyar női hegyimentő.

A fiatal lány nem riad vissza semmitől / Fotó: olvasói

A szülővárosomban, Sepsiszentgyörgyön jelentkeztem önkéntes hegyimentőnek

– kezd bele a történetébe Kincső, aki miután elvégezte a kétéves képzést és letette a vizsgákat, minősített hegyimentő lett. A 26 éves lány a kiképzés alatt úgy döntött, inkább Brassóban erősíti a hegyimentők csapatát.

Én nem azért akartam hegyimentő lenni, hogy egy irodában üljek, és a szülővárosomban nem engedtek terepre

– emlékszik vissza Kincső, aki napi szinten küzd a megbecsülésért, hiszen jelenleg egy nyolcfős hegyimentőcsapat legfiatalabb tagja, aki és ráadásul magyar. A fiatal nő hatalmas bölcsességgel beszél a természetről, tudja, hogy az anyatermészet óriási erejével bármelyik nap életeket követelhet.

A fiatal lány munkája a szenvedélye is / Fotó: olvasói

Egyik alkalommal egy pásztor kapott szívrohamot a magasban, ahonnan hordágyon kellett leszállítani, miközben az életét már nem lehetett megmenteni.

A halál az élet egyik állomása, amit egész egyszerűen el kell fogadni

– magyarázza a nő, aki a hegyek és a sportok szerelmeseként folyamatosan edzi magát, így a hegyi mentés cseppet sem okoz neki fizikai megterhelést. Egyik alkalommal egy gerincsérültet kellett lehozniuk több ezer méter magasból, ami hatalmas profizmust és elképesztő sítudást igényel, hiszen egy apró hiba is végzetes lehet. A hordágy két talpon fut, mint egy szán, így kell épségben lejuttatni azt, aki ilyen elképesztő magasságban szenved balesetet. Párjával, Miklóssal egyre magasabb szinten űzik közös szenvedélyüket, a hegymászást, így Kincső egyre felkészültebb. Nemrég tértek haza az Alpokból, ahol egy csillagmászás során 10 csúcsot hódítottak meg. Az expedíció kulminációs pontja egy 4300 méter magas hegycsúcs volt, ami nem mindennapi meglepetést hozott a fiatal lánynak.

A 4300 méteres magasságot egy 30 méteres jégfal tetején értük el, ahol Miklós nagy meglepetésemre egy eljegyzési gyűrűt húzott elő a zsebéből

– emlékezik vissza Kincső, aki azt is elárulta, ezen a ponton jégszegekkel kellett rögzíteniük magukat, hogy ne essenek le.

Iszonyú körülmények között bizonyították egymásnak rátermettségüket / Fotó: olvasói

Kincső természetesen igent mondott a nem mindennapi lánykérésre, ám az ezt megelőző napokon bebizonyították, együtt bármit kibírnak. A fiatalok nagyjából –30 fokos hőmérsékletben hóba vájt üregekben, úgynevezett bivakban aludtak.

10 csúcsot másztunk meg 7 nap alatt, ám meg kellett küzdenünk az időjárás viszontagságaival. Egyik nap komoly szélviharba keveredtünk, ezt egy menedékházban vészeltük át

– meséli lelkesen a székely lány, aki párjával a 7134 méteres kirgizisztáni Lenin-csúcsot is kinézte magának. A fiatal lány a legjobban azt élvezi, ha az imádott hegyei között lehet a terepen, ám az irodában is akadnak felemelő pillanatok, hiszen számtalan köszönőlevelet kapnak. Végtelenül hálásak mindazok, akiket biztonságban lehoznak a hegyről, hiszen tudják, nélkülük esélyük sem lett volna a túlélésre.





 





Ezeket olvastad már?
Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás