Aggasztó hírek érkeztek az újabb történelmi Holdra szállásról





A kezdeti ünnepi hangulatot aggodalom váltotta fel.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.02.25.
Hold űrkutatás NASA

Hatalmas csinnadrattával jelentette be a NASA pár napja, hogy több mint ötven év után az első amerikai űreszköz érkezett meg a Föld kísérőbolygójára.

Fotó: MTI/Cristobal Herrera

A houstoni Intuitive Machine űrvállalat holdjárója valóban landolt a déli pólus közelében, ám úgy tűnik, mégsem akkora sikertörténet a Hold újbóli meghódítása

A holdjáró egyik lába az ereszkedés közben beakadhatott egy sziklába, és felbillent

– árulta el Steve Altemus, az expedíciós cég vezérigazgatója. 

Ezen pedig semmi nem változtathat, ugyanis az űreszköz képtelen a mozgásra. Eredetileg azért gondolták, hogy a megfelelő, függőleges állásban van, mert a napelemek megfelelő mennyiségű áramot termelnek. Ennek köszönhetően egyelőre érkeznek is tőle jelek a Földre, ezért az amerikai űrhivatalban még mindig bíznak abban, hogy a rajta lévő tudományos műszerek többsége ép maradt – írja a The Guardian.

A 4,3 méter magas hatlábú, karbonszálból és titánból épített Odysseus a NASA hat kísérletét vitte el a Holdra, de küldetését eredetileg is csak egy hétre tervezték, mivel amint lemegy a nap a Malapert-kráternél és beáll a hosszú holdi éjszaka, a napenergiával működő leszállóegység amúgy is működésképtelenné válik.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás