Ez volt a legnagyobb magyar gyártású csatahajó: mindössze egy ütközetben vett részt, így süllyedt el – videó





Az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészetének Tegetthoff-osztályú csatahajója egyetlen bevetésen vett részt, méghozzá 1918-ban. Mutatjuk az elsüllyesztéséről készült filmet!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.17.
Módosítva: 2024.01.17.
hajó Popeye kapitány

110 éve bocsátották vízre a legnagyobb magyar csatahajót

110 éve ezen a napon, vagyis 1914. január 17-én bocsátották vízre a legnagyobb magyar gyártású csatahajót, a Szent Istvánt. Nevét az első magyar királyról kapta és a Ganz-Danubius Fiumében lévő hajógyárában építették. 1915-ben állították hadrendbe, első és egyben utolsó harci bevetésére pedig 1918. június 9-én éjjel futott ki. Hajnalban az olasz Luigi Rizzo korvettkapitány vezette torpedónaszád megtámadta a csatahajót és 500 méterről kilőtte, ami reggelre elsüllyedt. A Szent István az egyike annak a kevés hajónak, aminek az elsüllyesztését filmre vették, a filmből befolyó pénzt pedig a Vöröskeresztnek ajánlották fel. Íme az említett felvétel:

Ez okozta a vesztét a világ leghíresebb gengszerének

Évtizedekig sikeresen játszotta ki a hatóságokat, lopott, csalt és persze meg is gazdagodott. Aztán elkövetett egy hibát. Al Capone, a legendás amerikai gengszter 1899. január 17-én született New Yorkban Alphonse Gabriel Capone néven. Később az alvilágban csak Sebhelyesarcúnak (angolul: Scarface) emlegették. A mai szervezett bűnözés alapjait tulajdonképpen Al Capone fektette le. Ennek fő motorja a korrupcióban rejlett, aminek a mestere volt, markában tartotta egész Chicagót, Capone pedig az 1920-as évek végén az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listájára került. Egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, de adócsalás miatt végül 1931-ben sikerült börtönbe zárni, méghozzá az Alcatraz-szigetre. 1939 novemberében szabadult, 1947 januárjában agyvérzést, majd tüdőgyulladást kapott, melyből már nem épült fel. Nem sokkal 48. születésnapja után, 1947. január 25-én halt meg.

82 éve született az egyik legjobb bokszoló

Muhammad Ali olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó, polgárjogi aktivista, ENSZ-békenagykövet 1942. január 17-én született, Cassius Marcellus Clay jr. néven. 1967-ben megtagadta a katonai szolgálatot, ezért a tettéért az 1960-as nyári olimpia félnehézsúlyú (75–81 kg) bajnokát ötévi börtönre, illetve 10 ezer dollár pénzbírságra ítélték, a bokszvilágszövetség (WBA) pedig megfosztotta bajnoki címétől. 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójának választotta.

KARIKÓ Katalin
Isten éltesse Karikó Katalint! Fotó: Hegedüs Róbert

A legfrissebb Nobel-díjasunk is ezen a napon született

Karikó Katalin kutatóbiológus, az első magyar nő, aki Nobel-díjat kapott,  ma 69 éves. A Széchenyi-díjas, Nobel-díjas kutatónő jelenleg az USA-ban és Németországban él és dolgozik. Érdekesség, hogy a legrangosabb tudományos díjat Karikó és Weissman egy olyan korszakalkotó eredményükért kapták, amit a koronavírus járvány előtt 15 évvel, 2005-ben publikálták először.

318 éves lenne a villámhárító atyja

Benjamin Franklin író, tudós, a villámhárító feltalálója, a Függetlenségi Nyilatkozat társszerzője 1706. január 17-én született. Az ő nevéhez fűződik többek közt a villámhárító és a bifokális szemüveg feltalálása is, de sikeres nyomdász és tehetséges író is volt. Hírnevet és megbecsülést szinte megszámlálhatatlan dologgal szerzett: 1753-ban például átalakította az amerikai postaforgalmat, létrehozott közkönyvtárat, tűzoltóegyletet, kórházat, egyetemet és biztosítótársaságot.

popely, popeye, popej
Először jelent meg képregényben a híres tengerész. Fotó: Blueee77 /  Shutterstock

Először jelent Popeye egy képregényben

Ugyancsak január 17-éhez köthető a spenótevő erőember figurájának debütálása is. 95 éve ezen a napon jelent meg ugyanis először Popeye alakja a Thimble Theatre című képregényben, amit E. C. Segar rajzolt, főszereplői Olive Oyl és Castor Oyl voltak. 1929-ben a történet szerint Castornak szüksége lett egy tengerészre a hajójára, kiment a kikötőbe és felfogadta Popeye-t az öreg tengerészt. Popeye első mondata a képregényben egy válasz volt a kérdésre, hogy tengerész-e: „Ja, mit gondolt, cowboy?”

Ezen a négy helyen menthet ma bárki életet

Várják a véradókat a szokott helyen, reggel 7 és este 7 között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21), de lehet vért adni 10–15 óra között a MÁV Székházában is (1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54–60.), dél és esete 6 között a Csepel Plazában (1211 Budapest, II. Rákóczi F. út 154–170.) és déltől 5-ig a Sugár Üzletközpont II. emeletén is (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Csapadékos idő várható ma

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és főleg a Dunától keletre alakul ki csapadék: északkeleten hó, havas eső, majd mindenhol eső. Az ország nagy részén a hajnali –4 fokos fagy után kora délutánra 3 fokig melegszik fel a levegő.

1957-ben ezen a napon vezették be a lottót Magyarországon. Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is január 17-én történtek

  • 1773: James Cook kapitány Resolution és Adventure nevű hajói az Antarktisz felé közeledve, első európai hajókként áthaladnak a déli sarkkörön.
  • 1861: Szabadalmaztatták az öblítős toalettet külön víztartállyal és lehúzólánccal.
  • 1912: Robert Scott kapitány másodikként éri el a Déli-sarkot.
  • 1945: Felszabadul a budapesti gettó.
  • 1957: Bevezetik a lottót Magyarországon.
  • 1994: Teljessé válik az amerikai GPS helyzetmeghatározó rendszer.
  • 1995: A Richter-skála szerinti 7,3-es erősségű földrengés rázza meg Kóbe városát és környékét Japánban, több mint 6400 ember halálát és 300 000 ember otthonának pusztulását okozva.
  • 2007: A Kyrill nevű orkán 225 kilométeres óránkénti széllel eléri Európát, és súlyos károkat okoz az Északi-tenger partvidékén, illetve egész Közép-Európában.




 





Ezeket olvastad már?
Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

Megvolt a sorsolás, rengetegen nyertek a hatoslottón

Megvolt a sorsolás, rengetegen nyertek a hatoslottón

Heti top 5: Így él a multimilliomos Rubik Ernő, a Ripost segített egy hajléktalannak, támadás a villamoson

Heti top 5: Így él a multimilliomos Rubik Ernő, a Ripost segített egy hajléktalannak, támadás a villamoson

Holtan találtak egy nőre Miskolcon, lecsaptak a rendőrök

Holtan találtak egy nőre Miskolcon, lecsaptak a rendőrök

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás