A jogász elárulta: megvéd-e a betegség a kirúgástól





Régóta él a köztudatban, hogy a munkáltató nem bocsáthatja el a munkavállalót a táppénz ideje alatt. Dr. Sáfrány Írisz Zsófia ügyvédet kérdezték, milyen módon lehet felmondani a munkaviszonyt táppénz alatt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.13.
munkaviszony felmondási

1. Ez nem kizáró ok

tüsszentés, betegség, nátha
Fotó: Pexels

A munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyát bármikor rendes felmondással megszüntetheti, még táppénz alatt is. Tehát ha ilyenkor adjuk be a rendes felmondást, a felmondási idő a következő naptól kezdődik, és a munkaviszony eltérő rendelkezés hiányában 30 nap múlva megszűnik – írta a Fanny magazin

2. Váratlan betegség

Előfordulhat, hogy a munkavállaló a felmondási időszak alatt váratlanul megbetegszik, és emiatt táppénzre kerül. Ilyen esetben a felmondási idő továbbra is telik. Sokan ezt a kiskaput kihasználva igyekeznek táppénzre kerülni a felmondási idő alatt, hogy így elkerüljék a további munkavégzést.

3. A betegség nem véd

Korábban gyakran előfordultak visszaélések a táppénz körül. Sokszor például, ha a munkavállaló megtudta, hogy az elbocsátását tervezik, akkor táppénzre ment. A jelenlegi szabályok szerint a munkáltató ilyenkor is elbocsáthatja a munkavállalót, a felmondási idő azonban legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség lejártát követő napon kezdődhet meg.

4. Mikor indul a felmondási idő?

Tehát a táppénzen lévő munkavállalóval jogszerűen közölhet felmondást a munkáltató, a felmondási idő azonban csak egy későbbi időpontban fog kezdődni. Ha például a munkáltató november 12-én közli a felmondást, de a táppénzes időszak csak január 2-án ér véget, akkor a 30 napos felmondási idő ezután indul el, így a munkaviszony január 31-én szűnik meg.

5. Nem tart örökké

Fontos tudni, hogy a táppénz legfeljebb egy évig jár, de csak abban az esetben, ha a biztosított a keresőképtelensége előtt rendelkezett ennyi folyamatos biztosítási idővel. Miután ez az időszak lejárt, a felmondási korlátozás automatikusan megszűnik, és elkezdődik a felmondási időszak.

6. A kivétel erősíti

Más a helyzet akkor, ha a munkáltató azonnali hatállyal mond fel a munkavállalónak. Ha például a dolgozó keresőképtelensége alatt kiderül, hogy sikkasztott, ami az azonnali hatályú munkaviszony megszüntetéséhez vezet, akkor a munkáltató az azonnali hatályú felmondást a táppénz alatt is közölheti a munkavállalójával.

7. Közös a döntés

A felek közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik a munkaviszonyt, függetlenül attól, hogy a munkavállaló keresőképtelen-e vagy sem. Fontos azonban tudni, hogy a munkaviszony megszűnésével a munkavállaló biztosítása is megszűnik, így a munkaviszony megszűnésekor automatikusan megszakad a táppénz folyósítása is.

8. Indoklás nélkül is jogszerű

Míg az aktív korú munkavállalónak minden esetben írásban kell indokolni a felmondást, addig a nyugdíjas munkavállaló esetében nem szükséges az indoklás. Tehát a nyugdíjas munkavállalót indoklás nélkül elbocsáthatják még a táppénz alatt is, de a felmondási idő legkorábban csak a keresőképtelenség vége után kezdődhet el.

9. Itt mások a szabályok

A próbaidő alatt is igénybe vehető a betegszabadság és a táppénz, ugyanakkor ebben az időszakban a munkavállaló nem áll felmondási védettség alatt. Így ha a munkáltató bármilyen okból úgy dönt, hogy szeretné megszüntetni a fennálló munkaviszonyt, azt azonnali hatállyal, indoklás nélkül megteheti táppénz alatt is. A felmondást azonban a próbaidő végéig közölni kell.

10. Ha beteg a gyermek

A felmondás elleni védelem nem csupán a saját jogon járó táppénz esetén érvényes, hanem kiterjed a gyermekápolási táppénzre is, amelyet a 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása miatti keresőképtelensége esetén lehet igénybe venni. Ilyenkor a munkáltató közölheti a felmondás tényét, de a felmondási idő csak a keresőképtelenség utolsó napját követő naptól kezdődik.

11. Amikor jön a baba

A várandós nőket továbbra sem bocsáthatják el, feltéve, hogy az érintett a felmondás előtt tájékoztatta a munkáltatót állapotáról. Ha a várandós munkavállaló a felmondás közlésekor vagy azt követően jelenti be a várandósság tényét, a munkáltatónak 15 napja van a felmondás visszavonására. Ha ezt elmulasztja, a felmondás jogellenes lesz.

12. Nem véd meg teljesen!

A felmondási tilalmak esetei arra vonatkoznak, hogy ha a munkaviszony felmondással kerül megszüntetésre. Mivel a próbaidő alatt azonnali hatállyal meg lehet szüntetni a munkaviszonyt, ezért próbaidő alatt a kismamának is fel lehet mondani.

13. Titokban kell tartani

A munkáltató nem mondhat fel a szülési szabadság, az apasági vagy szülői szabadság, vagy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt sem. Ilyenkor még a felmondás közlésére vagy átadására sem kerülhet sor úgy, mint a táppénzen lévő munkavállalók esetében.

14. A döntés a bíró kezében

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a munkáltató jogellenesen nem szüntetheti meg a munkavállaló munkaviszonyát. A munkáltató felmondhat a munkavállalónak még táppénz alatt is, így a biztosítási jogviszony is megszűnik. Ebben az esetben azonban a keresetkiesést peres úton lehet követelni a munkáltatótól.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás