Szeretsz tévézni? Akkor ez egy különleges nap

A televíziózás világnapja alkalmából utánajártunk a tévézés történetének és annak, hogy kiknek köszönhetjük, hogy ma már szinte minden családban van televízió.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.21.
hőlégballon repülés történet televíziózás

Ma van a televíziózás nemzetközi napja

Az ENSZ tagállamai 1996. november 21-én és 22-én egy kétnapos konferenciát tartottak, ami World Television Forumként, vagyis televíziós világfórumként vált ismertté. Ezen a fórumon a világ médiavezetői találkoztak, hogy megvitassák a mai változó világunkra egyre nagyobb hatást gyakorló média jelentőségét. A találkozó célja az volt, hogy együttműködési tervet dolgozzanak ki az ENSZ felügyelete alatt. Ebből a fórumból alakult ki később a televíziózás világnapja.  Az ENSZ 1996-ban nyilvánította november 21-ét a televíziózás világnapjává.

tv, tévé, távirányító, straming, adás, TV
Ma már szinte minden családban van televízió / Illusztráció

A televíziózás története

A tévék esetében is sok mindent köszönhet a világ a magyaroknak. Miután 1897-ben Karl Braun felfedezte a katódsugárcsövet, Babits Viktor elkészítette a világ első forgótükrös távolbalátó rendszerét (1926), két évvel később pedig Mihány Dénes – E. H. Traub fizikussal együttműködve – előrukkolt az elektromechanikus Telehorttal a Német Birodalmi Posta kiállításán. Ez volt a tévé őse. Közben Tihanyi Kálmán 1924-ben kitalálta a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszert, amit 1926-ban szabadalmaztatott is. Ez pedig a tévésugárzás őse volt, aminek köszönhetően 1935-ben, Németországban Telefunken néven elindult a világ első televíziós adása.

21 éve tartjuk a filozófia világnapját

A filozófia a bölcselet tudománya, a bölcseleté, ami az emberiséget előreviszi. Ez okból hozta létre az UNESCO a filozófia napját, melyet első alkalommal 2002-ben tartottak meg. Azóta minden évben tudományos konferenciákkal, vitafórumokkal és egyéb kapcsolódó eseményekkel ünnepelnek szerte a világon.

Ma 59 éve indult meg a forgalom az Erzsébet hídon

A hidat 1960-ban kezdték el építeni és 1964. november 21-én indult el rajta a forgalom. A híd tervezője Sávoly Pál volt. Az eredeti megnyitási időpont egyébként 1964. november 7. lett volna, de végül november 21-én adták át a forgalomnak. A 20-i megnyitóra több tízezres tömeg gyűlt össze, majd vette birtokba gyalogosan a hidat, az eseményt a televízió egyenes adásban közvetítette.

Megdöbbentő, mivel kezdődött az emberi repülés története

240 éve ezen a napon kezdte el meghódítani az eget az emberiség. Kevesen tudják, de az egész egy 12 kilométeres légi utazással kezdődött, amit léggömbbel hajtottak végre. Ezzel kezdődött az emberi repülés története. A hőlégballonban egyébként Jean-Francois Pilátre de Rozier francia fizikus és Francois d’Arlandes márki repültek, maga a hőlégballon pedig a Montgolfier testvéreké volt. A légi utazást megelőzték a Montgolfier testvérek kísérletei, akik első hőlégballonjukat – utas nélkül – 1783. 06. 05-én engedték fel. Második léggömbjük startjánál, amely egy tyúkkal, kacsával és birkával a kosarában szállt fel, XVI. Lajos francia király és felesége, Marie Antoinette is jelen volt. Az első embert is szállító ballon végül nyolc percig volt a levegőben, és két kilométerre a felszállóhelytől ért földet november 21-én.

Az első repülést hőlégballonnal hajtották végre / Illusztráció / Fotó: Pixabay

Ma is borongós idő lesz

Ahogy tegnapra, úgy mára is borongós novemberi időjárást jósol a köpönyeg.hu. Az ég erősen felhős lesz, néhol eshet, szitálhat is, Budapesten maximum 1 mm mennyiség. Napközben átmenetileg megenyhülhet az idő, a délutáni órákban 10-11 fok valószínű, a szél pedig 7 km/h erősséggel fog fújni a fővárosban.

Itt kell korlátozásra, torlódásra számítani

Korlátozások lesznek ma egészen este 23 óráig a Flórián téren. Egészen pontosan sávlezárásra készüljenek a Szentendrei úton a felüljáró mellett és a Vörösvári úton kifelé az autósok, mert kerékpárutat fognak építeni. Az M0-son pedig burkolatjavítási munkálatok lesznek, emiatt november 21-én, kedden sávlezárás várható az M0-s autóút M1-es autópálya felé vezető oldalán a Deák Ferenc Soroksári Duna-hídon. A várhatóan 9 és 16 óra között zajló munkálatokra előjelző és változtatható jelzésképű táblákon hívják fel a közlekedők figyelmét. A munkavégzés idejére a szakemberek a két külső sávot lezárják, a forgalom a két belső sávon haladhat. A halásztelki csomópontban a felhajtás biztosított lesz. A térségben 60 kilométer/h-s sebességkorlátozásra és csúcsidőben megnövekedett menetidőre számíthatnak a közlekedők – írja az utinform.hu.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás