Emlékszel Kevin galambos barátnőjére a Reszkessetek, betörők!-ből? Budapestnek is van galambos bácsija!





Napi 10-20 kiló magot szór ki a galamboknak, mert fél, hogy éheznek.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.11.26.
Módosítva: 2023.11.26.
galambetetés Sándor populáció betegség Budapest

A Reszkessetek, betörők! második részében a kis főhős, Kevin barátságot köt egy parkban galambokat etető hajléktalan asszonnyal, aki aztán az élet nagy igazságaira tanítja a kisfiút – egyben tanul is tőle. 

Kevin és a galambos néni jó barátságot kötnek – Fotó: YouTube

Budapestnek is van egy galambos embere, csak nem néni, hanem bácsi, és nem is annyira népszerű. A fővárosban ugyanis problémát jelent az egyre növekvő galambállomány. A parlagi galambok elsősorban ürülékükkel zavarják a fővárosiakat, hiszen a panelok minden kis kiszögellésében kényelmesen pihenőhelyre találnak. Ebből kifolyólag a fővárosi köztisztasági rendelet alapján pénzbírsággal sújtható, aki eleséget szór nekik. A galambos bácsit, Sándort azonban nem zavarja a tiltás.

Galambvacsora – Fotó: Fügedi Richárd

Gerilla galambetető

A Kelenföldi pályaudvaron értük galambetetésen Sándort, aki egész komoly galambetető rendszert épített fel a fővárosban.

Egyszerűen ez arról szól, hogy nekem voltak galambjaim, és sajnálom őket és megetetem őket. Nekem jó sok pénzembe kerül ez. Kispesten laktunk, voltak galambjaim, postagalambjaim, versenyeztettem is, aztán elköltöztünk, eladtuk őket

– mesélte lapunknak Sándor.

Hívogatja a galambokat – Fotó: Fügedi Richárd

A galambok szerelmese több mint 10 helyre látogat el naponta, és mindenhol kiszór a madaraknak kb. két kiló kukoricát-búzát. De jut a szarkáknak is, amiknek parizert darabol fel. Így naponta több mint 20 kiló eleséget szór szét a madaraknak. Attól fél ugyanis, hogy ha nem eteti őket, akkor legyengülnek, éhen halnak. 

,,Napi szinten körülbelül 500 galambot etetek. Nekem ez egy megnyugvás, hogy segítek”

– indokolja furcsa szokását.

Galambokat, de más madarakat is etet – Fotó: Fügedi Richárd

Nem érzi felelősnek magát

Pedig a galambetetést tiltó rendelet nemcsak az embereket védi a galambürüléktől, hanem a madarakat is attól, hogy nem nekik való táplálékot kapjanak. Sokan nem nézik jó szemmel a galambos bácsi ténykedését. Azt is elmesélte, hogy vannak, akik el akarják zavarni őt, mert a galambok összepiszkítják a teraszukat. Szerinte azonban ő nem felelős a galambállomány elszaporodásáért, azért az emberek a felelősek.

A teraszokat nehéz tisztán tartani – Fotó: Fügedi Richárd

Sándort megkérdeztük, mit gondol arról, hogy a szakértők szerint azért nem jó a galambokat etetni, mert akkor egy helyre koncentráljuk őket, és el is lustulnak, ha csak az eleségre kell várniuk. A férfi elmondta, hogy szerinte éppen az a jó, ha nem a város különböző pontjain, hanem csak egy-egy helyen ürítenek a madarak, ahol ő etet. Illetve szerinte a tiltás sem annyira egyértelmű, mert ha nem marad az etetés után piszok, akkor nem törvénytelen a cselekmény. Ebben egyébként nincs igaza. Ugyanakkor azt ő is megjegyezte, hogy a fővárosban egyre több galambtetemet lát, ami szerinte az éhezéstől lehet. A szakemberek viszont úgy gondolják, éppen a túlszaporulat miatt terjednek könnyebben a galambok között a betegségek, és éppen az etetésük okoz bajt.

Egyre több a galambtetem – Fotó: Fügedi Richárd

Egyre több a galambtetem

A megnövekedett populációban könnyebben felütik a fejüket a betegségek, a galambok pedig akár veszélyes kórokozókat is terjeszthetnek, igaz, ilyen eset viszonylag ritkán fordul elő. Sokkal inkább a galambürülékkel beszennyezett teraszok és közterek miatt hívja őket a köznyelv repülő patkányoknak.

Nézd meg a galambpásztorról készült videónkat!

Emberre is veszélyes betegségeket is terjeszthetnek

A hisztoplazmózis például egy olyan gombafertőzés, amely a tüdőt támadja meg. Ha kezeletlen marad, a hisztoplazmózis halálos kimenetelűvé válhat, különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkező egyéneknél. Ez a kórokozó a tüdőt elhagyva más szervekben és az egész szervezetben továbbterjedhet, komoly veszélyt jelentve.

Az ornitózis vagy papagájkór, amely madárürülékkel terjed, influenzaszerű tünetekkel járhat, és ha nem ismerik fel időben, halálos is lehet. A kórokozók elszaporodása a szervezetben, különösen legyengült immunrendszerűek számára komoly kockázatot jelenthet.

A Cryptococcus nevű gomba a beszáradt galambürülékből kerülhet a szervezetbe, elsősorban belélegzéssel. Egészséges immunrendszer esetén általában nem terjed tovább a tüdőből, azonban legyengült immunrendszerrel vagy immunhiányos állapotban súlyos agyhártyagyulladást is okozhat.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás