„Autista kisfiunk… csodálatos elmével rendelkezik" – Angolul kezdett el beszélni a magyar kisfiú, pedig sosem tanulta a nyelvet





A Nagy-Szikra család úgy érzi, a társadalom nagy része máig nem érti, hogy mi is az autizmus. A kétgyermekes szülők a TikTokon mutatják be mindennapjaikat, céljuk, hogy mások is lássák, ismerjék az autizmus lényegét és ne előítéletekből táplálkozzanak.



Megosztás
Szerző: Perusza Eszter
Létrehozva: 2023.11.19.
család autizmus boldogság pokolgép

Bori és Dávid példaértékű szülők: TikTok-csatornájuk a szeretetre épül, fő céljuk pedig az érzékenyítés és a sokszínűség elfogadtatása. Két gyermeküket, Valtert és Miát harmóniában, szeretetben nevelik. Kisfiuk, a 7 éves Valter egy különleges, hatalmas energiával megáldott Asperger-szindrómás, örökmozgó lurkó.

Valter története az egész országot bejárta Fotó: Nagy-Szikra családi album

Az Asperger-szindróma az autizmus egyik formája, az érintett egyénnek főként a kommunikációval és a szocializációval akadnak nehézségei.

Valter jól funkcionáló Asperger-szindrómás autista. Ez azt jelenti, hogy elsőre észre sem lehet venni, hogy bármiben más lenne, mint kortársai. Én úgy hívom: láthatatlan fogyaték. Az emberek általában nem tudják, hogy ő másképp fogja fel a világot

– fejtette ki Bori, Valter anyukája, aki arról is beszélt, hogy a kívülállóknak idő, mire megértik, hogy nem azért viselkedik furcsán a gyerekük, mert rosszalkodik vagy tiszteletlen, ő egyszerűen nem érti a szociális kommunikáció egymásra épülő jeleit. 

„Ha Valterre kedvesen ráköszönsz, ő odafut és tiszta szívből megölel: ez olyan ölelés lesz, amit mondjuk a nagymamádtól kaptál, amikor egy hónapja nem látott. A kisfiunknak nem fog számítani, hogy nem ismer, hiszen ő mindenkit ugyanúgy szeret. Számára nincsenek határok” 

– fogalmazott az édesanya, aki azt is megosztotta lapunkkal, hogy Valter autizmusa hároméves korában derült ki. Eleinte azt gondolták, azért késik a beszéde, mert éppen túl voltak egy nagy változáson, de ahogy telt az idő, egyre egyértelműbbé vált, hogy nem ez okozza a problémát, hanem valami más.

Ha késik a gyereked beszéde és rákeresel az interneten, az első eredmények azonnal az autizmust hozza ki, mint lehetséges indok. Ez persze rendkívül ijesztő, hiszen az embernek rögtön a Rain Man jut eszébe. Aztán másnap reggel ugyanúgy felkel a cuki kisfiad és rájössz, hogy teljesen mindegy, minek fogja ezentúl bélyegezni a világ, ő ezentúl is a te kicsi babád marad

– mondta Bori, aki arról az egyedülálló dologról is mesélt a Metropolnak, amit kisfiúk produkált. Valter annak ellenére, hogy magyar anyanyelvű családba született, angolul kezdett el beszélni négy és fél évesen. A család ugyan élt Angliában egy ideig, a gyermek viszont nagyon ritkán hallott angol beszédet, és nem járt angol közösségbe sem. A szakember azzal magyarázza a jelenséget, hogy Valter számára ez a nyelv egyszerűbb volt, mint a magyar, részben a ragozás miatt. 

A Nagy-Szikra család a mindennapjaiba enged bepillantást a TikTokon  Fotó: Nagy-Szikra családi album

Az édesanya úgy érzi, a társadalom még mindig előítélettel fordul az autizmus felé.

Még a saját családunk is nehezen, évek alatt is alig birkózott meg a helyzettel. Keresték a hibát a nevelésünkben, illetve hogy Valter miért lett ilyen? Pedig amilyen lett, az szerintünk pont tökéletes. Valter mára már elég sok szót megért magyarul, vagy pedig elmutogatja, amit szeretne

– számol be tapasztalatairól Bori, akinek a férje hozzáteszi, hogy a többség azt hiszi, hogy az autizmussal élő emberek hibásak vagy kevesebbek, mint normális társaik. Azonban ők ennek pont az ellenkezőjét tapasztalják: 

„Autista kisfiunk egy olyan csodálatos elmével rendelkezik, amibe bepillantást nyerni valami mennyei dolog.”

 





 





Ezeket olvastad már?
Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás