Döbbenetes: tarkóján érezte a medve nedves orrát a magyar férfi – videó





Csak a lélekjelenlétének köszönheti a sértetlenségét Egyed Zsolt, akit egy medve centiméterekre közelített meg, sőt még az orrát is a tarkójához érintette. A hátborzongató eset Gyergyószentmiklóson történt, melyet videofelvétel is rögzített.



Megosztás
Szerző: nzs
Létrehozva: 2023.09.20.
támadás medvetámadás veszélyes medve természet

Egyed Zsolt a medveles családi vállalkozás egyik tulajdonosa épp a kameráját állította be egy tó partján, amikor a mögötte levő erdőből neszt hallott. A korábbi tapasztalatai alapján azt gondolta, hogy őz vagy szarvas lehet, így nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, és ekkor érte a meglepetés.

Ha medvével találkozunk fontos, hogy higgadtak maradjunk! – Fotó: Balázs Attila

Hirtelen szuszogásra lettem figyelmes, de már túl közel volt hozzám. Még a fejem sem tudtam a hang felé fordítani, éreztem, itt valami nincs rendben, ez valami más állat lehet, talán egy medve. Felállni nem volt erőm, de közben próbáltam magam nyugtatni… 

— mikor a telefonjával rákapcsolódott a kamerára, akkor vált biztossá, hogy egy medve áll mögötte. Bár a medve egyre csak közeledett, a férfit elöntötte a víz, mégis meg tudta őrizni a nyugalmát.

„Egy tehetetlen porszemnek éreztem magam mellette, akit akár egyetlen legyintéssel az örök vadászmezőkre tud küldeni. Egyszer csak valami nedves, talán nyálas leheletet éreztem a nyakamon. A testem ösztönösen összerándult, és a telefont görcsösen markolva néztem bele a képernyőjébe. Éreztem a végelgyengülés kerülget.”

Igen, a medve.  A medve volt az, aki a nedves orrát a tarkómnak nyomta, majd párszor még oldalba is bökött legelészés közben

– írja a Facebook-oldalán Egyed Zsolt. A férfi végül úgy menekült meg szorult helyzetéből, hogy az erdő felől egy újabb medve érkezett, aki felbőszítette a tisztáson legelésző fiatalabb példányt. A fiatalabbik medve végül morogva indult a termetes példány felé, szinte védelmezve a pórul járt Zsoltot, akinek nagy nehezen — bár a lábai csak lassan engedelmeskedtek — sikerült elhagynia a tisztást.

North,American,Brown,Bear,(grizzly),Growling
Hazánkban is egyre több a medve – Fotó: Dennis W Donohue

 

Székelyföldön és itthon is egyre több a medve 

A medve nem játék, és ezt tudják is az érintetlen, vadregényes erdélyi tájon. Székelyföldön sok a medve, és nem ritka a halálos incidens sem. A medvék okos állatok, így gyakran tanyáznak települések közvetlen közelében, hiszen tudják, hogy ott tehetnek szert élelemre. Aki mégis úgy érzi, hogy szeretné természetes élőhelyén megfigyelni ezt a nagyvadat, Erdélyben számos lehetősége nyílik erre biztonságosan kialakított medvelesekben. Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre több medveészlelésről számolnak be, így érdemes tisztában lenni azzal, mi a teendő, ha az ember medvével találkozik.

 





 





Ezeket olvastad már?
Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás