Túlélőtréning során tesztelték a leendő magyar űrhajósokat





Nagyon nehéz kiképzésen esik át a 4 kiválasztott.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.
Ferencz Orsolya Hunor túlélőtréning űrhajós Űrkutatás

Ahogy arról lapunk is korábban beszámolt, 4 magyar férfit választottak ki a Hunor (Hungarian to Orbit) kutatóűrhajós-programba. Közülük a legvégén egy szerencsés férfi várhatóan 2024-ben, vagy legkésőbb 2025-ben az űrben fog küldetést teljesíteni. Azonban, hogy kiderüljön, hogy a 4 különleges képességekkel rendelkező jelölt közül ki lesz az igazi, addig rengeteg mentális és fizikai teszten és kiképzésen kell átesniük. Legutóbb például túlélőtréningen kellett helytállniuk.

Hunor program
A Hunor program 4 kiválasztottja /Fotó: KKM

A kiképzés során a négy jelölt szárazföldi és vízi oktatásban is részt vett. A program alakulásáról Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatásért felelős miniszteri biztosa meglepő dolgokat árult el a Magyar Nemzetnek.

Igazság szerint már a legjobb nyolc jelölt is alkalmas minősítést kapna, és a közülük a legmagasabb pontszámokat elérő négyre ez fokozottan igaz. Nagyon nehéz döntéseket kellett meghozniuk a szakembereknek az eddigi válogatás során, és a négy férfi szerencsére szintén nem könnyíti meg a stáb dolgát, hiszen maximális erőbedobással és odaadással készülnek. De nincs helye a szentimentalizmusnak, csak egy jelöltből lesz űrhajós, legalábbis a Hunor magyar űrhajós programban

– kezdte beszámolóját Ferenczi Orsolya, aki ezután elárulta azt is, hogy nemrég túlestek a jelöltek az eddigi legnehezebb kihíváson.

A folyamatos elméleti képzés során megismerkednek a világűr és a súlytalanság legfontosabb fizikai jellemzőivel, a repülés alapszabályaival. Emellett szakemberek felügyelete alatt fizikai erőnléti edzéseket végeznek, orvosi vizsgálatokon vesznek részt. Legutóbb a Magyar Honvédség kiváló szakembereinek segítségével túlélőtréninget teljesítettek, hiszen arra is fel kell készülni, ha a landolás olyan helyen történne, ahol szükség van efféle tudásra. Nyilván jó lenne ezt elkerülni, de bizony ilyen már korábban is előfordult, ezért a mai napig része az űrhajósok kiképzésének

– árulta el a miniszteri biztos. Ferenczi Orsolya beszámolt arról is, hogy a legvégén két űrhajóst fognak kiválasztani a csapat tagjai közül, akik közül csak egy ember megy az űrbe, a másikuk azonban készenlétben várni fogja, ha be kellene ugrani a társa helyett. 

A két férfi kiképzése pedig az űrkutatás őshazájában az Egyesült Államokban folytatódik az utolsó hónapokban. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás