Buszjegyre kért aprót egy fiatalkorú Mezőkövesden, durván elfajult a kéregetés





„Báttya, van egy kis apród?” – kérdezte a srác két fiataltól, de aztán a kéregetés elfajult. Ha a bíróság bűnösnek találja, javítónevelő intézetbe kell mennie – csak korára való tekintettel ússza meg a börtönt.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.08.01.
bűncselekmény buszjegy kéregetés rablás pénz

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt két rendbeli rablás bűntette miatt – amelyből az egyik kísérleti szakban maradt – egy fiatalkorú ellen. A történet kéregetésnek indult, de aztán a tettes agresszívvé vált két fiatallal szemben, írja az ügyészség, emiatt minősítették a cselekményt rablásnak, amit alapesetben a törvény 2–8 év szabadságvesztéssel rendel büntetni. 

Bűncselekmény lett a kéregetésből Fotó: Pixabay

900 forintot kért buszra

Az incidens 2023. február végén történt Mezőkövesden, amikor az utcán sétáló két fiatalhoz odalépett a fiú és buszjegyre kért tőlük kilencszáz forintot. Az egyik férfi elutasította a kérést, amit a srác nagyon zokon vett és egyre agresszívabban viselkedett. A másik fiatal sem akart pénzt adni az egyre követelőzőbb fiúnak, azért magát tapogatta, úgy tett, mintha keresné az aprót. A srác megunta a várakozást és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem adnak neki pénzt, mindkettőjüket megveri. Ezt többször elismételte, közben pedig mindkét kezével a nadrágja zsebében turkált.

Megfélemlítette áldozatait

A verbális terror olyan jól sikerült, hogy az egyik férfi sokkos állapotba került, a keze remegett és alig tudott megmozdulni. Nem csoda, hiszen rémületében azt gondolta, hogy a kéregető kést akar elővenni, ezért a fenyegetéstől tartva adott neki nyolcszáz forintot apróban. A srác közben siettette, hogy az összes apróját keresse meg és adja oda, a másik férfira pedig rákiabált, hogy ő is adjon pénzt, mire ő azt válaszolta, hogy nem tud adni, mert nincs nála. A srác, miután minden pénzt elszedett, amit tudott, ezek után elviharzott. 

Később elkapták a rendőrök, a bíróság letartóztatta és miután büntetlen előéletű és igen fiatal, az ügyészség javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta, melynek célja az újabb bűncselekmények megelőzése és a társadalomba való visszailleszkedés segítése.

Egyre gyakrabban lesz rablás a kéregetésből

Az ügyészség tájékoztatása szerint egyre gyakrabban válik agresszívvé a kéregetés. 2022 novemberében például egy 31 éves nő kezdett el követni egy másik hölgyet, akitől tízezer forintot követelt ételre, majd a táskáját rángatva és megszerezve több mint 150 000 forinttal megrövidítette, sőt a dulakodás közben könnyebb sérüléseket is okozott neki. A rendőrség az elkövetőt elfogta.

Amint azt a példák is bizonyítják, a kéregetés, ha agresszívvé válik, könnyen átcsúszhat a törvényileg már büntetendő rablásba. Az efféle viselkedés nemcsak a sértettek személyes biztonságát veszélyezteti, hanem a társadalom nyugalmát és rendjét is fenyegeti. Az ügyészség azt a következtetést jegyzi meg, hogy sok esetben a kéregetés csak a rablás bevezetésére szolgál és a bűnözők csak egyfajta alibiként kezdik ezzel a bűncselekményüket.

Az ügyészség kiemeli: a helyi közösségek és a hatóságok közös erőfeszítéseire van szükség annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű bűncselekmények ismétlődését, és biztosítsák az emberek biztonságát a köztereken.

2–8 év börtönt is kaphat az erőszakos kéregető

A büntető törvénykönyv szerint rablást az követ el, „aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből

a) valaki ellen erőszakot, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, vagy

b) öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyezi”,

és ez a bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás