„Addig jó, amíg fáj” – Csípőműtétek után lett világbajnok a 70 feletti magyar kosárcsapat





A Turbó Csigák Magyarország nevű női szenior kosárlabdacsapat fele már túl van a 70. életévén és van közöttük kilenc unokás nagymama is. Koruk ellenére még mindig fittek és a legtöbb versenyüket meg is nyerik.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2023.07.22.
kosárlabda aranyérem senior

A Turbó Csigák Magyarország női szenior kosárlabdacsapat szinte az összes versenyét megnyerte, például a 2019-es Espoo Világbajnokságon aranyérmet szereztek, és nemrégiben is a dobogó legfelső fokán végeztek. A csapat tagjai az ország különböző pontjairól jöttek össze és közel tíz évvel ezelőtti megalakulásuk óta egy nagy családdá formálódtak. Versenyeik miatt szinte az egész világot bejárták.

Az aranyérmes csapat a dobogón Finnországban Fotó: Olvasói

Miért pont Turbó Csigák?

Összeültünk és beszéltük, hogy ki kéne találni egy jópofa csapatnevet. Különböző ötletek merültek fel, viccesre próbáltuk venni az egészet. Ilyen idős korban csigalassúsággal tudunk közlekedni, így a csiga megvolt, gondolkoztunk, hogy milyen előjelet adjunk neki. Végül kitaláltuk, hogy legyünk turbócsigák. Mindenkinek nagyon tetszett ez a név

 – mesélte a Metropolnak Winter Ilona, a kosárlabdacsapat tagja, aki rendszeres beszámol a csapat élményeiről az interneten.

„Olyanok vagyunk, mint egy nagy család”

A csapat fele hetven év fölött van, a legidősebb tagja pedig 78 éves; van köztük kilencunokás nagymama is. A sport szeretete közös és addig nem is akarják abbahagyni, amíg bírják szusszal.

Olyanok vagyunk, mint egy nagy család, megünnepeljük a születésnapokat, időnként összejövünk valamilyen apropóból, hol az egyik játékosnál, hol a másiknál.

A csapat az Espoóban zajló tornán Fotó: Olvasói

Meccsek és városnézés egyensúlya

A Turbó Csigák körülbelül havi rendszerességgel edzenek, közel tíz év alatt tíz versenyük volt, amik közül mind dobogós helyen végeztek.

Vérünkben van, hogy nyerni akarunk, de mindig megbeszéljük előtte, hogy most a verseny a fontos, vagy az, hogy lássuk a várost, mert a kettőt egyszerre nem lehet, mert fárasztó. Új-Zélandon például 11 nap alatt 10 meccset játszottunk. Csípőprotézis műtéteken átesettek is tartoznak a csapat tagjai közé, de mi még így is játszunk

– mondta Ilona, aki csapatával játszott már tíz évvel fiatalabb versenyzőkkel is. 

– A versenyek során, ha fiatalabb ellenfelekkel is játszunk,  mi mindig arra hagyatkozunk, hogy mi majd szép lassan, a rutinunkkal meg fogjuk oldani. 

Új-Zélandon is aranyérmet szereztek 2017-ben Fotó: Olvasói

Rengeteg kalandos utazáson vannak túl

A csapat utazásai közben például imád kártyajátékot játszani a repülőtéren, ami nem ritka, hogy hangzavarba torkollik a jókedv miatt. Rengeteg izgalmas kalandban volt már részük, imádnak együtt várost nézni, túrázni és nevetni. Spanyolországban például egy elfújt kalap dobta fel őket.

Nagyon meleg volt és megbeszéltük, hogy mindenki vesz egyenkalapot. Nagy szél volt és a regisztrációs központba tartottunk, mikor az egyik hölgynek lefújta a szalmakalapját, pont az úttestre. Egy fiatalember nagyon készségesen próbált segíteni és szaladgált az autók között. Mi a járdán szurkoltunk neki, hogy meg tudja fogni a kalapot és ne üssék el az autók. Mindenki őt nézte és nevetett, az ilyen esetek nagyon feldobják a társaságot

 – emlékezett vissza.

„Amíg fáj, addig vagyunk”

Ilona szerint hetven fölött is különösen fontos a mozgás.

Az, hogy sportolsz és mozogsz, nem azt jelenti, hogy le kell futni a maratont, már az is jó, ha sétálsz, lépcsőzöl; a második emeletről lejössz gyalog és nem liftezel. Mi magunk is érezzük, hogy milyen sokat számít a mozgás. Van, hogy reggel, mikor felkelünk, mindenünk fáj, de egyszerűen túltesszük magunkat rajta és azt mondjuk, hogy hadd fájjon, amíg fáj, addig vagyunk, de muszáj mozogni.

 





z





Ezeket olvastad már?
Kiadták a risztást, mindent letarol a zápor és a jégeső

Kiadták a risztást, mindent letarol a zápor és a jégeső

Hogyan maradhatott érintetlen Budapest szívében egy zöld sziget, a Sas-hegy - Galéria

Hogyan maradhatott érintetlen Budapest szívében egy zöld sziget, a Sas-hegy - Galéria

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

Összeomolhatott a Föld mágneses rendszere: ilyen hatással van az élővilágra

Összeomolhatott a Föld mágneses rendszere: ilyen hatással van az élővilágra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás