RETRO RÁDIÓ

Visszaadja a Mount Everest Suhajda Szilárd holttestét





Az olvadó gleccserek alól időről időre előkerülnek az eltűnt hegymászók maradványai.



Megosztás
Szerző: S.A.
Létrehozva: 2023.06.02.
Módosítva: 2023.06.02.
Suhajda Szilárd serpa hegy áldozat

A most véget érő, tavaszi mászószezonban 17 hegymászó esett áldozatául a világ legmagasabb hegyének, többségüknek a halálzónában veszett nyoma. Ez minden idők legtragikusabb mutatója. De mi volt idén más, mint a korábbi években?

Suhajda Szilárd útban a világ teteje felé Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Mindannyian halottak már

Suhajda Szilárd eltűnése idején még másik hét mászót kerestek. Ők mindannyian már halottak – ez teljes bizonyossággal kijelenthető – állítják a mentésükre indult nepáli mentőexpedíció tagjai. 

200 kilométeres orkán

Halálukat a Himaláján uralkodó rendkívül extrém időjárás okozta: a mínusz 30 fokos hideg és a mintegy 200 kilométerrel süvítő orkán.

Az átlagos időjárás, mínusz 18-20 fok között van, vihar esetén 100 kilométeres széllökésekkel. 

Suhajda halálát, aki oxigénpalack nélkül mászott, agyi ödéma és fagyási sérülések okozták. A csúcstól nem messze, már a halálzónában, a Hillary-lépcsőnél veszett nyoma. 

Az áldozatok között van egy 33 éves siketnéma malajziai hegymászó, akiről semmit nem tudni május 18. óta, amikor a csúcsról visszatért a 4-es táborba. Egy indiai–szingapúri hegymászónak 8500 méteres magasságban veszett nyoma. Megszakadt a kapcsolat egy nepáli hegymászóval és helyi kísérőjével is. 

A csúcs közelében veszett nyoma Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Gyors olvadás a hegyen

Azonban a rendkívül zord körülmények ellenére az Everesten mégis évről évre egyre melegebb az idő. A változás pedig nem kedvez a gleccsereknek, amik gyors olvadásnak indultak. Ennek köszönhető, hogy a hegy – ahogy egy serpa fogalmazott – egyre több áldozatát adja vissza. A holttestek a kiolvadt jégtakaró alól kerülnek elő. A Föld legmagasabb hegye közel 300 mászó életét követelte eddig, közülük 200 még mindig a hótakaró alatt lehet. A melegedésnek köszönhetően csak tavaly tíz frissen előkerült holttestet hoztak le a tibeti oldalon. 

Látták Erőss Zsoltot is

Erőss Zsolt első magyarként 2002-ben mászta meg a 8850 méter magas Mount Everestet. 2013 május 20-án társával, a huszonhét éves Kiss Péterrel elérte a Kancsendzönga csúcsát, de ereszkedés közben eltűntek. Kiss Péter holttestét már másnap reggel látták, Zsoltét pedig egy évvel később, egy rámpán fekve fedezték fel 8100 méteres magasságban. Az enyhülő idő, a jégomlások, a „hegy mozgása” miatt tudni, hol halt meg.

Suhajda gyászoló családjának akarata szerint a mászó végső nyughelye az Everest marad. Ez abban az esetben is így lett volna, ha a segítségére induló serpák megtalálják Szilárdot.

 





 





Ezeket olvastad már?
Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Húsvét: Így változik a gyógyszertárak nyitvatartása

Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

Tragédia: kigyulladt az idősek otthona Ököritófülpösön, egy ember meghalt

„Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

„Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás