Elképesztő: magyar orvos irányította a Titanic utasainak a mentését

A hírhedt óceánjáró mentésére érkezett Carpathia hajóorvosa, dr. Lengyel Árpád bizonyította rátermettségét.



Megosztás
Szerző: K.C.
Létrehozva: 2023.06.01.
Módosítva: 2023.06.01.
Carpathia Hír TV Radar RMS Titanic hajóorvos

Az RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának egyik legnagyobb utasszállító luxus-óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, ennek ellenére az első útján elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött 1912. április 14-én. Ezt meséli el a Titanic 1997-ben bemutatott amerikai romantikus filmdráma és katasztrófafilm James Cameron írásában és rendezésében.

A tragédia 112 évvel ezelőtt történt, és túlzás nélkül lehet mondani, hogy talán mindenki ismeri a világon. Azt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy a luxusgőzös mentésére siető hajó, a Carpathia hajóorvosa egy magyar ember volt, dr. Lengyel Árpád.

A világ legnagyobb utasszállítója volt a maga idejében a Titanic / Fotó: AFP

1912. március 9-én felvette a szolgálatot Carpathia hajóorvosaként

– fejtette ki Völgyi Péterné Reich Márta, a hajóorvos unokája a Hír TV-nek, aki azt is elárulta, hogy mivel mentőorvosi tapasztalata is volt a nagyapjának, ezért ő irányította a túlélők mentését. 

A megmentett embereket fel kellett melegíteni, és a sérülteket ellátni. A dolgot nehezítette, hogy mindenki, mind a 705 ember sokkos állapotban volt volt. Élete első és utolsó hajószolgálata volt ez a magyar orvosnak, akit annyira megviseltek a történtek, hogy soha többé nem vállalt ilyen munkát. Döntése ellenére szakértelméről árulkodik, hogy a Carpathia által megmentett utasok közül mindenkit sikerült életben New Yorkba vinni.


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás