Ma ezért vigyázz a kilókkal!





Május 22. az európai elhízás elleni nap, így ma különösen érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszünk.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.22.
ez lesz ma lomtalanítás természet biodiverzitás

A biodiverzitás a Földön élő több milliárd egyedi élő szervezet összessége és a közöttük létrejövő interakciók együttese. E szervezetek életünk alapvető részei, ugyanakkor folyamatosan kockázatnak vannak kitéve. A biodiverzitásra nehezedő főbb nyomás a földhasználat változása (pl. erdőirtás, intenzív monokultúra, urbanizáció), a közvetlen kiaknázás, úgy mint vadászat és túlhalászás, az éghajlatváltozás, a szennyezés és az invazív idegen fajok.

A biológiai sokféleség napja
Ez a nap az élővilág sokféleségét veszélyeztető tényezőkre hívja fel a figyelmet – Fotó: Getty Images

A biodiverzitás megőrzése elsődleges, mivel tiszta levegővel, friss vízzel, jó minőségű talajjal lát el bennünket, és biztosítja a haszonnövények beporzását. Támogatja az éghajlatváltozás elleni küzdelmünket és az ahhoz való alkalmazkodást, és hozzájárul a természeti veszélyek hatásainak csökkentéséhez. Hanyatlása tehát alapvető következményekkel jár a társadalomra, a gazdaságra és az emberi egészségre nézve.

A biodiverzitás védelmének napja az élővilág sokféleségét veszélyeztető tényezőkre hívja fel a nyilvánosság figyelmét. 1992. május 22-én írták alá Nairobiban az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezményt is, ennek célja a biológiai sokféleség csökkenési ütemének mérséklése.

Május 22. az európai elhízás elleni nap

Az elhízás a 21. század egyik legnagyobb közegészségügyi problémája. Ezt Európában bizonyos szempontból szinte járványnak tekintik. Az európai elhízás napja (European Obesity Day, EOD) összehozza az embereket, hogy felhívják a figyelmet a problémára, és növeljék az elhízásról és a sok más betegségről szóló ismereteiket. Támogatásunkkal segíthetünk az elhízás megelőzésének és kezelésének javításában, végső soron javítva az élők egészségét és életminőségét.

Érdemes egy alapos kivizsgálással kezdeni, hogy kiderülhessen, mi áll a kóros elhízás hátterében. Nagyon fontos felmérni az aktuális egészségi állapotunkat, hogy tudjuk, milyen mozgásba kezdhetünk, hogy mennyire terhelhetjük a szervezetünket a sporttal és melyik számunkra a megfelelő diéta. Ajánlott mind a mozgás, mind pedig a diéta terén segítséget kérnünk szakembertől, hogy valóban olyan megoldást válasszunk, amely nekünk ideális. Általában kezdetben csak sétát, lépcsőzést javasol a szakember, majd fokozatosan lehet növelni a terhelést. Fontos, hogy a diéta és a mozgás együtt hoz majd eredményt, így egyiket sem szabad kihagyni.

Május 22. a magyar természet napja

2014 decemberének közepén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai természetvédelem helyzetét. A célok között kiemelt helyet foglalt el a magyar természet napjának megalapítása, amely a hazai természeti értékek fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Közel 15 000 magyarországi lakos gondolta úgy, hogy aláírásával támogatja a magyar természetet, így ettől az évtől május 22. – amely egyben a biológiai sokféleség ünnepe is – jeles napnak számít. A rendezvény célja a hazai természeti kincsek hangsúlyozása.

Utoljára lomtalanít ma a XV. kerület
A XV. kerületben május 22-én még tart a lakossági lomtalanítás – Fotó: Pezzetta Umberto / Mediaworks

Ma van a lomtalanítás utolsó napja

A XV. kerületben május 22-én, hétfőn még tart a lakossági lomtalanítás. Az egyes ingatlanokra vonatkozó lomkikészítés pontos időpontjáról a lakosok a postaládájukba eljuttatott hírlevélből, valamint az FKF honlapjára feltett térképbeosztásból tájékozódhatnak.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérik, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Isten éltesse az anyukákat!

Orbán Viktor: Isten éltesse az anyukákat!

Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

Megvolt a sorsolás, rengetegen nyertek a hatoslottón

Megvolt a sorsolás, rengetegen nyertek a hatoslottón

Heti top 5: Így él a multimilliomos Rubik Ernő, a Ripost segített egy hajléktalannak, támadás a villamoson

Heti top 5: Így él a multimilliomos Rubik Ernő, a Ripost segített egy hajléktalannak, támadás a villamoson

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás