Hogyan változik idén a nyugdíjszámítás? Íme minden tudnivaló!





Megjelentek a nyugdíjszámításhoz szükséges idei szorzószámok. Érdemes idén a nyugdíjba vonulás mellett dönteni akkor is, ha Ön jelenleg külföldön dolgozik.



Megosztás
Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
Létrehozva: 2023.04.11.
Módosítva: 2023.04.11.
nyugdíj kisokos nyugdíjszámítás

Már megjelent a kormányrendelet, amely tartalmazza a nyugdíjszámítás idei valorizációs szorzószámait. A szorzószámok hatályba lépését követően, vagyis április 15. után állapítják meg az idei nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat. Az idén nyugdíjba vonulók esetén a nyugdíj összegét a 2021-es, illetve korábbi évek átlagkereseteit figyelembe véve igazítják a 2022-es év kereseti szintjéhez. Mivel tavaly 17,5%-kal nőttek a hazai átlagkeresetek, ezért a valorizációs szorzó 1,175 lett. 

Senior,Mature,Business,Woman,Holding,Paper,Bill,Using,Calculator,,Old
Illusztráció: Shutterstock

A döntés idén azokat az 1958-ban született férfiakat és nőket érinti, akik öregségi nyugdíjat szeretnének igénybe venni, valamint azokat a hölgyeket, akik élnének a nők 40 éves igazolt munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségével. 
Azok a nyugdíjba vonulás előtt állók, akik a tavalyi évre vonatkozóan visszamenőleges hatállyal nyugdíjba vonulhatnak, a jelenlegi szorzószámok ismeretében előzetes számítások elvégzését követően megfontoltan dönthetnek arról, hogy számukra melyik a kedvezőbb nyugdíjigénylési időpont.

 

Mitől függ a véglegesen megállapított nyugdíj összege?

Sokszor hasonló életpályák esetén is egészen eltérő lehet a nyugdíj összege.
A végleges nyugdíj összegét befolyásoló egyik tényező, hogy mennyit dolgozott az érintett, vagyis az elismert szolgálati idő, a másik tényező pedig az, hogy a ledolgozott szolgálati évek alatt milyen összegű nyugdíjjárulék-köteles jövedelemre tett szert. 
Nagyon fontos, hogy a nyugdíj-megállapításánál nem az utolsó öt év átlagkeresete számít, hanem 1988-tól a nyugdíjba vonulást megelőző napig szerzett, a bruttó nyugdíjjárulékkal terhelt és igazolt keresetek összesége.

 

A külföldön dolgozókra is vonatkoznak az idei szorzószámok!

A külföldön és belföldön dolgozó magyarok nyugdíjmegállapítása is az idei szorzószámokkal történik. 
A végleges nyugdíj összegét kizárólag a szorzószámok megjelenését követően állapítják meg. Az év elejétől az érintettek „előlegben” részesülnek, hogy létfenntartásukat fedezni tudják. Ez mindenkire vonatkozik: azokra a belföldön és külföldön élő és dolgozó magyarokra, akik az idei év elejétől kérték nyugdíjazásukat, de azokra is, akik az év hátralévő részében szeretnének élni a nők kedvezményes (40 éves) nyugdíjba vonulásával, vagy akár a korhatáros öregségi nyugdíjjal.

 

Nyugdíj mellett is maradhat a munkaviszony

Nagyon fontos, hogy a nyugdíjba vonuláshoz továbbra sem kell megszüntetni az igénylő munkaviszonyát! Ha valaki nyugdíjasként a munkaviszony megtartása mellett dönt, a munkabérét járuléklevonás nem terheli, kizárólag a 15% SZJA. Ebben az esetben a munkáltató is mentesül a közterhek megfizetésétől.

 

Kérje szakember segítségét a számolgatáshoz!

A nyugdíjszámítás bonyolult az átlagember számára, hiszen a valorizációs szorzón túl számos egyéb jogszabályt kell ismerni a végleges nyugdíj  kiszámolásához.
Sajnos az a tendencia, hogy akik néhány évvel ezelőtt „nyugdíjba menekültek”, ma alacsonyabb nyugdíjat kapnak, mint akiknek erre most van lehetőségük.  Egyrészt azért, mert 2014 óta jelentősen nőttek az átlagkeretek, másrészt 2013 óta nincs járulékplafon, így átlagosan nagyobb nyugdíjat kapnak azok, akiknek magasabb volt a jövedelmük. 
Életre szóló döntés, hogy meghatározzuk a nyugdíjba vonulás időpontját, mivel ez utólag hónapok vagy évek elteltével sem módosítható, annál is inkább, mert a végleglegesen megállapított nyugdíj összegét jogerős határozatban írják le. 
A nyugdíj-megállapításhoz mindenképpen le kell folytatni az adategyeztetési eljárást, amelynek eredményeként a nyugdíj-megállapító szerv határozatban ismeri el a szolgálati időt, és 1988-tól azokat a kereseteket, amelyből kiszámítják a nyugdíj összegét. 
Javasolt minden esetben részletesen ellenőrizni, hogy helyes-e az adategyeztetés eredményeként született határozat tartalma.
Ha kérdései lennének a nyugdíjba vonulással vagy a várható nyugdíj összegére vonatkozóan, javasolt szakemberhez fordulni, és személyre szabott tanácsot, előzetes nyugdíjszámítást vagy teljes körű nyugdíjügyintézést kérni. Ha ez nem áll módjában, célszerű a lakhely szerint nyugdíj-megállapításban illetékes szervet felkeresni.

Szatmáry Tünde Katalin 
www.ugyintezesazonnal.hu

 





 





Ezeket olvastad már?
"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Terhes voltam, amikor egy hívás miatt összeomlott az egész világom"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás