Metropol-kisokos: Mennyi lesz a nyugdíjam, ha külföldön is dolgoztam?





A nyugdíjhoz közeledve Önben is kérdésként merül fel, hogy mennyi nyugdíjra számíthat, ha élete során nemcsak belföldön, hanem egy vagy több külföldi országban is dolgozott?



Megosztás
Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
Létrehozva: 2023.02.21.
Módosítva: 2023.02.21.
nyugdíj kisokos

Érdemes tudni, hogy a magyar öregségi nyugdíj igénylésének az egyik feltétele, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor elismerjenek 20 év magyarországi szolgálati időt az öregségi teljes nyugdíjhoz, illetve 15 évet a résznyugdíjhoz.

Elderly,Retired,Woman,Working,On,A,Computer,At,Home,,Calculating
Fotó: Shutterstock

Meg kell őrizni minden külföldi igazolást is

Ha Ön külföldön dolgozott vagy ma is dolgozik, fontos, hogy gondosan megőrizzen minden, a munkaviszonyáról szóló igazolást, hiszen a magyar nyugdíj igénylésekor mindig kell a külföldi biztosítási szám, illetve minden külföldi munkavégzést igazoló szerződés, dokumentum.

Minden érintett ország a saját szabályai szerinti korhatár elérését követően állapít meg nyugdíjat. Ez azt jelenti, hogy ha Ön 1958-ban született, akkor Magyarországon idén (korhatáros) öregségi nyugdíjra válik jogosulttá. Ha dolgozott az Európai Unió vagy EGT gazdasági területen, például Ausztriában vagy Németországban, akkor a magyar nyugdíjigénylés során az érintett társszervtől hivatalból be kell szerezni a külföldi szolgálati időről az igazolást.

A magyar nyugdíj-megállapítás alapja, hogy az érintett külföldi szerv vagy szervek visszaigazolják a szolgálati időt.

 

A nők kedvezményes nyugdíjánál is igazolni kell a külföldi szolgálati időt

Fontos, hogy a nők kedvezményes nyugdíj-megállapításához is figyelembe vesznek minden olyan külföldön megszerzett igazolt szolgálati időt, amely az Európai Unió vagy szociális biztonsági egyezménnyel érintett ország területén történt. Nem előírás ennél a lehetőségnél, hogy csak belföldi jogviszonyból szerezhető meg a teljes 40 év szolgálati idő. 

A külföldön ledolgozott évek egyenértékűek a Magyarországon szerzett idővel és keresőtevékenységgel.

 

Érdemes adategyeztetést lefolytatni

A nők kedvezményes nyugdíjigénylés időpontja nem korhatárhoz kötött, viszont 40 év igazolt szolgálati idővel és 32 év keresőtevékenységgel kell rendelkezni. A hazai, illetve nemzetközi érintettségű nyugdíjigénylés előtt érdemes adategyeztetési eljárást lefolytatni, majd előzetes nyugdíjszámítást végezni, mert így könnyebben el tudjuk dönteni, hogy mikor melyik típusú nyugdíjat válasszuk. 
 

Előterjeszthető-e nyugdíjkérelem, ha valaki külföldön dolgozik?

Természetesen igen, ha Önnek vagy az eljáró meghatalmazottnak van állandó magyarországi lakcíme. 

A nemzetközi nyugdíjigénylés egy „igényérvényesítési eljárásban” történik a korhatáros öregségi és a kedvezményes női nyugdíj esetén is.

A nyugdíjba készülő, vagy meghatalmazottja a szabályosan, pontosan kitöltött nyugdíjigény-bejelentő lapokkal, pótlapokkal, meghatalmazással, illetve a hivatalos eredeti okmányokkal, vagy azok hitelesített változatával (ha külföldön is dolgozott, akkor az adott országban vagy országokban kapott igazolásokkal), illetve a biztosítási számmal együtt benyújtja a hivatalba.

 

Ki az illetékes a külföldi jogviszony esetében?

Az illetékes országos hatáskörű nyugdíj-megállapító szerv külföldön szerzett jogviszony esetén: Budapest Főváros Kormányhivatala Nemzetközi Nyugdíjmegállapító Osztály, 1081 Budapest, Fiumei út 19/A. 

 

Külföldről is kérhető résznyugdíj

A nemzetközi nyugdíj-megállapító osztály hivatalból lekér az illetékes ország vagy országok nyugdíj-megállapító szervétől minden külföldön szerzett szolgálati időt. Ezután az igazolások alapján megállapítják a magyar öregségi nyugdíjat, vagy a nők esetében a 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíjat, ha megvannak a feltételei.

Ezután ha az igénylő az érintett ország területéről is kéri nyugdíj megállapítását, akkor megküldik az érintett országokba a nyugdíjkérelmet, hogy mielőbb megállapítsák az ellátás összegét. Sokszor a korhatár elérésével a külföldön szerzett szolgálati idő alapján már egy év biztosítási idő igazolását követően is állapítanak meg „nyugdíjrészt”az EU/EGT, illetve a szociális biztonsági egyezmény területén. (Az Egyesült Királyságra ez a szabály vonatkozik, mert velük hazánknak az európai uniós kiválásuk óta kereskedelmi megállapodás van érvényben.)

Kétféle számítási mód lehetséges

A 883/2004/EK rendelet 52. cikk szerint kétféle módon állapíthatják meg a hazai nyugdíjat külföldön szerzett szolgálati idő vagy idők esetén. Mindig az igénylőre nézve kedvezőbb összeget folyósítják a két számítási mód közül. Általában a nemzeti szabályok alapján megállapított ellátás a kedvezőbb.

1. számítási mód: a nemzeti szabályok alapján történő nyugdíj-megállapítás

15 évnyi szolgálati idő résznyugdíjra, míg 20 év teljes öregségi nyugdíjra jogosít. Ekkor a magyar szerv nyugdíjelőleget állapít meg a külföldi szerv vagy szervek válaszának beérkezéséig. Fontos: a nyugdíj összege függ az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető átlagkeresetek összegétől, az éves befizetések alapján. Ebben az esetben összeadják a két vagy több országban szerzett szolgálati időt, és minden ország a saját befizetése alapján állapítja meg a nyugdíj összegét. Ekkor a nyugdíj megállapításánál figyelembe veszik az egész életen át valamennyi országban megszerzett szolgálati időt.

2. számítási mód: A nyugdíj összegének megállapítása arányosítás alapján, a közösségi szabályok alapján

Meg kell határozni az elméleti nyugdíj összegét, mintha az igénylő valamennyi szolgálati idejét hazánkban szerezte volna, majd az elméleti összegből a magyar nyugdíjrész kiszámítása úgy történik, ahogy a magyar szolgálati idő az összes szolgálati időhöz lesz arányosítva. Megtörténik a tészarányosítás is, a pro-ráta EK. rendeletek alapján.

A nők kedvezményes öregségi nyugdíja esetén, ha a belföldön szerzett szolgálati idő alapján a 40 év kizárólag a külföldön szerzett idővel együtt van meg, akkor kizárólag a részarányos számítási mód alkalmazható. 

Kérje szakember segítségét!

Mivel a nyugdíjszámítás összetett, átlagember számára bonyolult jogszabályokra épül, érdemes szakember segítségét kérni, hogy meg tudja határozni a nyugdíjba vonulás legkedvezőbb időpontját. Ha szakemberhez fordul tanácsadás, előzetes nyugdíjszámítás, valamint teljes körű (hazai vagy nemzetközi) ügyintézés igénybevétele céljából, nagy lépést tesz annak érdekében, hogy világos képet kapjon arról, hogy minden ledolgozott évét elismerik-e. Így a nyugdíjszámítás szempontjából minden olyan kereseti adatot figyelembe vesznek, amelyből a nyugdíjjárulék levonás történt.

Ha valakinek már megvan az adategyeztető határozata, úgy már az igénybenyújtás előtt kiszámítható, hogy mekkora nyugdíjra számíthat az adott év valorizációs szorzószámok megjelenését követően (ami minden év március 30-ig jelenik meg) – még abban az estben is, ha Ön külföldön is dolgozott.

A nyugdíjigénylés több mint egy nyomtatvány kitöltése: megfontolt döntések sorozata, amely egy lépcsőzetes ügyintézési folyamatból tevődik össze sok jogszabály alkalmazásával. A nyugdíj egy élet munkájának eredménye, amelyből hosszú távon biztosítani kell az időskori megélhetését, ezért nem mindegy, hogy Ön mikor és mennyi nyugdíjat fog kapni!

Szatmáry Tünde Katalin

www.ugyintezesazonnal.hu 

 





 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás