Változások: jó tudni, ha idén vonul nyugdíjba





Idén januárban már a 15 százalékkal emelt összegű ellátást kapták meg a nyugdíjasok, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők. Azoknak jár az emelés, aki tavaly akár egy napot is ellátásban részesültek.



Megosztás
Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
Létrehozva: 2023.01.22.
nyugdíj

 

Szerző:
Szatmáry Tünde Katalin
www.ugyintezesazonnal.hu 


A kormányrendelet értelmében azoknak, akik idén januártól vagy azt követően vonulnak nyugdíjba, ezúttal nem jár sem a januári, sem az évközi nyugdíjemelés, mivel az ő ellátásuk végleges összegét csak az idei valorizációs szorzószámok megjelenését követően állapítják meg. 


Kik vonulnak idén nyugdíjba?

Idén az 1958-as születésű nők és férfiak, mégpedig a 65. életévük elérésekor, vonulhatnak öregségi nyugdíjba.
Fontos, hogy akik 1957-ben születettek, és 2022. végéig nem kérelmezték valami okból  a nyugdíjmegállapítást, idén megtehetik, mégpedig úgy, hogy az igénylés napjától maximum 6 hónapra visszamenőleg folyósítják nekik a nyugdíjat.

Fotó: KALLUS GYORGY

Nők 40 év után: idén is!

Ezen kívül idén is zavartalanul, korra tekintet nélkül, változatlan feltételek alapján igényelhető a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj (40 év elismert szolgálati időn belül 32 évkereső tevékenység szükséges) az itthon illetve külföldön dolgozó hölgyek esetében is.

Fontosak a határidők

Ha csak Ön kizárólag Magyarországon dolgozott, úgy a nyugdíjigényét a feltételek teljesülése előtt legkorábban 30 nappal terjesztheti elő, ha pedig külföldi érintettségű nyugdíjat igényel, akkor azt két hónnappal korábban teheti meg, mint ahogy a feltételek teljesülnek.
Ha nemzetközi nyugdíj megállapításáról van szó, mert az igénylő külföldön is dolgozott úgy a nemzetközi nyugdíjosztály felveszi az érintett ország külföldi nyugdíjbiztosítójával a kapcsolatot a szolgálati idő lekérése céljából. Így természetesen az ügyintézési határidő meghosszabbodik a külföldi társszerv válaszának érkezésig. Ebben az esteben a külföldön szerzett szolgálati időjogosító időként vehető figyelembe a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához valamint a korhatáros öregségi nyugdíjhoz is.

Meg kell állapítani a pontos szolgálati időt és az elismert jövedelmet

Fontos, hogy hazánkban valamennyi típusú nyugdíj megállapítása (sajátjogú, hazai –nemzetközi illetve hozzátartozói pld: özvegyi nyugdíj vagy árvaellátás) kizárólag a szolgálati idő megállapítását következően történhet, mégpedig az adategyeztető határozatban foglalt szolgálatai idő, és az 1988-tól elismert jövedelmi adatok alapján, amelyet a nyugdíjigénylést megelőző napig vesznek figyelembe.
A szolgálati idő és kereseti adatokat a nyugdíjmegállapító szerv minden esetben adategyeztető határozatba foglalja, mivel a nyugdíjigénylés egy többlépcsős folyamat befejező szakasza, amelynek mind két tényező alapja.

Mikor menjek nyugdíjba?

Gyakran merül fel kérdésként, hogy melyik időpont a legelőnyösebb a nyugdíj előtt álló számára, illetve mire kell figyelni, hogy a hivatal által megállapított nyugdíj összege is kedvező legyen a ledolgozott évek, illetve a befizetett nyugdíjjárulékok alapján.
Annál is inkább, mert a nyugdíj összegszerű megállapításánál kizárólag a teljes évek számítanak, tehát törekedni kell arra, hogy a nyugdíjigénylés napján az elismert szolgálati idő teljes évre jöjjön ki. 
A jogszabály szerint 20 év kell a teljes nyugdíj, illetve 15 év a résznyugdíj megállapításához. Akiknek 15 évnél kevesebb elismert szolgálati ideje van, azok méltányossági nyugdíjmegállapítást kérhetnek, illetve adott esetben megvásárolhatják a 15, illetve a 20 évhez szükséges szolgálati időt.

Nem csak az utolsó 5 év számít!

A nők kedvezményes nyugdíjigényléséhez, illetve a korhatáros öregségi nyugdíjhoz minden esetben 1988-tól a nyugdíjigénylést megelőző napig szerzett járulék köteles jövedelmeket veszik alapul, nem pedig az utolsó öt év átlagkeresetét. 
Aki munkaviszonyban áll, annak továbbra sem kell a nyugdíjba vonulás előtt megszüntetnie a munkaviszonyát, csak abban az esetben, ha úgy dönt, hogy nem szeretne tovább dolgozni. A közszférában dolgozók részére is kedvezőek a lehetőségek: tavaly szeptembertől idén augusztusig egyes ágazati dolgozók egyidejűleg részesülhetnek nyugdíjban úgy, hogy megkapják a munkabérüket is.

A valorizációs számok március végén dőlnek el

Fontos, hogy idén 2023. március 31.-ig határozzák meg jogszabályban és jelennek meg a közlönyben a nyugdíjszámításhoz szükséges valorizációs szorzók. 
Azok a nyugdíjra jogosultak, akik 2023. január és március közt terjesztik elő nyugdíj kérelmüket, a szorzószámok megjelenéséig nyugdíjelőleget kapnak, így a megélhetésük biztosított. A végleges nyugdíjmegállapítás után minden érintett esetében elszámolják a nyugdíjelőleg és a végleges nyugdíj összeg közti különbözetet, és ezt a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból teljesíti.

15 napig lehet visszavonni az igényt vagy felülvizsgálatot kérni

Ha valaki nem ért egyet a postán kézbesített határozatban szereplő végleges nyugdíj összegével, vagy az elismert szolgálati idejével, úgy 15 napon belül írásos kérelemben visszavonhatja az igényét, vagy felülvizsgálati kérelemmel élhet. Ha nem látja át a saját ügyét teljes egészében, mielőtt egy végleges döntés alapján a nyugdíjba vonulás mellett dönt, javaslom, vegye igénybe szakember segítségét. Ha ez nem áll módjában, keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi Kormányhivatal ügyfélszolgálatát!

www.ugyintezesazonnal.hu 

 





 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás