RETRO RÁDIÓ

Gulyás Gergely: Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján





Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón kijelentette, hogy a kormány támogatja a Fidesz-KDNP határozatát az orosz-ukrán háború ügyében.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.03.09.
Módosítva: 2023.03.09.
Kormányinfó infláció Gulyás Gergely bejelentés

Gulyás Gergely, a Miniszterlenökség vezetője arról beszélt, hogy hosszú ülést tartott a kormány, és ezen a háborús helyzet volt a középpontban. A kormány támogatja a Fidesz–KDNP határozatát az orosz–ukrán háború ügyében. Elhúzódó háborúra kell számítani – tette hozzá. Mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásra van szükség, hogy a gzadaságra gyakorolt negatív hatásokat csökkentsük. Humanitárius segítséget nyújt Ukrajnánnak Magyarország – tette hozzá.

„Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján”

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a szankciók miatt mindenhol rekordokat döntött az infláció. Magyarország sem tudott ebből kimaradni, és a kitettségünk az energiaforrások terén is magas. Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján – mondta a miniszter.Választ kell találni arra, hogy mi az infláció oka, hogy helyes legyen a kezelés. Az infláció döntő része külső ok – mondta Gulyás. 





Talán túl vagyunk az infláció csúcspontján Fotó: Havran Zoltán

A miniszter elmondta, hogy a magyar családoknak kell a legkevesebbet fizetnie az energiáért Európában. Gyármentő garancia-, és hitelprogram indult, valamint a kkv-k esetében kiterjesztették a kamatstopot. Nemzeti Tőkeholding rendszer jött létre, valamint az agráriumban is kamatstopot és tőrlesztőrészlet-fizetési stopot hirdetettek – ismertette Gulyás. Szólt arról is, hogy a minimálbért és a garantált bérminimumot is jelentősen emelték. Visszaállították és kifizették a 13. havi nyugdíjat – tette hozzá. Az élelmiszerárstop a legszegényebbek számára a legfontosabb. A diákhitelre is kiterjesztették a kamatstopot. 

Jelentős keretbővítés a Baross Gábor programban

Az eddigi 300 milliárdról 1000 milliárd forintra emelték a Baross Gábor programban lévő hitelkeretet – jelentette be a miniszter. Gulyás közölte, hogy a gyermekvédelemről is tárgyalt a kormány, benyújtották az ellenkérelmet az uniós bírósághoz a korábbi eljárás miatt. Az EU alapjogi chartájában egyértelmű, hogy az oktatás nemzeti hatáskör, és a gyermekek neveléséről csak a szülők dönthetnek. 

Meg kell védeni a gyermekvédelmi törvényt az európai vitákban – tette hozzá. 

A miniszter szólt a tanári bérekről is

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, azt szeretnék, ha 22 hónap múlva a pedagógusbérek elérjék a diplomás átlagbér 80 százalékát. Csak akkor lehet előrelépés ezen a területen, ha Dobrev Kláráék nem akadályozzák a forrásokhoz való hozzájutást. Bízik benne, hogy a jövőben a pedagógus szakszervezetekkel lehet megállapodás az új jogállási törvényről – tette hozzá.  

Gyermekvédelmi törvény: jövőre lehet ítélet

Jövő évben lehet bírósági ítélet a gyermekvédelmi törvényről. Egyelőre még nem kívánja értékelni a Finnországban és Svédországban tárgyaló Fidesz-delegáció tevékenységét, mivel az érintettek a jövő héten fognak erről beszámolni. 





Ezeket olvastad már?
Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás